menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Iedre week een weetje datje over varens

Ga naar meest recente reactie

boomvaren

Boomvaren

Intro: Ik ga proberen iedre week een leuk weetje datje over varens pupliceren. Reacktie, discuties of eigen anekdotes over varens zijn onder deze rubriek altijd welkome.

week 9, 2007
De Wardian case:
Rond begin 19de eeuw ontstond er in Groot-Britanië voor een select groepje heren en dames een groeiende interesse voor varens.
Reden hiervoor was de plosseling interesse voor wetenschap, de industriele revolutie was volop aan de gang, de honger naar nieuwe uitvindingen en technieken was groot. Self made rijken die winst maakte uit die nieuwe industrie, hadden nu tijd en geld om een hobby te beginnen, de een alwat exentrieker dan de ander.
Zo was er een jonge doktor in het Londonse, Dr Nathaniel Bagshaw Ward (1791-1868), hij was een van de eerste die een passie had voor varens.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Dr Nathaniel Bagshaw Ward
Echter had hij een probleem. De grootste Londonse energie voorziening, zowel voor industrie als prive was kolen. Je kan je wel voorstellen dat een miloenen stad zoals London dagelijks onder een grote smoglaag verscholen lag en de milieu vervuiling extreem hoog lag.
Als varens nu ergens niet tegen kunnen dan is het zeker luchtvervuiling.
Wat Dr Nathaniel Bagshaw Ward ook deed, zijn collectie stierf gewoon af, tot dat hij per toeval op een dag bemerkte dat in één van zijn flessen die hij gedeeltelijk opvulde met aarde om motten in te kweeken varens begonnen groeien. Hij kon kon uit dit toeval opmaken dat als je varens in een gesloten fles steekt, je een micro klimaat maakt waar het vocht door condensatie voor lange tijd gerecycleerd wordt en waar luchtvervuiling niet bij kan.
Hij liet door vakmannen in 1829 een grote glazen kast bouwen waar hij zijn varencolectie in onder bracht met sucses. Je kan stellen dat hier het eerste Wardian case of paludarium zoals we dat vandaag noemen geboren is.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Als man van zijn tijd liet hij zijn uitvinding pattenteren en starte hij een klein bedrijfje in Wardian cases.
Al snel groeide er bij de hogre klassen een mode hype uit, idereen moest een wardian case met varens daarin hebben.
Maar niet alleen de hogre klassen had intresses voor de uitvinding van Dr Nathaniel Bagshaw Ward, maar ook de industrie, met name de inport van exotische planten.
De grote europse ontdekkings reisen waren volop aan de gang al wat nieuw en exotisch was verkocht op de europese markten. Men had echter een probleem door de lange reizen op zee met toen nog grotendeels houten schepen overleefde voor 90% van de planten niet door aantasting van zout water, een gebrek aan zoet water en blootgesteld aan grote temperatuur schommelingen.
De Wardian case bracht hier de oplossing.
Deze uitvinding maakt dat vandaag Groot-Britanie een van de beste botanische colecties ter wereld heeft.
Planten zoals Rodadendron en vele andre exoten die we vandaag als vanzelfsprekend in onze tuin vinden, hebben hun weg naar hier gevonden dankzij Dr Nathaniel Bagshaw Ward's uitvinding en zijn passie voor varens.
Groetjes Danny
woensdag 28 februari 2007 - 17:32
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Week 10, 2007
De victoriaanse varengekte,
Wie denkt dat varens kweeken en houden een passie van deze tijd is, is mis. Rond 1830 na het lanceren van de Edwardian case (zie artiekel week 9) was varens houden een hype geworden in Groot-Britanie. De term Fern craze of ook wel peridomania genoemd was geboren. De eerste varenkweekerijen en vereenigen ontstonden, er werden zelf weekelijks uitstappen georganiseerd om varens te gaan zoeken in de vrije natuur. Dit fenomeen samen met mensen die wildroof tot hun beroep gemaakt hadden, leide ertoe dat ganse in ganse gebieden waar eens varens in overvloed stonden plots bedreigde gebieden werden. Gelukkig werdt op tijd ingezien dat hieraan een einde moest komen en werdt er een wed uitgevaardigt die de wildroof van varens verboot. Vandaag is deze wed nog steeds van kracht, ook in Belgie is er zo’n wed voorzien en zijn varens een beschermde planten soort.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Illustratie uit London News 1871
Rond 1850 was de hype op zijn hoogtepunt zelf de industrie was onder de invloed van de varengekte. Producten zoals behangpapier, porselijn, gietijzer, juwelen enz. werden voorzien van allerlei varen motieven.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Coalbrookdale gietijzeren tuinbank c.1875
Natuurlijk hoort er bij het houden van varens ook de nodige literatuur. De eerste boeken over dit onderwerp waren verre van betrouwbaar zelfs een beetje sprookjesachtig. Maar naar gelang de wetenschap en het profesionalisme in de varenkweek groeide, kwam er ook betere literatuur op de markt. Een van deze goede boeken was “ A handbook of British Ferns”, dit boek had het voordeel dat het gemakelijk mee te nemen was voor veldwerk, het is een proffecioneel naslagwerk met eenvoudige ilustraties en voor iedereen begrijpbaar. Het werd soms in winkels aangeboden met een volledige uitrusting om varens te gaan zoeken. Het boek is vandaag nog steeds te koop, er is wel het één en ander in aangepast door de herdrukken heen ivm. nieuwe soorten die eraan togevoegd zijn en het gebruik van foto’s. Maar het was E.J.Lowe die het professioneelste Boek publiceerde “British Ferns”, eennaslag werk dat vandaag nog steeds door botanisten gebruikt wordt, en wat ondertussen een gegeerd boek is onder de verzamelaars.
[afbeelding verwijderd niet-https]
E.J. Lowe
In 1891 wordt de Britsh Pteridological Society opgericht. Deze vereeniging bestaat vandaag nog steed. Iedereen kan er zich bij aansluiten mits betaaling van jaarlijks lidgeld. Daarvoor krijg per trimester een tijdschrif en heb je jaarliks recht op een aantal sporen die door de leden terbeschikking gemaakt zijn. Zulk een vereenigingen vindt je ontertussen ook in de USA, Australie, Japan en wat voor de meeste lezers onder ons intresand is, ook in Nederland. Webside links vind je onderaan dit artiekel. Deze vereenigingen zijn zeer intresant om informatie in te winnen maar wat nog intresanter is, is dat je hier sporen kunt verkrijgen. Het fijnste is natuurlijk als je zelf ook een bijdrage doet van sporen want de ganse sporenhandel is opgezet op het systeem, door en voor leden. Hoe meer leden ermee doen hoe meer sporen verkrijgbaar zijn.
Het hoogte punt van de varengekte op vlak van de botanie zelf was het kruisen van varensoorten. En wat heel intersant is om weten is dat dit niet in Groot-Britanië is ontdekt, maar door twee Belgische botanisten in de botanische tuin van Leuven, trouwens ook onze oudste botanische tuin hier in Belgie. Jammer genoegd heb ik nog niet kunnen herhalen wie die botanisten waren. Jhon Riley een van Groot-Britanië’s varen specialisten was de twee Belgishe botanisten gaan opzoeken en heeft zo de techniek met veel vraagtekens naar Groot-Britanië geimporteerd. Maar Het was E.J.Lowe die tussen 1851 -1855 de techniek tot op het bot ontrafeld heeft.
[afbeelding verwijderd niet-https]
hortus botanicus. Lovaniensis
Tijdens de jaren van de grote varengekte ontstonden ook de meeste Europese botanische tuinen. In Groot-Britanië stelde men het bouwen van grote klimaatskassen op punt. Er werden zelf klimaatskassen gebouwd, speciaal voor varens, maar over dit onderwerp komen we in een van de volgende artiekels uitvoerig op terug.

Adressen van varenvereenigingen:
http://www.flakkee.net/~fernworld/index.htm
http://www.ebps.org.uk/
http://amerfernsoc.org/
http://home.vicnet.net.au/

Groetjes,
Danny
dinsdag 6 maart 2007 - 14:45
boomvaren

Boomvaren

Week 11, 2007
Varens in steen
Mijn intresse voor varens is gegroeid vanuit een andre hobby dat ik als kind samen met mijn vader uitoefende, namelijk het zoeken van fossielen. Ik herinner mij nog goed als 7 jaarig kind op een mooie lente dag ergens op één van de limburgse mijn terrils, we hadden net een grote blok schilfersteen gevonden met aanwijzingen dat er fossielen zouden kunnen in zitten. Mijn vader nam een platte bijtel en sloeg de blok midden door, en wauw, zo iets moois had ik nog nooit gezien, een mooie afgedruk van een varenblad, zelfs de nerfstructuur was nog volledig intakt. Het was alsof je een herbarium boek opensloeg, maar dan eentje van gemiddeld 375 miloenjaar oud.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Fossiel varenblad, Neuropteris tenuifolia
Toen ik mijn tuin ben beginnen aan te leggen, wouw ik een soort van evolutie tuin aanleggen, met als hoofd thema het Davoon en Carboon tijdperk. Het Davoon en Carboon tijdperk is een piriode in de geschiedenis van de aarde waarin zich de eerste landplanten beginnen te vestigen en je raad het nooit maar deze eerste planten waren varenachtige.
Om het hoe en waarom van een levens stijl van een plant te begrijpen kan het zeker zo intersant zijn om diens voorvaderen eens grondig te gaan bekijken. Het kan je inzicht geven waarom de plant zich zo gedraagd.
[afbeelding verwijderd niet-https]
reconstructie van een Lipidodendron, een varenachtige die een hoogte van 40m kon berijken
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
fossiele resten van zo'n Lipidodendron, schors en sporenkolf
Uit onderzoek is gebleken, dat de Aarde ten tijde dat de eerste landplanten verschenen, veel warmer was dan vandaag en het kooldioxide gehalte in onze atmosfeer tien keer hoger lag dan vandaag. Eigenlijk kan je stellen dat de Aarde in een broeikaseffect verkeerde. Uit de les biologie weten we dat planten door fotosynthese, kooldioxide en water omzet in glucose, wat dient als voeding voor de plant, en als belangrijk nevenproduct zuurstof afzet wordt.
Je kan je dus voorstellen dat er voor de eerste landplanten een massa voeding in de atmosfeer voorradig was. Dit verklaard een plotselinge explosie aan landplanten, de steenkoollagen zijn hier een bewijs van.
[afbeelding verwijderd niet-https]
De aarde zoals zij er uit zag tijdens het Carboon, de ligging van de continenten was toen heel anders dan nu
Maar hoe kan je je als plant voortplanten op een Aarde die uitzag als een mars landschap waar geen insecten zijn, alleen water dat in vorm van neerslag. Met als rechtstreeks gevolg, zich omzet in rivieren, warerpoelen, moerassen en vochthoudende aarde met een rijke hoeveelheid aan miniralen. Het antwoord zijn sporen. Om te weten hoe de voortplanting van varens functioneert, verwijs ik naar de topic “sporen van blauwe varen - phlebodium aureum “, waar sporen kweek volledig staat uitgelegd
[afbeelding verwijderd niet-https]
een voorstelling van een Carboon vegitatie
Varens konden zich weelderig voortplanten in het karboon, eenderzijds door de grote voorraden aan voedsel en anderzijds dat er nog geen schadelijke schimmels waren.
De drijfveer voor evolutie, is de mogelijkheid van mutatie van levensvormen zich aan te passen aan de omgeving, vraag en aanbod. De manier waarop dit gebeurt is door sex, zij die het sterkste zijn zullen zich verder zetten en hun sterke vaardigheden verder ontwikkelen, de rest zal hier voor wijken. Maar het één zal altijd een logis gevolg zijn van het ander. Hiermee bedoel ik: varens planten zich voort via sporen omdat er geen andre mogelijkeid van voortplanting mogelijk was. Eens dat er oerwouden van varens waren kwam er veel zuurstof in de atmosfeer. Dieren in vorm van insecten konden hierdoor op land leven maar als neven gevolg ontstonden er ook schadelijke schimmels dus de vogende stap is dat planten insecten gaan gebruiken, deze worden door aantrekkelijke bloemen aangetrokken en kunnen zo door bestuiving een soort afgewerkte pakketten maken in vorm van zaden. Zaden hebben het voordeel dat de plant eigenlijk al af is, allen moet er een voorraad zijn van de nodige grondstoffen om te kunnen groeien.
Dit is een simple voorstelling van een komplex systeem dat we evolutie noemen en waar miloenen jaren zijn overgegaan om tot ons huidig ecosysteem te komen.
De reden waarom dat varens vandaag nog bestaan is gewoon omdat vooruitgang van de evolutie sporen van zijn verleden nalaat. Deze oude levens vormen kunnen niet meer zo sucsesvol zijn als hun piek piriode in de evolutie maar ze zullen altijd een onderdeel blijven van ons ecosysteem.
Als je je afvraagd zijn de varens van vandaag nog steeds dezelfe als die van vroeger, moet ik neen antwoorden. Omdat de varens van vandaag zijn aangepast aan de omgeving waarin ze nu leven.
Samengevat kunnen we stellen dat varens het leven op land mogelijk hebben gemaakt, dat steenkool eigenlijk geen bomen maar varens zijn, en ze kunnen bijdrage leveren tot een gedeeltelijke oplossing voor bestrijding van het broeikaseffect, maar hier zal later nog een artiekel over verschijnen.
Groetjes,
Danny
dinsdag 13 maart 2007 - 02:06
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

week 12, 2007
Azolla, Hoe een klein watervarentje het klimaat beïnvloed

Uit recent onderzoek door het departement palaeoecology van de universiteit in Utrecht onder leiding van Prof. Henk Brinkhuis is aan de hand van bodemstalen gebleken dat het noordpool gebied zo’n 55 miljoen jaar tijdens het Eoceen een subtropisch landgebied is geweest met palmbomen, aligators en al wat daar zo bij hoort, met een gemiddelde temperatuur van 25°C.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Prof. Henk Brinkhuis
[afbeelding verwijderd niet-https]
ontleding van de bodemstalen
De onderzoekers kwamen tot vaststelling dat een klein watervarentje, Azolla genoemd, wat zich op het water zo snel uitbereid lijk eendekroost (Lemna) en snel het water oppervlak overheerst, de reden is geweest voor een grote klimaats verandering.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Azolla
Men heeft vastgesteld dat het plantje in zijn grote massa enorme hoeveelheden kooldioxide moet verbruikt hebben met als gevolg dat de temperatuur begon te zakken. Als gevolg daarvan veranderden de windrichtingen en zeestroomen, wat drastische klimaats verandringen met zich mee bracht en een inpact had voor de verdere ontwikkeling van flora en fauna.
Er wordt zelf aangenomen dat moest deze gebeurtenis niet hebben plaatsgevonden onze planeet heel wat minder leefbaar zou zijn geweest.
Bevstigd werdt dat deze natuurlijke beperking van het broeikaseffect ongeveer 1 miloenjaar geduurd heeft, dit kon afgeleid worden uit de bodemstalen.
Meschien kunnen we hier uit afleiden dat klimaats beinvloeding door planten wel eens een bijdrage zou kunnen leveren voor het probleem van de huidige klimaatsveranderingen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
reistvelden
Vandaag wordt Azolla in Azie gebruik als natuurlijk onkruid verdelger in de rijst velden. Nadat de reistplantjes in poelen zijn geplant wordt Azolla uitgezet. De watervarentjes snijden het licht van de bodem af en voorkomt zo dat onkruid zich kan vestigen tussen de reist plantjes.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Azolla uitgezet tussen de jonge reistplantjes
Al weer een klein varentje met een grote inpact.
Groetjes,
Danny
dinsdag 20 maart 2007 - 17:54
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Week 18, 2007
Het is al een tijdje geleden dat er een nieuw weetje datje verscheen, dit komt niet door gebrek aan insperatie maar door te veel werk in de tuin. Toch probeer ik mijn best te doen julie nu en dan een te trakteren op een nieuw verhaal.

de Botanische tuin van Glasgow

Onlangs ben ik een goede vriend en varenkenner in Glasgow gaan bezoeken, deze had mij uitgenodigt om een 3 daagse tour te doen doorheen een paar unieke schotse varen tuinen.
De eerste dag onmiddelijk na mijn aankomst in Glasgow zijn we de botanische tuin van Glasgow gaan bezoekken. Nog steeds vermoeid van de lange treinrit naar Glasgow werd ik onmiddellijk gekonfronteerd met een pracht van een varencolectie. Deze tuin is namelijk houder van de nationale collectie van boomvarens. Wij waren begonnen met eerst enkle van de kleinere klimaats kassen, hier worden varens gehouden die een zeer hoge luchtvochtigheid vragen. Wat mij onmiddellijk opviel, was dat de hele opstelling was opgebouwd met de typiche rode Schotse zandsteen waar tussen de varens groeide. Het gebruik van deze zandsteen is niet zo zeer bedoeld voor de estetische kant, wat toch wel mooi mee genomen is, maar deze zandsteen heeft de eigenschap water vast te houden. In ieder geval was de aanwezige collectie zeer indrukwekkend. Deze soort van varens zijn echter moeilijk te houden voor de hobby tuinier, je moet bij deze soorten al beschikken over een sirieuze klimaatskast. Zo'n 5uur per dag met intervals worden deze varens nat gespoten, het water droop dan ook van de wanden af.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Maar wie Glasgow botanical gardens zegt, zegt eigenlijk Kibble's Palace.
John Kibble(1815-1894) één van Groot-Britanië's rijke industrieëlen, was een avonturier wat betreft investeren in nieuwe industriele uitvindingen. Onder die uitvindingen van zijn tijd, was de uitvinding of beter gezegd de mogelijkheid, om klimaats kassen van enorme grote spanwijte op te richten door staal te produceren wat sterk genoegd was.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Karikatuur van John Kibble
John Kibble kocht omstreeks 1865 een enorme klimaatskas aan voor zijn landgoed "Coulport House" aan de oevers van Loch Long. Maar John was een zakenman en kon de Universiteit van Glasgow overhalen zijn klimaatskas in hun botanische tuin te plaatsen als een schenking maar op voorwaarde dat hij er tijdens weekends evenementen kon organiseren.
Gelukkig Heeft Kibbels Palace tot nu stand gehouden. Er is een tijd geweest dat men op het punt stond het ganse kunstwerk af te breken omwille van de hoge onderhouds kosten. Dank zij burger protest heeft de stad Glasgow het onderhoud van dit enorm mooi bouwwerk tot zich genomen. In 2000 met hulp van Europese fonsen, is men over gegaan tot restoratie van dit bouwwerk. Men heeft de ganse klimaatskas tot op de grond af gebroken, alle metaaldelen hersteld of vervangen, en dan weer volledig opgebouwd. De restauratie werken zijn in September 2006 afgesloten, en het resultaat mag gezien worden, wauw!
[afbeelding verwijderd niet-https]
februari 2005
[afbeelding verwijderd niet-https]
maart 2005
[afbeelding verwijderd niet-https]
september 2005
[afbeelding verwijderd niet-https]
juli 2006
voor wie meer wil weten over het restauratie project kan ik verder verwijzen naar volgende webside:
http://www.glasgow.gov.uk/en/Residents/Parks_Outdoors/Parks_gardens/KibblePalaceRestoration.htm
Dit is wat ik te zien kreeg, een pracht van een klimaats kas.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Omdat men de klimaatskas autentiek wil houden wouw men niet dat er bekabeling over het metaalfreem voor verlichting zou aan gebracht worden. Daar er toch nood was aan verlichting is men op het idee gekomen parabole spiegels op te hangen en verlichting van op de grond op de spiegels te richten.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
De colectie aan boomvarens was ook redelijk indrukwekkend, alleen vond ik het overgrote aandeel van Dicksonia Antarctica een beetje te veel van het goede. En wat ook een beetje tegenviel was desondanks alle planten werwijdert zijn geweest tijdens de restauratie werken er geen rekening is gehouden met het integreren van en modern bewaterings systeem, alles moest nog met de tuinslang besproeid worden.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Wat meschien nog intersand is om weten, is dat Kibbels palace model heeft gestaan voor de Belgische koningklijke serres van Laken.
In ieder geval is een bezoek aan Glasgow botanical gardens de moeite waart, er zijn enkle zeer zeldzame varens te vinden, waar ik later nog op terug kom.
De verderzetting van de reis zal in één van volgende weken verscheinen in deze rubriek.
Groetjes,
Danny
donderdag 3 mei 2007 - 18:38
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Week 20, 2007

Victoriaanse varenkas van Ascog Hall op het eiland Bute

De tweede dag van mijn Schotland avontuur was echt het neusje van de zalm, Ascog Hall op het eiland Bute. Het eiland Bute ligt enkle kilometer voor de kust van Glasgow en is zowel met de auto als het openbaar vervoer berijkbaar er zijn twee veerboten die konstand een verbinding maken tussen het eiland en de rest van Groot-Britanië. Ascog Hall is een victoriaans landgoed dat door de tand des tijds in de vergetenheid was geraakt lijk zoveel van deze domeinen, eenerzijds door de hoge onderhouds kosten en anderzijds door dat mensen vandaag liever naar exotische bestemingen gaan in plaats van een vakantie landgoed te bezitten op het eiland Bute. Dat was de orginele intentie van het landgoed, een vakantie oord voor een rijke industrieel uit Glasgow. De waarde van deze huizen word vandaag de dag terug gewardeerd, en veel van hen worden terug in voormalige glorie herstelt eenerzijds door de toeristiche industrie anderzijds door mensen die hun leven lang een flinke cent aan de kant hebben kunnen zetten en hier nu komen rentenieren. Uit dit oogpunt kochten Wallace en Katherine Fyfe in 1986 Ascog Hall, wat ze niet wisten, doordat de tuin een ware jungle was, was dat ze een ware schat hadden gekocht. Maar voor dat deze schat her ontdekt werd, was er voor het koppel uit Edinburgh nog veel werk aan de winkel in het huis zelf, want Ascog Hall was werkelijk een ruine. Het landgoed was zelfs door het leger gebruikt als oefenterein. Maar de echte schat bevondt zich in de tuin, een Victoriaanse varenkas. Wanneer deze presies gebouwd is weet men niet, maar in1879 wordt kas beschreven in The garden Chronicle (tijdschrift) De reden waarom deze zo speciaal is, is dat deze de enigste in zijn aard overgebleven varenkas in Europa is. Het unieke aan deze kas is, dat hij als een kelderverdiep in de grond is ingebouwd met een glazen dak erop, en met als eenige doel semiharde varens permanent te kunnen herbergen. Vroeger waren er veel meer van deze kassen te vinden in Europa maar allen zijn ze vernield geworden door gebrek aan intresse en kapitaal, een andre grote factor zijn de twee wereld oorlogen waar de teelt van voedsel veel siertuinen hebben vernield, om dat deze verplicht werden de siergewassen te vervangen door groenten. Zo zijn ganse waardevole botanische collecties als het ware de vuilbak in gegaan.
De Varenkas van Ascog Hall was een totale ruine net als de rest van het landgoed. Praktis al het glas was stuk en het gietijzeren freem leed erg onder corosie. De oude collectie was bijna volledig vernield en wat vroeger een klein vijvertje was in de kas lag vol puin.
[afbeelding verwijderd niet-https]
de toestand waarin de eigenaars de varenkas aantroffen
Toch heeft zich, desondanks het kapotte dak, noch één boomvaren van de orgineele collectie weten te redden. Een Todea barbara, deze boomvaren wiens stam op een rotslijkt, is aan de hand van archieven over de tuin, zo'n 250 jaar oud geschat. Deze boomvaren is indertijd als één van de eerste pionier planten naar Groot-britanië gekomen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
wat hier lijkt op een rots is in werkelijkheid een+/- 250 jaar oude stam
De restauratie van de varenkas begon in 1995 na toekennig van een bijzondre restauratie premie van Historic Scotland, een organisatie die met behulp van EU fontsen belangrijke historische monumenten probeert in hun voormalige glorie te herstellen voor het wereld erfgoed. Verbonden aan deze toelage was toegang tot dit monument voor het grote publiek, waar Wallace en Katherine je dan ook met plezier in rondleiden. Voor de huidige varen colectie hebben Wallace en Katherine een enorme hulp gekregen van de Royal Botanic Garden Edinburgh die voor 90% instaat voor de aanvulling van de huidige collectie. Maar ook vrienden van het Britsch Pterodolgical (varen) Society leveren hun steentje bij tot de collectie. Wallace en Katherine waren tot voor de herontdekking leken op het gebied van varens, en Katherine vertrouwde mij toe dat ze elke dag nog bijleerde met de bezoeker, ze kon zich vroeger niet inbeelden dat varens zulk een intersante planten zijn.
Enkle indukken van de varenkas...
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
toegang tot Ascog Hall
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
een juweel van een Victoriaanse varenkas
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
een pracht van een varen collectie
Technis gezien is de varenkas voor zijn tijd een werkelijk hoog stanje. Zo is er een vijvertje voorzien wat voor een hoge luchtvochtigheid zorgt. Dit vijvertje wordt constand gevoed door een waterval die wederom gevoed wordt door een grote watertank die het water opvangt van de helling waar de varenkas tegen opgebouwd is. De ganse varenkas is bekleed met de typische rode zandsteen uit de buurt net zoals we gezien hebben in Glasgow Botanical Gardens. Het vijvertje wemelt ook van de amphybieën zoals salamanders en kikkers, die om hun beurt bijdragen tot biologische bestrijding van ongewenst ongedierte. De amphybieën zijn trouwens zelf de kas ingetrokken. Het dak is volledig opnieuw gezandstraald en de rotte delen vervangen, en het ganse gegalvaniserd. Toch haden de eigenaars liever de ganse constructie vervangen door een replika van de dak constructie in aluminium, maar hier kreeg men geen toestemming toe van het restauratie comitee. Dit heeft nu jammer genoegd tot gevolg dat er weer roest vlekje verschijnen in de verbindingen.
De rest van de tuin was ook de moeite waart aangezien het zelden op Bute vriest groeide Dicksonia antarctica weelderig in open tuin.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ascog Hall heeft ook een webside op het net die zeker de moeite is om te bekijken en je kan er nog meer achtergrond informatie vinden.
http://www.ascoghallfernery.co.uk/
Ascog hall was voor mij zeker een aparte ervaring en een aanrader om te bezoeken.
Er is slecht nog één bekende gelijkaardige varenkas in de wereld en die is te vinden in de VS, de Dorrance H. Hamilton Fernery in Philadelphia maar deze is +20 jaar later gebouwd, omstreeks 1899
Ik hoop dat dit artiekel voor vele een bron van insperatie is, want Ascog Hall is werkelijk een pareltje voor de tuin en varenliefhebber.
Groetjes,
Danny
maandag 7 mei 2007 - 19:43
varen

Varen

Ik zou zeggen fantastisch, maar eigenlijk is de pracht van Ascog Hall en zijn varens met geen woorden te beschrijven. Merci Danny, een betere reistip kon je ons niet geven.
dinsdag 8 mei 2007 - 02:42
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Hier zijn we dan weer, ik weet dat het al zeer lang geleden is dat er nog iets nieuws te lezen was in de weet je datjes, maar tijd gebrek heeft zo zijn tol sorry
Maar iedereen mag gerust iets komen vertellen hier, elk interessant weetje is altijd welkome.
Ik ben net terug uit weer een mooie tuinen trip uit Groot Brittannië, waar ik volgende botanische tuinen ben gaan bekijken Brimingham botanical gardens (England), Logan botanical gardens (Schotland), Linn botanical gardens (Schotland), een privé tuin kort bij Glasgow (Schotland), Ben More (Schotland) en een veld trip langs een van de oude spoorlijnen door de Highlands.
Ik start mijn eerste artikel in Birmingham Botanical Gardens. Deze tuin is met het openbaar vervoer zeer goed te berijken. Voor de geïnteresseerden kunnen alle praktische info vinden onder volgende website http://www.birminghambotanicalgardens.org.uk/home, of als je nog meer vragen hebt over deze tuin mag je mij natuurlijk ook contacteren.
BBG is geen echte grote tuin maar wel een hele mooie en goed verzorgde tuin waar ieder wel iets kan vinden dat hem of haar interesseert. De reden waarom ik deze tuin heb aangedaan is omdat men daar een kleine maar intersante varen tuin heeft. Een andere reden waarom ik zo geïnteresseerd was in deze tuin was het klimaat, wat redelijk hetzelfde is als bij ons (hiermee bedoel ik vooral de streek van de Kempen).
Wat mij vooral opviel in de varen tuin was de mooie collectie aan Dicksonia Antartica. Ze stonden weliswaar nog in winter bescherming, maar dat was nu net het intersante aan.
Je kan op de foto zien dat de stam goed was ingepakt maar de frontzen onbeschermd bleven. Een tuinman zei mij, dat men tijdens hartje winter pieken heeft gemeten tot -8°C.
Hoe komt het nu dat de frontzen dan nauwelijks zijn aangetast?
Wel, wat niet goed te zien is op de foto is dat de varentuin op een redelijk steile helling ligt met aan de voet een klein vijvertje. De helling is westwaarts gericht en de boomvarens staan 15 à 20 meter boven het laagste punt van de tuin. Dit alles is van onschatbare waarde voor het goed doorkomen van de winter.
-De helling zorgt ervoor dat de koude lucht naar beneden zakt, dit is gewoon een natuurkundig fenomeen. Vandaar dat het ook belangrijk is dat ze niet aan de bodem van de helling staan.
-Het vijvertje heeft twee functies het zorgt voor een vochtige omgeving en wat nog belangrijker is water absorbeert de koude uit de lucht net als een spons water absorbeert.
-door de boomvarens op een west helling te planten creëer je een ideaal microklimaat, je beschermt tegen oostelijke polaire lucht en te hevige zuidzon in de zomer.
Zo zie je maar dat goed observeren van bepaalde situatie, je heel wat nuttige informatie kan opleveren over hoe je best te werk gaat om je planten optimaal te plaatsen zodat ze gelukkig zijn in hun omgeving

Verder bied deze tuin ook nog een intersante tropische kas met enkel niet winterharde varens en boomvarens.
Ook is er voor de cactus liefhebber een grote woestijn kas.
En na een toch wel boeiende wandeling bied de tuin je een gezellige tea-room met een prachtig panoramisch zicht op de tuin.
Deze tuin is zeker het bezoeken waart als je in de buurt komt.
Enkele kiekjes uit de tuin:
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
De Dicksonias op de helling.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Een konings varen of Osmunda regalis langs het vijvertje, die zich laat zien voor het nieuwe seizoen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Enkele beelden uit de tropen kas.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Enkele sfeerbeelden uit BBG

Volgende week Logan botanical gardens.

Groetjes,
Danny
dinsdag 6 mei 2008 - 21:57

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon