menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vissen dood

Ga naar meest recente reactie

niels010492

Niels010492

hallo

ik heb al van vorig jaar een vijver en er zit wat van alle soorten vissen in waar ook o.a windes overlaats zijn al die windes (5) gestorven aan wat weet ik niet
en ook mijn andere vissen doen soms raar zoals bv op hun zij zwemmen precies of zeh jeuk hebben niet lang een paar sec maar hoor
weet iemands soms wat het kan zijn ?

alvast bedankt
dinsdag 15 mei 2007 - 00:01
Pieter

Tekst aangepast

Pieter

Dat kortstondig scheef zwemmen wijst op huidziektes! Ze schuren zich aan de bodem in de hoop ervan af te geraken. Bekijk eens een vis van wat dichter om de exacte ziekte te achterhalen. Goeie filtering en helder, zuurstofrijk water kunnen dit voorkomen. Eens je de ziekte kent de juiste medicatie toedienen.
dinsdag 15 mei 2007 - 01:58
niels010492

Niels010492

maar meestal is dit niet tegen de bodem het kan ook in het midden van het water zijn en mijn water word constant ge filtert en het is ook zeer helder de vissen zijn soms wel zenuwachtig en kunnen heel raar doen
dinsdag 15 mei 2007 - 02:08
klompken

Klompken

Het schuren of snel wentelen van de vissen blijkt in de meeste gevallen toch een aandoening te zijn.

Als je een dode vis hebt is het ook altijd aangewezen om de vis te controleren op ziekten, als eerste kijk je naar de schubben (openstaande schubben wijst op ziekte), kieuwen (geen teken van zuigwormen of kieuwwormen) en aanzet van de staart.

als hier niets te zien is zou ik zeker de waterwaarden als Ph Kh en Gh laten controleren.
Wat ook zeer belangrijk is om te controleren is het ammoniak en nitrietgehalte. deze kunnen in een nieuwe vijver zeer grote schommelingen hebben.

Wanneer uitwendig bij de vissen niets is aan te merken, en ook de waterwaarden binnen aanvaardbare grenzen liggen is een volgende mogelijkheid een slijmmonster te nemen en dit microscopisch te laten controleren op parasieten.

Zo te horen blijkt er vooral een sterfte te zijn aan goudwinden, deze inheemse vissen zijn wel heel gevoelig voor eventuele medicatie in de vijver. Vele goudwinden krijgen vergroeiîngen aan de staart bij een verkeerde of te grote concentratie van medicijnen.

hopelijk ben je hier iets mee, en zijn je vijverproblemen snel achter de rug.
als je nog twijfels hebt over bepaalde zaken, stel ze gerust.

klompken
dinsdag 15 mei 2007 - 02:52
niels010492

Niels010492

heel erg bedankt allebij het sterfte ligt vooral bij de goudwindes en ik had dat gevraagd aan iemand en die zie ook dat het gevoelige vissen zijn
normaal gezien was mijn water goed maar nu kan het al veel veranderd zijn zal het zeker nog een keer laten controleren nu is het al een tijdje geleden dat er een vis gestorven is maaar aangezien ze weer zo raar deden stelde ik toch maar deze vraag hopelijk sterven geen andere vissen
dinsdag 15 mei 2007 - 05:44
niels010492

Niels010492

hallo spijtig genoeg is er gisteren weeral een vis getorven een blauwwinde
uit zijn kieuwen kwam een heel klein beetje bloed wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn
woensdag 16 mei 2007 - 19:19
Pieter

Pieter

Oei, en als je de kieuwdeksels eraf haalt, welke kleur hebben de kieuwen? Grijswit of roodachtig? Als deze wit zijn zitten je vissen waarschijnlijk met kieuwparasieten. En windes zijn daar eenmaal gevoeliger aan dan bv goudvissen. Ik heb jaren geleden ook nog dat probleem gehad en opgelost door formaline toe te voegen aan het water (te verkrijgen bij de apotheek). Ik ken wel de vereiste concentratie niet meer, maar je zal wat rekenwerk hebben.
woensdag 16 mei 2007 - 23:01
klompken

Klompken

Beste Niels,

Ik vrees ook dat je met een infectie van kieuwparasieten te maken hebt, waarschijnlijk "Costia",
dit is een parasiet die zich thuisvoelt bij lage temperaturen en de kieuwcellen doorboort. waarschijnlijk zal je dan ook gemerkt hebben dat de vissen meer slijm afscheiden. dit is een natuurlijk afweermechanisme. Infecties met Costia is menig koi-liefhebber ook niet onbekend.
Formaline is hier een goed middel, enige voorzichtigheid is wel gevraagd. Formaline is een afgeleide van formaldehyde, wat een zeer giftig ontsmettingsmiddel is. Als je dit zou gebruiken in je vijver onder de pure vorm of als FMC moet je zeker je UVC uitschakelen en ook de actieve kool uit je filter verwijderen. Ook de bacterien in je filter e.d. zullen de behandeling niet overleven.
Om de verhouding te bepalen welke je moet gebruiken zou ik toch bij een specialist te rade gaan, (ik heb enkel informatie over de behandeling van koi) de hoeveelheid is afhankelijk hoe sterk de infectie is.
Voor een koi in quarantaine geplaatst is 2 ml per 50 liter water niet ongebruikelijk. Extra inbreng van zuurstof is aangewezen. Maar of een winde op dezelfde manier zal reageren is mij onbekend.

groeten,
klompken

donderdag 17 mei 2007 - 02:52
niels010492

Niels010492

hallo zo te horen wat jullie allemaal vertellen is niet zo goed maar ik heb vandaag eens bij de vijverspecialist geweest en die zei als er nu nog vissen sterven dat ik een dierenarts voor vissen moet bellen hij heeft me een nummer gegeven hopelijk is het nie zo erg als jullie zeggen maar alvast bedankt allebij ik heb niet naar de kieuwen van binnen gekeken en gij is nu juist begraven(ga hem niet meer opgraven hoor kan een vies geurtje aan gangen )
dus ik hoop dat er geen vis meer sterft en anders zal ik wel iets laten weten hoe het afgelopen is

heel erg bedankt voor jullie tijd
donderdag 17 mei 2007 - 04:05
AlainFSD

AlainFSD

hallo spijtig genoeg is er gisteren weeral een vis getorven een blauwwinde
uit zijn kieuwen kwam een heel klein beetje bloed wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn


Net zoals goudwindes zijn 'blauwe' windes een kweekvorm van de winde, een zeer wendbare en snelle vis in de vijver, maar helaas ook en zeer gevoelige vis voor vervuiling of besmetting van het vijverwater. Een grondige analyse van het vijverwater mag misschien een aanwijzing zijn betreffende jouw probleem alhoewel schurende en of srpingende vissen een aanwijzing zijn van een een veeleer parasitair probleem. CHeck de huid (vooral kieuwen en vinnen ) op ongewone vlekken of symptonen en haal desnoods een zieke/recent gestorven vis uit uw vijver om die te laten onderzoeken door een degelijk opgeleide vijverspecialist/aquariam-speciaalzaak !

Alain
woensdag 23 mei 2007 - 09:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon