Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Je zocht op 'bestellen bord verboden te poepen hond'
Voor de bloei is deze papaver al een hele tijd mooi en ook spannend. De bloemknoppen staan er veelbelovend bij. De bloei die daarna volgt, is fraai, met fijne bloemblaadjes in zachte kleuren zoals lilaroze met een donker hart.
Vervelende vogels: Vogels zijn voor velen een bron van overlast waarop zelden gepaste oplossingen worden gevonden. Geluidsoverlast, vogelpoep, leeggevreten fruitbomen en prachtige siervissen die zomaar verdwijnen.
Het FAVV meldt dat op 1 februari 2017 het H5N8 vogelgriepvirus werd geïdentificeerd bij een hobbyhouder in Lebbeke. Zijn dierenarts bracht de dieren bij DGZ binnen in het kader van de verhoogde waakzaamheid.
Je hebt het misschien al gemerkt: tuincentra maken sinds midden oktober volop reclame zodat u zou starten met het aanplanten van hagen en bomen. Waarom wachten tot november met planten?
Als je tot de kern van het leven wilt doordringen, heb je echte etherische rozenolie nodig en geen parfumolie. Etherische olie bestaat uit luchtige en licht olieachtige bestanddelen van planten, struiken en bomen.
Wanneer vissen ziek worden en een behandeling nodig hebben is deze niet altijd zo eenvoudig of evident als het lijkt. Heel wat factoren zullen eerst en vooral de manier van behandelen bepalen en daarenboven zullen deze en andere factoren ook nog eens het welslagen van een behandeling beïnvloeden.
Hallo, Ik ben nieuw hier op het forum, maar heb al even meegelezen. Ik vind het zeer knap dat jullie zo onbaatzuchtig advies verlenen aan iedereen die het nodig heeft.
Slechts één van de drie komt aarzelend en heel laat nog in bloei De kwaliteit van de bollen is bij Verberghe wel eens beter geweest, sinds Nijssen deze zaak heeft overgenomen gaat het helaas achteruit daar. Jammer zoiets maar we zullen maar hopen dat het na de grote drukte beter wordt, het is blijkbaar momenteel zo druk dat je niet eens kunt bestellen ?
Met m'n nieuwe speeltje (sorry dat ik er over doorhamer) kan ik nu echt wel beter scherpstellen (in jullie en mijn voordeel dus!), Zelfs tussen de naalden door - dat kon ik met vorig compact toestel niet)
Papaver 'Lilac Pompom' Slechts een enkele bloem is de opbrengst van een heel zakje; teleurstellend. Dus nu maar weer zaad van deze bewaren en hopen op een beter resultaat volgend jaar.
De eerste bloemen van de phyllo-cactus zijn in bloei,vorig jaar was de eerste een week later. Maar ik kon toen wel 21 bloemen tellen, kijken wat het van 't jaar doet
IK DEZE WEEK DE AANTAL PLANTEN GETELD IN ONZE KLEINE TUIN 110 SOORTEN EN 369 STUKS DUS U KUNT WEL NAGAAN DAT HET VOL IS MAAR DAT VERTELLEN DE FOTO.S OOK WEL
De "Hoge Brug" (Liefdesbrug) deze wordt gebruikt door verliefde stellen om er een slotje aan te hangen en vervolgens het sleuteltje in de haven te gooien, dit in navolging van de steden Rome en Parijs.
Even een bovenaanzicht van het mooiste stukje tuin tot nu toe. De losse steentjes tussen de houtsnippers worden nog vervangen door spijkers, maar deze zijn in bestelling!
Qua temperatuur zou deze plant wel buiten mogen maar ik durf haar nog niet bloot stellen aan die windstoten en stortvlagen die we nu krijgen. Ik heb haar drie jaar lang vertroeteld voor ze kon bloeien en ze zou me dat waarschijnlijk zeer kwalijk nemen en er de brui aan geven.
Zwaluwstelletje probeert weer een nest in onze garage te maken, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Voor volgend jaar toch maar een kant en klaar nest kopen.
De Civetkat maakt de duurste koffie ter wereld. De Civetkatten eten de koffiebonen en poepen ze dan uit(poepkoffie)daarna worden ze gewassen en geroosterd .
De Walvissen in het blauwe van de bloemen de walvissen zitten in een raam met 12 bevestiging ogen zijn van giet ijzer graag wil ik dat jullie mij er iets meer van kunnen vertellen ik heb de Walvissen / Dolfijnen in een antiek zaak gekocht, zij konden er niets van vertellen wie laat nu zo iets aparts maken in de gietijzertijd
Mijn overjaarse Pelargoniums in zware potten tegen het omwaaien want soms zijn ze twee meter hoog, staan netjes aangebonden aan bamboestokjes. De Fuchsia's waarvan sommigen zeker tien jaar en ouder zijn, werden rondom getopt om meer vertakkingen te bekomen en de bloei wat uit te stellen.
Overdag slaap ik en tegen de avond vliegen we met de hele familie uit, opzoek naar insecten. De ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii) Wij hangen achter de luiken, ondersteboven en draaien ons even om als we moeten poepen of plassen.
Over een verrassing gesproken . De plantjes van de pelargonium van het zaad uit china heeft er een zijn eerste bloem gegeven , jammer dit is niet dat wat ik besteld heb .
Rosa Stadt Rome en Geranium pratense Nepal Form. Geraniums die worden hier op mijn kleiboden tot 1 meter hoog vooral als ze mee snoepen van de meststof voor de rozen.
Op het label zien we een (R) - op internet een (TM) Er is een groot verschil - mogelijk staat de (R) hier gewoon als afschrikmiddel om namakers te weren.
De rest vd achterkant vd kast moet ook nog zwart want hiervoor komt een Amandelboompje. Doordat dit de enig mogelijk plaats was voor de kast, werd hier een warmteval gecreeerd, doordat de kast aansluit op de aspergebak links ervan.
We zijn onze wandeling gestart op Goerree Overvlakkee en rondgelopen in het gebied rond Stellendam en Ouddorp. Goeree-Overflakkee is een eiland en gemeente in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
Fase 1 van de voortuin gaat toch nog dit jaar beginnen. De stratenmaker had nog tijd en het weer is nog goed genoeg om de nieuwe inrit en het paadje in de voortuin aan te leggen!
De wegenwerken waar ze misschien al 10 jaar over spreken gaan in maart starten. En de regenpijpen zijn afgekoppeld (word gescheiden riolering) lopen nu gewoon in het gras.
Deze middag een mooie fietstocht door de polders gemaakt. Na een stief kwartier fietsen komen we in de buurt waar tijdens de 80 jarige oorlog Siemon Gieke leefde .
Deze Passieflora staat bij mijn zoon en schoondochter in de tuin . Hij heeft de tuinbank volledig ingepalmd en heeft bovendien ernaast nog 'n bloemrijk " tapijt gevormd.
Wie dacht dat insecten niet onderhevig zijn aan ouderdomsverschijnselen heeft het wel degelijk fout. Zij hebben geen kinesitherapeuten, ondersteunende kousen of antirimpelcrème zoals wij.
Zondagochtend wandeling. Het water stroomt gedreven richting stad aan haar oever hollen kinderen met uitgelaten hond ik strek mijn hand naar het water en spreidt er mijn vingers de ogen knijpend tot spleetjes maken de Hand vloeibaar zo, speel ik met de ruimte om mij heen de verte verscholen door de bocht de nog kale bomen langszij en tóch het geruststellende geschater van het spelende kind och argeloos kind haast tastbaar nabij zo moet het ook zijn, zo jong en zo blij de rivier nu belicht, door dit vrolijk gezicht mijn hand en mijn ogen het denken gedicht de vingers ze spelen een vogelendans en vinden mijn haren in strijkend cadans ik looop langs mijn Vechte ben open en vrij deze dag, zo begonnen voor mij.
Ik kan even niet op de naam komen maar ze worden bij ons veel aangeboden als kuipplant, alleen deze is ruim 3 meter hoog en breed, en staat op een verwilderd stuk grond.
Dichtje week 33 Wandeling langs de Vechte. Het water stroomt gedreven richting Nordhorn langs haar oever hollen kinderen met uitgelaten hond ik strek mijn hand naar het water en spreid traag mijn vingers de ogen knijpend tot spleetjes maken de hand vloeibaar zo speel ik met de ruimte om mij heen de verte verscholen door de bocht stoere bomen langszij en toch het geruststellende geluid van het spelende kind och argeloos kind haast tastbaar nabij zo moet het ook zijn, zo jong en zo blij het gemoed nu belicht door dit vrolijk gezicht mijn hand en mijn ogen, mijn denken gedicht de vingers ze spelen een vogelendans en vinden mijn haren in strijkend cadans ik loop langs de Vechte open en vrij deze dag zo begonnen voor mij.
Die reageerde dus net iets sneller dan ik dus geen al te beste foto maar ik wilde dit toch even delen. Wat mij wel verbaasde was dat hij zijn prooi in de steek liet dus de honger was niet heel groot.
De nieuwe Viooltjes hebben hun bestemming bereikt. Hier stonden purper Heuchera's tussen maar die waren niet mooi meer en hebben een andere bestemming gevonden.
Overal komen deze kleine zwammen te voorschijn in het gras. Een voorbode van de herfst of gewoon door de vochtigheid van de regen van een paar dagen geleden?
Was net te laat maar de mevrouw had haar fototoestel neergezet en een opdracht aan de honden gegeven om te gaan zitten. Als ware fotomodellen gingen ze naast elkaar zitten en keken in de camera.
Steeds als ik uit het keukenraam kijk, zie ik van alles, daar onder aan de voet van de boom. Nu heb ik steeds het fototoestel bij de hand als ik in de keuken ben!
Dichtje week 52 Meer, meer meerkoetjes grazen in het drassig gras spetteren en koeteren daarna genoeglijk kwekkerend in het doorstromende water. Als een klasje, dat op schoolreisje is zie je het groepje genieten af en toe een duik.
2de dichtje week 1 Positief beleven. De hemel heeft een wolkbreuk ondergaan de tuin verzacht dit leed door de toppen van de bomen te gunnen dat ze zich eindelijk kunnen bewonderen.
Op het bankje ligt Kroel vaak met zijn bakje kattenbrokjes naast zich. De vogels loeren altijd of ze er van kunnen snoepen als Kroelie er even niet is!
Wie kan mij vertellen wat dit voor aantastingen of ziekte is de bomen van mijn buur inmiddels heb ik geen plant meer staan ik heb mijn tuintjes totaal ontruimd, verwelkingsziekte ook alles van de andere buren is aangetast. Het begon bij de brandbacterie van buur zijn walnotenboom.
Een zijtak van de "Mark", met op de achtergrond "Het Kasteel van Breda" in 1353 verbouwd tot Kasteel door Jan van Polanen. De beroemste bewoner was Willem van Oranje.
Een kauwtje wil lekker van de pindakaas snoepen en hij heeft al een tijdje gekeken hoe hij dat zou gaan doen en toen ging hij ervoor. Een schitterende vogel die ook wel erg brutaal is.
Voor eeuwig en altijd met elkaar verbonden - hij, de wurger, zij de roos - de ene doet niet onder voor de andere, de ene met z'n vasthoudendheid, de ander met haar doornen - geen van beide geeft toe, en toch gaan ze samen verder moeten, en geen van beide wint.
Vorig jaar een bellenboompje gekocht en dat heeft het niet gehaald maar het stekje wel . Deze weet nu niet goed of het naar boven of naar onder wil groeien .
De campanula en het vingerhoedskruid zijn de lenteboden, die elk jaar weer hoop geven op een mooi tuinseizoen. In de winter doe ik heel weinig in de tuin en deze wandelaars laten zien dat zijn gewoon doen wat ze zijn, mooi zijn.
Bij ons "avondrondje" heeft mijn vrouw het volgende zien zitten onder een struik. Ik naar binnen om mijn toestel te halen en op de gevoelige plaat te leggen.
Had ik een hele stellage gemaakt voor mijn muismeloen (links achter de stoel) Wat blijkt die wil beslist niet groeien maar er komen wel van die zure 'krengen' aan. In een pot had deze het ook wel gedaan.
Bezoekje aan mijn zus en zwager. In hun tuintje gezeten en ja, ik heb altijd mijn fototoestel bij me, dus even een impressie van de tuin met vijvertje.
Voor alle lieve tuinvrienden mooie kerstdagen gewenst en de beste wensen, voor een goed en gezond 2019! Een nieuw jaar met nieuwe dromen, alles krijgt een nieuwe kleur.
Beste Elok hier speciaal voor u nog een paar foto,s uit China. Meen te mogen opmaken uit uw bericht dat u daar ook wel eens geweest bent,wil indien u daar prijs opstelt u persoonlijk wel wat foto,s mailen,maar zou dan wel een i mail adres nodig hebben?
De snoeper ontdekt van de zonnebloempitten, de Putter! Had hem daar al eerder gezien, maar nu zie ik hem ook van de zaden snoepen en zie ik nu de mooie tekening op zijn staart.
Voor Lily: een oude cultivar (1862), doet wat ons betreft niet onder voor alle nieuwigheden. Is al minstens twintig jaar bij ons en heeft nog nooit teleurgesteld.
Even vooropgezet dat dit niet in onze tuin is, maar in de tuin van mijn beste vriendin, wil ik dit prachtig plaatje graag hier delen. De Cornus Causa, op de voorgrond de Lavendula 'dwarf blue'
De eerste gele klaproos. Ik had deze klaprozen achter in de tuin gezet, maar na 2 jaar verdwenen te zijn, duikt deze op een totaal andere plaats weer op!
Door het kijken naar de foto,s van Tuinvrienden, leer ik veel en plant nu grotere groepen van dezelfde planten bij elkaar. Door de planten te delen krijg ik voor elkaar, dat de tuin, toch rust uitstraalt.
Vanaf ons hotelletje op weg naar de Keukenhof reden we door Kinderdijk en heb ik deze foto genomen vanuit de rijdende auto; dus niet echt 'n wandelfoto.Wil hem toch graag delen.
Van alle merkwaardige Pinus Nigra Nigra die ik al ben tegengekomen, te voet, fiets, soms zelfs auto, heb ik een foto (tenzij ik geen toestel bij had) - deze is van omgeving Hoederloo op de heide.
Omdat Lilly steeds van die mooi viooltjes had heb ik me ook laten inspireren. Hangt al de hele winter heen en weer te zwiepen en ze krijgen er nu zin in.
Tijdens een fietstochtje deze namiddag zaten bij dit mooie vlees vier blauwe reigers. Toen ik mijn toestel bij de hand had waren er al twee opgevlogen en de twee anderen kon ik niet in één beeld vangen.
Was eigenlijk te ver voor mijn toestel om duidelijke foto's te maken, maar ik vond die hele rij zwaluwen op de eclektriciteitsdraad zo leuk dat ik ze toch maar plaats.
ZON-dags dichtje week 8 geschreven door Edo (8 jaar , onze kleinzoon) de ZON en ik De zon is blij voor mij is zij de beste ze draait van links naar rechts komt daarom altijd bij mij terecht in de nacht slapen wij allebei tot de ochtend roept:"Je mag opstaan!"
Vertrapt gras (door verbouwing aan huis), met verschillende hortensia's. In het middenperkje een olijfboom in het midden en eromheen weet ik zo niet (zoek het nog uit!
Terug met twee - Elk heeft zo zijn potje (het zijn wel originele "gamellen" van het ABL = Armée Belge / Belgisch Leger maar in Oost-Vlaanderen zeggen ze schertsend "Arm Belgisch Leger" .
Wie beweerde dat je rustig wordt van naar vogels te kijken, heeft het stellig mis als je voor een kreek met eenden zit - altijd is er wel kabaal - ik dacht dat er een spreekwoord was in die zin, maar kan er niet omkomen .
Vandaag de kou 20 Km getrotseerd met de fiets, wind tegen was het alles of niets. En onderweg foto's pakken, oei,oei,oei, mijn toestel bleef in mijn zakken.
Dit weekend is de Wierdense Open Tuin dagen geweest veel bezoekers gehad, mooi over de heledag aanloop mooi weer geweest. Heb de bezoekers uitgelegt hoe onze tuin bekeken zou moet worden ik heb in de tuin 10 zitjes geplaats van uit deze plekjes kon men onze tuin bekijken en toen bleek, dat de tuin van ons tien verschillende tuintjes verscholen heeft die men zo al lopende normaal niet ziet hierdoor raakte velen erg onder de indruk, velen heb ik kunnen begeleiden en kunnen vertellen wat er in de tuinen gebeurd door de volgels kikkers en insekten als voor beeld veel merels wiening slakken enz.
Enkele dagen na de officiële opening, en kort nadat ik de Skyscraper op een plaats met meer open "uitzicht" heb gehangen, wordt er al volop gebouwd en verbouwd.
"Le Baron" , wat een super Dahlia! nog nooit een bloem gezien met zo'n fantastisch vibrant kleur, mijn fototoestel slaagt er zelfs niet om de kleurenpracht volledig vast te leggen.
't Is zo ver, vandaag vogeltelling en ze zetten allemaal hun beste beentje(pootje ) voor om met zo veel mogelijk te zijn . Hier botvinken samen met ringmussen aan het ontbijt.
Ook inmiddels uitgebloeid maar kwam hem tegen in juli-map en vond hem zo stralend. Twee jaar geleden zag ik tropisch aandoende vogeltjes de zaden snoepen.
Het is helemaal niet leuk al dat water , en gelukkig waren mijn planten niet stuk geregend , maar nu met al die warmte is het water geven volop, want veel zijn er nu roest , en hulp is niet meer gebaat, nu moet ik mijn bloemen niet meer fotograferen, spijtig ,ik red wat te redden valt,jullie tuintjes zullen ook om te snoepen zijn
Enkele maandan geleden had ik op deze plaats abrikozen-pitten in de grond gestoken(in de serre) En kijk wat er nu staat;? Kent er iemand de naam van deze zwammen?
Doet deugd als je zo kunt ontwaken. Een mooie zonsopgang om de laatste werkdag van de week te beginnen en om daarna weer een mooi weekend in te duiken.
De Drakenbloedboom in Icod de los Vinos is geen boom maar wel een plant die tot 3000 jaar oud kan worden, deze is in tegenstelling tot wat men beweert geen 1000 jaar maar wel 400 jaar. Niet zo lang geleden heeft men door menselijk vernuft kunnen meten dat deze rond de 650 jaar oud is.
Nieuw sinds vorig jaar en nu al een stevige "struik" met hier en daar al wat bloemen! Nog maar eens het bewijs dat je pioenen best koopt bij een goede kweker zodat je planten meteen een goede start hebben.
Vandaag bezoek gehad buiten op het terras van dit naaksslakje. Zijn oogjes draaide eerst naar mij toe vanwege het fototoestel en gleed toen weer verder.
Beste tuinvrienden, deze pion (Peonia Sarah Bernhard) zou volledig roze moeten zijn, doch is deze alleen aan de buitenkant roze en de blaadjes binnenin zijn wit. Heeft iemand een idee wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn?
Wellicht 'n speling van de natuur? In de Ayesha zit 'n afwijkende bloem qua vorm; deze heeft puntige bloemblaadjes, in tegenstelling tot de rest van de bloemen.
Krijg er niet genoeg van, zo leuk om vogeltjes te kijken. Stoel achterste voren voor het raam gezet en met mijn armen steunend op de leuning en fototoestel in mijn handen, zien jullie het voor je en klikken maar!
Twee bijen in een Boerenjasmijn bloem en als je goed kijkt zit er op het linker witte blad ook nog een vlieg. Dit jaar heb ik niet zoveel bloemen in de Jasmijn, maar ik heb hem ook van pot naar volle aarde geplant.
Lily,U vraagt en ik geef je een antwoordje. Het pad loopt naar een "kamer" met in het midden het rozenperk en er omheen een haag van verschillende soorten struiken.
Her en der diep-wijnrode kleuren - R heeft de tellers verzameld, de middelste bloemknopjes - of wat er van rest - afgeknipt, en de buitenste samengebonden, mooi voor boeketjes.
Helemaal amateuristisch - in tegenstelling tot het klare vaatje van Jdc - beetje (veel zelfs) troebel door de vezeltjes van de pel die erin gedraaid is - maar deze "most" is toch zeer lekker zo fris uit de koelkast op een zonnige dag als deze !
Na lang zoeken en twijfelen staat er toch een plant in de pot . Het is een éénjarige maar zou goed tegen de warmte kunnen en mag wel eens een weekje zonder water.
Meerdere keren per dag komt hij snoepen van de insecten voederblok. Mannetje en vrouwtje roodborst zaten vandaag naar elkaar te fluiten in de perenboom.
Naast het driehoekig hokje staat de Nolina Nesonii beschut voor de winterellende met een vlieszak en de voetjes met plastiek afgedekt zodat ze enigzins droog blijven.
Toch nog een vlinder op de muur. De kleine vos (Aglais urticae) Ook een liefhebber van brandnetels De kleurenstelling schrikt zijn vijanden af (aposematisme)
Even terug naar de herfst,tijdens 'n prachtige wandeling heel wat foto's gemaakt , maar achteraf kon ik ze niet meer terug vinden. In de veronderstelling dat ik ze voor goed kwijt was stuitte ik van de week op de bewuste foto's op 'n externe schijf.
Vervellende Platanen. Bij deze bomen is het heel normaal dat de schors loslaat, maar door de hoge temperaturen en droogte gaat het dit jaar sneller en valt het meer op.
Gisteren, de Liquidambar, laatste cadeau van mijn moeder, postuum. De mooie kleuren verschijnen pas later zie ik nu; in de herfst was ik teleurgesteld voor niets.
Onze Happy heeft de laatste tijd iets met kasten. Hij was vandaag op de kast vol kerstversiering gesprongen en nestelde zich achter dit winters tafereel.
Helaas heeft deze enorme beuk in onze achtertuin de storm van afgelopen Pinksteren niet doorstaan. De boom bleek aangetast door de honingzwam en had daardoor een heel zwak wortelgestel.
Afscheid van een vriend. Vandaag 2 december 2016, is onze beste vriend, na een kortstondige ziekte, Prins heengegaan op de gezegende leeftijd van 17 jaar en 9 maanden.
Er zijn gelukkig nog enkele zekerheden in deze wereld - Marei houdt niet van Paardenbloem, noch Buxusmot - Rhus woekert, net als Antwerpse Sterren, en Incalelie - Pinus Nigra Nigra is de mooiste boom op aarde (al zeg ik het zelf) - Hout is het mooiste materiaal om mee te werken (al zeg ik het zelf) - Belgiê brouwt nog steeds de beste bieren ter wereld (dat weet iedereen - en staat buiten kijf !) Nu is Mort Subite niet het allerbeste Kriek-bier, wel Lindemans en Eylenbosch, maar die zijn echt niet overal te krijgen.
Wij hebben weer een nieuwe blik vanger in de tuin kunnen toe voegen deze zullen wij wel weer veel laten zien in onze foto reportage , wij zijn er weg van ,en ook deze komt grotedeel van de inbrengwinkel en de op bouw is een glazenschaal ooit gekregen van mijn vakbroeders de vaas waar het hoofdje op staat is van een pottenbakster van ruim 20 jaar terug aan de bodensee in duitsland en het hoofdje zwerft al jaren door onze tuin al met al mooi bij elkaar gezocht sootje maar we doen het er maar mee.
Eric Young Orchid Foundation - Jersey Jersey is een eiland en is een hellend vlak, met de noordkant hoger, de zonnekant lager - daardoor goed beschermd tegen koude, steeds aangenaam warm en dus vele wilde orchideeën ook daar. foto is in een serre.
Deze vlinder zat op de Knautia. Hebben we te maken met Westelijke parelmoervlinder (Melitaea parthenoides) of Spaanse parelmoervlinder (Melitaea deione) ?
Vorige week mochten de schilders met hun zware stellage oversteken. Maar dan had ik wel even hulp nodig met het snoeien van de vlier en koninginnekruid.
Met zestien waren we voor een kleine workshop bijenhotelletjes maken. Er waren heus wel handige kinderen bij en ook creatieve die het, voor een deel reeds voorbereide huisje nog wat uitbreidden en aanpasten.
Dit weekend de mussenflat opgepimpt en er een stoplicht van gemaakt. Vandaag hoog tegen de klompenhok opgehangen, hopelijk gaan de musjes nu niet meer onder de dakpannen van de klompenhok nestelen, ze komen er altijd klem in te zitten.
Nog een andere doorgang naar een andere tuin. Hiervoor zijn al veel plannen gemaakt maar dan tenslotte toch afgevoerd en een grote vijver lijkt het te halen .
Nog lastiger te fotograferen is de kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum), die zijn echt snel. (Heb maar een simpele camera) Is bijna net zo snel met zijn vleugelslagen als een wolzwever (300 slagen per minuut !
Het groot vliegend hert (Lucanus cervus) mannetje. De handschoenen zijn niet vanwege de enorme kaken, want het mannetje kan niet knijpen of bijten, dit in tegenstelling tot het vrouwtje, die dit wel degelijk kan.
Eerst werden de kleine zangvogels verjaagd door de eksters die nestelen in een grote Els hiernaast. De kauwen waren natuurlijk ook altijd van de partij, om weinig achter te laten voor de kleine vogels, die wij het liefste zien.
Voilà ze staan er alle tien (5 links en rechts) Kaartje geeft geen grootte aan maar zou 80 tot 120 cm hoog kunnen zijn. In elk geval frisse kleurtjes fris groen die al lichtroze kleuren.
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
M'n geduld is op! De kauwen verjagen de zangvogels en het echtpaar Grote bonte specht en ze vreten in minder dan geen tijd alles op wat ik niet voor die inhalige krengen gemaakt heb Bij gebrek aan een dooie kauw heb ik een stuk zwart plastic in de boom gehangen.
Zo zien de bakken er uit met de verzamelde plantjes mooi geschikt door R en een schare vrienden/vriendinnen. Zijn echter niet voor de tafel, sorry Boerke, ik heb me vergist, het is om een podium te versieren.
Wandelroute van het Limburgs Landschap:Curfsgroeve De Dellen Kalkrotsen in het Geuldal. Waarschijnlijk een van de laatste wandelingen van dit jaar , waar we kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren.
Een vriend is timmerman wat natuurlijk heel erg handig is bij het maken van kozijnen. De beste man wil zelf geen tuintje toch is wel verdacht veel in de mijne te vinden, stiekum is het toch wel leuk dat harken, wieden, bouwen en genieten.
Vandaag kregen de kinderen van de basisschool de Vrijdagmarkt in Brugge geen klassieke lessen maar mochten kiezen tussen verschillende workshops. Eén daarvan was het bouwen van een hotelletje voor solitaire bijen met recyclagematerialen, mijn stokpaardje.
Iemand goede ideeën voor deze grote bloembak opnieuw op te vullen? Ik had gedacht aan een krentenboom in struikvorm of een zilverberk in struikvorm, beverboom, sierappel in struikvorm, koekjesboom, Sambucus Nigra, .
Dichtje week 40 Goudgele gedachten. Mijn innerlijke hand tast naar de beelden de uiterlijke hand schrijft taal ze tarten beiden mijn gedachten in een samenspel naar een verbaal.
Deze (water ?)-muntsoort heeft een zeer voortvarend wortelverspreidingssysteem vandaar dat ik hem heb opgesloten maar de gevangenis wil nog niet erg onzichtbaar verborgen worden door de omgeving en is dus wel tamelijk lelijk.
Dichtje week 44 EljoH Het motregent zachtjes deze morgen een ochtend vol mijmer verbonden door de glimlach van de tijd die ons bijeen heeft gebracht. Wat zijn we jong in delen met elkaar en rijk geworden, door de moed van "ja".
Mijn voornaamste wapens bij het vellen van een boom (heb er toch al verschillende grote achter de kiezen) - een fikse bijl - goed geprofileerde steel - oude nog ambachtelijk gemaakt - een nieuwe bijl (chinese, wit merk.
"Even stout zijn" Vandaag zal een zonlose dag worden weemoed trippelt over mijn huid en ik denk aan vroeger het in de rij moéten staan terwijl ik juist wilde hinkelen of gewoon baldadig zijn. Terug naar het nu in rijen keurig netjes staan de sprietjes pril te wezen mijn blik verdwaalt in netheid maar een grijns laat mijn frons verdwijnen.
Vandaag zag ik deze libel in m'n tuin, op de Marjolein. Omdat ik de naam van deze libel niet wist, heb ik de foto naar de Vlinderstichting (beheerder van het Libellennet) gestuurd om de libel te laten determineren, het blijkt een Steenrode heidelibel, een jong, nog niet uitgekleurd exemplaar te zijn.
Boerke schreef:" De jongen worden drie tot vier weken door beide ouders gevoerd, alvorens ze uitvliegen. In de tweede helft van deze periode is dit nest eenvoudig te ontdekken, daar de jongen dichtbij het vlieggat continu om de ouders roepen".
Met mijn Aldi toestel kan ik geen scherpe foto's maken. Onder de Albizia staan:Magnolia watsonii, Viburnum shasta,Betula humilis, Sinocalycanthus hartlage wine,Decaisnea fargesi,Hydrangea quercifolia 'Little Honey' Viburnum plic.
De gele lissen komen stilaan bovenpiepen. Over een paar maanden zullen zij weer fungeren als verloskwartier voor zovele libellen en waterjuffers die hier uit hun larvestadium het luchtruim zullen kiezen.
Kijk omhoog (remember Armand Pien - hij kwam steeds omstreeks 20u het weer voorspellen, en het viel op dat hij vaak moest 'boeren' - mogelijk omdat ie pas van tafel kwam.
Gisteravond van meneer Macron gehoord dat we in elk geval nog tot 11 mei thuis moeten blijven in 'confinement'. We mogen een uur per dag wandelen binnen een kilometer van ons huis.
URK - aan het werk op de boten - en op 8 jarige leeftijd overleden - mss mee met vader en overboord gegaan met een storm ? enfin 't is lang geleden - maar in andere landen werken tegenwoordig ook nog kinderen.
Met de aankomende feestdagen is het tijd om de wijnkelder eens na te kijken en aan te vullen. Deze fles is m'n beste maar ook m'n laatste van de reeks.
Spontane zaailing van Noorse Esdoorn laten staan naast de ouder. Het gaat om een bepaalde roodbladige cultivar (weet niet precies welke), bij het uitkomen van het blad in het voorjaar is het net zo mooi doorschijnend rood.
Mijn voornaamste wapens bij het vellen van een boom (heb er toch al verschillende grote achter de kiezen) - een fikse bijl - met goed geprofileerde steel - oude nog ambachtelijk gemaakt - een nieuwe bijl (chinese, wit merk.
Dichtje week 9 "Hoera, het is maart!" Januari, maand van uitbuiken en tijd nemen voor goede voornemens de treurwilg onder de maanden februari, is gelukkig voorbij het duurde wél een dagje langer nu zijn we in de crocus-maand die ik de "kusjesmaand" noem omdat deze dagen vol verwachting zijn élk kleurpuntje kietelt om naar buiten te gaan mét of zonder fototoestel deze maand brengt tuinspinsels in onze bovenkamers want de gedachten dwarrelen in lente-sfeer.
Het gras wordt een speeltuintje van gemaakt, hier komt ook een speeltoestel in. De bakken zorgen voor afscheiding tussen het zitgedeelte en het speelgedeelte.
Zo het oerwoud vordert gestaag, 2 Gojibessen geplant alle boompjes en struiken hebben de voor hun specifieke grondsoort gekregen, soms zelf samengesteld, soms kant en klaar, enkel zo als te zien is het veld erg nat, daarom maak ik mijn looppaden 10 centimeter lager met een worteldoek en houtsnippers erop, swinters watert het zo af en zomers bewaard het water.
Stekken van Buxus - het belang van de voorbereiding zie je hier. Links rij - gewoon takjes in de grond rap-rap Midden - 5 cm de onderste blaadjes van de takjes afgedaan - gaat al wat beter Rechts - beste resultaat, maar ook meeste werk, is als je de takjes van de blaadjes ontdoet en de takjes schraapt met een mesje (bvb zoals je wortels schraapt) tot op het hout, dus alle schors eraf.
Leuke kinderen heb ik toch! Toen ze hoorden dat er een merelpaar zat te broeden in de klimop werd dat stuk tuin meteen deskundig afgezet met kegels zodat ze er met hun gocart of fietsen niet langs zouden rijden.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag BOERENWORMKRUID - TANACETUM VULGARE De gele dicht op elkaar staande op knoopjes lijkende hoofdjes met alleen buisvormige bloemen vallen boven in de tuilvormige bloeiwijze van Boerenwormkruid, Tanacetum vulgare, direct op. De hoge planten vallen ook op door hun groei in groepen.
De hoornaar (Vespa crabro) is de grootste wesp van westelijk Europa. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een honingbij, maar bevat minder gif.
Deze pioen stond er al toen we hier kwamen wonen, wel op een andere plek, maar verhuizen naar een andere plaats was geen enkel probleem. In de loop van de jaren heb ik al heel wat nakomelingen uit hem gescheurd, die het allemaal ook weer prachtig doen.
Phloxen toppen 2 Een Phlox is geen Fuchsia volgens Marei , nou ik denk dat de meeste mensen die hier wel eens rondneuzen dit wel weten. Wat er vervolgens stellig beweert wordt dat wanneer je een Phlox topt je enkel maar de bloei uitstelt en zich geen nieuwe takken vormen slaat volledig de plank mis.
De keuze van een Larix als schaduwboom boven de vijver, bleek na 25 jaar, niet zo'n goede keuze. Nog niet zozeer vanwege de honderdduizenden naaldjes die in de herfst overal rondwaaien en ook in de vijver belanden,maar meer doordat er het jaar door steeds verdroogde strengen vol zaadkegeltjes af vallen.
Ik denk dat ik nu 1/3 geoogst heb. de andere 2/3 mogen nog wat rijpen - maar nu ik de bladeren wat weggenomen heb hangen de trossen veel meer in zicht voor merels en lijster, en wespen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig weekend De Vlieg deze vlieg is kort geleden uit de pop gekomen is nog niet volledig op kleur en vleugels nog niet opgepompt De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost.
Kijk omhoog (remember Armand Pien - hij kwam steeds omstreeks 20u het weer voorspellen, en het viel op dat hij vaak moest 'boeren' - mogelijk omdat ie pas van tafel kwam.
Staan bij mij in de straat, boom noni De beplanting van NONI is momenteel al over de gehele wereld verspreid. Zij bloeien het beste op een vruchtbare en vochtige grond met voldoende licht en hoge relatieve vochtigheid.
Wil je rond het antwerpse machtige bomen zien - behalve dan in de bekende arboreta - bezoek dan eens MIDDELHEIM park, In drie aanpalende parken, ooit eigendom van adelijke families, staan mooie exemplaren van bomen. Daarin ook een permanente openlucht kunsttentoonstelling van beelden.
Ook hier is het goed om te weten wie we in de tuin hebben; een lid van een tuinclub die gisteren onze tuin bezocht pakte dit kevertje uit een plant en zette haar voet er op: een leliehaantje, dacht ze.
Misschien niet alles genoemd van de potpourri die hier te zien is maar ik vond het een gezellig doorkijkje. De papavers en goudsbloemen en zonnebloemen staan in bed 6, dat eigenlijk voor maïs bestemd was dit jaar.
Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NOV is er dit weekend een orchideeënshow in de Botanische Tuin in Utrecht. Ook van mij hangen daar diverse planten.
= = = = = = = = = = = = Onze tuin (Hugo/Rika) = = = = = = = = = = = = Wat onze tuin betreft kan ik de rozen eens opnoemen waar wij zelf ontiegelijk veel plezier aan beleven - zonder er veel "spel" van te maken. Onze rozen moeten het stellen met een minimum aan onderhoud, we zijn niet gepassioneerd genoeg om er veel tijd in te steken.
Vanwege R en mezelf het allerbeste toegewenst aan allen hier op Digituin die op m'n foto's en inzendingen gereageerd hebben, of die onuitgesproken ervan genoten of er zich aan geërgerd hebben. Gezondheid is het belangrijkste wat je hebben kan, dus houden zo, of van harte beterschap gewenst.
Onze nieuwe buren zitten met hun bouw al op het eerste verdiep. Op die hoogte mogen ze 2 meter voorbij ons huis komen en daarachter op de gelijksvloers 3 meter.
Laatste foto van de tuinbar oude stijl word gehalveerd en er komt een buiten bar die aansluit op het terras met BBQ plek En de bar binnen komt met uitkijk op de buitenbar en terras.
Het blijft al het hele jaar mooi de oost Indische kers in de zon [en de schaduw] en niet te vergeten in de sla heerlijk radijs smaak licht bitter en kleurrijk op het bord
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig aankomend weekend De sprinkhaan is een insect dat goed kan springen. Hij is familie van de krekel.
Update van de border die we dit jaar hebben aangepakt: woekerende en oude planten eruit, zoals hop en lelietje-van-dalen. Nu een mix van eenjarige en vaste planten.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina