Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/9/fruit/32745/druivelaar-zelfdragend-zonder-draden-en-vastbinden

menu
Tuinadvies
0

Druivelaar zelfdragend zonder draden en vastbinden.

Ga naar meest recente reactie

FransNL

Een alternatieve constructie t.b.v. druivelaar zonder draden en vastbinden.

Ik heb al een tijd geleden beloofd mijn constructie te laten zien maar tot nu toe kwam het er niet van (sorry Semie ). Toen ik een paar jaar geleden een tweede druivelaar wilde planten wilde ik af van het gesukkel van draden spannen en het moeten aanbinden daar aan . Het moest iets simpels en toch stevig worden en na wat piekerwerk werd het volgende idee geboren en uitgevoerd :

Ik kocht in een bouwmarkt 3 verzinkte metalen paalhouders en 3 vierkante houten palen die daar in geplaatst kunnen worden. Verder wat bouten en moeren om de palen in de paalhouders vast te kunnen zetten en 3 centrale verwarmingsbuizen (kleinste diameter) van 6 meter lang. Voor mijn eerste uitvoering , ik heb later nog een lagere versie gemaakt , gebruikte ik drie palen van 2.7 meter hoog die op een onderlinge afstand van twee meter via de paalhouders in de grond geplaatst werden. Door de palen had ik van te voren op 75 cm hoogte een gat met een iets ruimere diameter dan die van de verwarmingsbuis geboord en vervolgens nog eens drie gaten op 135 , 195 en 255 cm hoogte. Van de drie buizen van elk 6 meter zaagde ik 2 meter af en hield dus drie stukken van 4 meter en drie stukken van 2 meter lengte over.

Toen de palen stonden was het nog maar een kwestie van de buizen via de geboorde gaten door de palen te steken. Drie buizen van 4 meter door de bovenste gaten heen en twee stukken van 2 meter door de onderste . (Ik had beneden natuurlijk ook een pijp van 4 meter kunnen plaatsen maar dan had ik een vierde pijp van 6 meter moeten kopen). De buizen , waarlangs de druif geleid gaat worden , geven de constructie tevens zijn zijdelingse stijfheid. Vanwege de hoogte van 2.7 meter , en omdat de carport er toch stond , heb ik voor extra stabiliteit de buitenste palen met twee draadeinden aan de carport vastgemaakt.

Een jaar later heb ik nog een tweede soortgelijke constructie gemaakt van maar twee buizen en een hoogte van 1.40 meter en die is stabiel genoeg zonder die extra bevestiging met draadeinden.

Van het gesukkel van aanbinden aan draden ben ik nu dus af. Alleen tijdens de groei moest ik de ranken eenmalig begeleiden m.b.v. een plantenklem zodat ze rondom de pijp gingen groeien. Hoe zie je op de laatste foto beneden. Naarmate de rank groeit verplaats ik ook de klem en na het verhouten van de ranken heb je een voor de druivelaar zelfdragende constructie gekregen.

De situatie begin vorig jaar.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Dit jaar voor het uitlopen van de knoppen. Tegen de buitenste palen had ik vorig jaar nog twee druivelaars geplant die de rest van de ruimte mogen gaan opvullen. De eerste druivelaar laat ik niet meer zijdelings verder groeien.

[afbeelding verwijderd niet-https]

De situatie vandaag

[afbeelding verwijderd niet-https]

Mijn tweede lagere constructie , situatie vorige maand. De kabelbinders die de stam nu nog aan de paal houden worden later overbodig en kunnen dan verwijderd worden.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Met een dergelijke klem begeleidt je eenmalig de uiteinden van de ranken tot ze rondom de pijp gegroeid zijn .

[afbeelding verwijderd niet-https]

maandag 10 mei 2010 - 23:45

Jamssen

Goh, dat is slim bedacht en ik maar aan klote met die draden.
Ik zal snel genoeg ook een foto plaatsen, mmar dan van mijn gepruts.

groetjes mlouise
dinsdag 11 mei 2010 - 00:02

Lentemode

Mooi werk, Frans !
Ook je aardbeienveldje staat er mooi bij !
Zo'n klem had ik nog nooit gezien...
Supernet en gebruiksvriendelijk voor mens én plant...

Groetjes,
Mia
dinsdag 11 mei 2010 - 11:27

Knovos

Mooi gedaan zeg. En dat met die klemmen is een goed idee. Ik heb hier nog een heel pak liggen laatst bij de action gekocht. Heb ik er weer een goed doel voor.
dinsdag 11 mei 2010 - 11:43

FransNL

@ lentemode

Die foto is van 16 april . Dan moet je toch eens kijken hoe zo'n aardbeienveldje , en ook de druif natuurlijk , in 25 dagen kan veranderen. En dat ondanks het niet zo beste weer dat we tot nu toe gehad hebben.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

dinsdag 11 mei 2010 - 12:01

Lentemode

Wat een weelde !

Groetjes,
Mia
dinsdag 11 mei 2010 - 12:06

LauraK

Wat een geweldige oplossing! Heel erg stevig en mooi om te zien, en je hebt er
geen omkijken meer naar. Klasse!

Groeten van Laura.
dinsdag 11 mei 2010 - 12:33

Jeannette1

Hai Frans,

Niet alleen mooi en handig, maar ook zo zindelijk en proper, zo zie je het tegenwoordig niet meer zo vaak, petje af!!!

Ik wens je dan ook alle suc6 van de wereld met al je tuinwerk!

Weet je de mensen hebben tegenwoordig graag een tuintje, maar willen er niet te veel tijd aan besteden.

Dan bof ik maar met een lief manneke, die vanmorgen al héél vroeg in de tuin onkruid aan het weghalen was.
Of kwam dit omdat morgen de kliko opgehaald wordt???

Allemaa groetjes, Jeannette
dinsdag 11 mei 2010 - 13:01

Printemps

Als je de takken niet rond de buizen wind dan kan je na 10 of 20 jaar ze beter verwijderen dan heb je een nadien een geheel vrijstaande druif
Zoals ze Wisteriabomen maken
Maar het is wel een zeer nette constructie

mvg

dinsdag 11 mei 2010 - 18:01

Chef

Ziet er strak uit. Klasse!
Mag ik vragen wat het gekost heeft?
vrijdag 14 mei 2010 - 11:28

FransNL

Ik moest toevallig vanmiddag even bij de Gamma zijn Chef en toen heb ik gelijk even gekeken wat het spul momenteel kost.

Palen 6,8x6,8 cm en 1.4 meter hoog per stuk 3,89 euro
Palen 6,8x6,8 cm en 2.7 meter hoog per stuk 7,49 euro
Verwarmingsbuis diameter 15 mm en lengte 6 meter 8,49 euro
Verzinkte metalen paalhouders 7x7 cm per stuk 3,49 euro . Het zijn paalhouders van onderstaand type dat je de grond in moet slaan.
[afbeelding verwijderd niet-https]
De grote constructie met hoogte 2.7 meter en breedte van 4 meter met 4 niveau's om de druiven te leiden zou me dan nu aan bovenstaande materialen 58,41 euro kosten. De kleine met hoogte 1.4 meter en breedte van 3 meter met 2 niveau's 30,63 euro . Daar komt nog iets bij omdat je per paal 2 bouten en moeren nodig hebt t.b.v. het vastzetten van de paal in de paalhouder. Eventueel nog wat tuinbeits maar nodig is dat niet aangezien de palen voldoende beschermd zijn tegen weersinvloeden omdat ze onder hoge druk geimpregneerd zijn. Bovendien staan de palen zelf door die paalhouders niet in de grond . Ik heb dat beitsen eigenlijk alleen maar gedaan vanwege het kleurtje.

Nog een tip als zoiets in een tot wat grotere diepte minder stabiele grond geplaatst moet worden. Dat had ik bijv. bij mijn lage constructie . De plaats waar die kwam was vroeger het laagste gedeelte van mijn tuin en dat heb ik een aantal jaren geleden opgevuld met grond die afgegraven werd toen er een betonklinker vloer gelegd werd waar mijn carport moest komen. Die grond was zuivere teeltaarde en zodoende kwam er zo'n 40 cm extra teeltaarde op de laag die er al was. Als je daar dan een paalhouder in slaat kan dat minder stabiel zijn. Voor de zekerheid heb ik toen voor de middelste paal m.b.v. een handgrondboor , diameter 8 cm , een gat gemaakt van ongeveer een meter en daarin een stuk oude kunststof regenpijp geplaatst .Die pijp liet ik vollopen met wat beton en daarin zette ik de paalhouder . Het resultaat is dat het geheel zeer stabiel is.
vrijdag 14 mei 2010 - 23:39

Nootje77

Zeer mooie constructie ! Deze moet ik onthouden voor volgend jaar! Tegen dan zullen we waarschijnlijk een schutting op het zuiden hebben en het zou ideaal zijn om daar een druivelaar te plaatsen!
vrijdag 28 mei 2010 - 22:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken