Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Op plaatsen waar grote delen van de dag schaduw is en / of een vochtig hoekje ontwikkelt groene aanslag zeer snel. De ontwikkeling toont zich eerst als een groene aanslag en nog later groeien er mossen en algen.
De verschijning van algen en mossen is niet mooi en is bovendien gevaarlijk ook. De ondergrond wordt gladder waardoor je snel kan uitglijden.
Brandnetels, vaak een doorn in het ook voor de meeste tuineigenaars die ze dan ook liever niet in hun tuin hebben. Brandnetels voorkomen en verwijderen:
Klimop of Hedera is één van de meest voorkomende planten in België en Nederland. De reden is niet ver te zoeken: het stelt weinig eisen aan verzorging of bodem – liefst gewoon wat vochtig – en groeit snel door.
Riet is een zeer nuttige plant voor vijver en waterfiltering in het algemeen. Indien het riet te breed uitgroeit zijn hier wat tips om riet te vijverwijderen uit de vijver.
Onkruid om gek van te worden.
Een mooie tuin mooi houden is vaak een hele klus, zeker wat betreft onkruid. Wanneer de temperaturen warmer worden zijn ze daar die vervelende planten. Gisteren onkruidvrij gemaakt, morgen terug volop aanwezig. Om gek van te worden !
De dagen worden korter en kouder, maar de bomen sieren het landschap met zachte hun herfstkleuren.
Het herfstgevoel zit er al volop in en bij een wandeling door het bos zorgen de afgevallen bladeren voor een heerlijk ritselend en krakend geluid. Helaas houdt niet iedereen van deze afgevallen bladeren. Want ook de bomen van de buren en de bomen langs de straat zorgen voor extra opkuiswerk in tuinen die liever geen massa’s bladeren wensen te verwerken.
Onderhoud van oprit of terras na de winter kan de uitstraling van uw terras aardig veranderen. Gedurende de winter heeft de koude en regen het terras vuil en grauw gemaakt.
Zowel onkruid als ongedierte dat we liever niet in onze tuin hebben. Vaak grijpen we dan naar chemische bestrijdingsmiddelen die jammer genoeg heel wat nadelige gevolgen hebben voor mens en dier. En omdat ieder stukje natuur waardevol is, is het goed te realiseren dat het ook anders kan!
Hoi, Zoals je kan zien op de foto's, heb ik last van groene mos op de houten afrastering(achteraan de tuin) van onze tuin.Welk produkt kan ik het beste gebruiken om dit optimaal weg te krijgen?
Ik heb al heel wat leliehaantjes moeten verwijderen van mijn lelies om toch nog wat blad over te houden ik hoop dat het aan de bloemen niet veel doet want anders ziet het er niet zo goed uit dit jaar !
Mijn blauwe regen heeft het dak ingepalmd. Ondertussen heb ik een hele dag op mijn dak gezeten om alles te verwijderen en af te leiden naar de voor- en zijgevel.
Oost Indische kers doet het hele jaar goed als je de uit gebloeide bloemen blijft verwijderen en waar nodig inkort gaat het het hele seizoen mee, met vrolijke kleuren van haast wit tot donker rood
De rode oogjes verwijderen lukte deze keer niet met de voorziene knop.- Wat je ziet, denk ik, is het licht op haar netvlies binnen in haar oog, het licht van de opkomende zon die op het vensterglas schijnt waar ik achter sta.
Eindelijk staat de volledige trompetbloem indian summer overal in bloei krijg ik een brief dat ze gaan schilderen kan ik hem zo goed als gaan verwijderen. .
't ziet er weer wat deftig uit het gras - ik durf nog niet gazon zeggen, moet nog wat tunen met extra graszaad en vitamientjes, en verzakkingen met grof zand, want na het verwijderen van Ajuga reptans zijn er wel wat kale plekjes ontstaan.
Ik weet niet of jullie het verschil zien: maar ik heb van deze lentedag gebruik gemaakt om mijn pad voor het tuinhuis aan te leggen en alvast de worteldoek en wat steentjes weggedaan. Nu volgende week de afwerking en overwegen om te verhogen.
Gisteren de aangetaste buxushaag door buxusmot aan mijn kant willen verwijderen met een schup, maar geen beweging in te krijgen onwille van dolomiet. Dan maar met de heggenschaar alles tegen de grond gesnoeid.
Eindelijk na een paar ingrepen vorig najaar en dit voorjaar is de rechterkant van mijn ronde border naar mijn zin dit najaar nog 4 planten verwijderen en vervangen aan de linkerkant en dan is de border zoals ik hem wil.
De petunia blijft maar doorgroeien. Heel karwei elke dag de uitgebloeide bloemekes te verwijderen (staat er ook een op de andere hoek) en dan de rest van alle eenjarigen nog.
Elk jaar geniet ik weer van de Echiveria,'s winters zet ik hem in de kas,en in het voorjaar haal ik hem uit zijn pot,verwijder de dorre bladeren en krijgt hij nieuwe grond,en als dank,zie het resultaat.
De laatste spoorbiels (met dank aan Mien Ruys) uit de grond verwijderd. De balk is niet te tillen en dus maar een rustbankje van gemaakt in een uithoek van de tuin.
Vandaag 3 maart 2021 Sem begint mooi uit te lopen. De uitlopers in de grond worden altijd verwijderd en met goede snoei wordt de struik in toom gehouden.
Onze gewezen linde boom, met grote spijt in het hart hebben we deze zieke, al voor 2/3 dode boom die ooit zo prachtig is geweest en ons zoveel moois heeft gegeven zoals duizenden bloemenbijtje die op de lindebloesems afkwamen, moeten laten verwijderen.
Heerlijk, dat het mais er taat, kan ik heel rusig, de brandnetels verwijderen en de troep, naar de andere kant van het bos brengen, zodat het daar rotten kan, ten behoeve van padden, egels en veel andere beesten. In de avond gaat aan de mais kant de zon onder en krijgt het heugera ´´en hortentiaveld volop het avondlicht.
Vrijdag vol enthousiasme naar de vijver getogen en planten langs de rand gekortwiekt. Het is de bedoeling zaterdag het teveel aan waterplanten uit de vijver te verwijderen en die kunnen we hier dan even kwijt….
Dit plantje nieuw terug gezet op de plaats waar ik ze vorig jaar ook neer had gezet. Wat schetst mijn verbazing, er hebben er twee de winter overleefd !
Zowat iedereen in onze buurt zit met "de rups" op z'n buxus. Producten hiertegen zijn uitverkocht in de winkelrekken ben zelf ook heel de dag bezig geweest, grotendeels met de hand te verwijderen, en nadien met een product dat ik nog had staan te bestrijden.
Deze plant had ik al helemaal opgegeven, zelfs al uit mijn plantenlijst verwijderd maar de plant dacht daar anders over, is weer mooi uitgelopen en dit is weer de eerste bloem
Het is een slecht Dahlia seizoen, bijna allemaal zijn ze aangevreten door slakken. Ik heb alle kapotte knoppen verwijderd en hoop dat er nog een paar goede bloemen gaan ontwikkelen.
Augustus 2013 - een rij tegels langs het hek is verwijderd, daar staat mijn compostbak, verder wat snijbiet, afrikaantjes, druif en een echidnea of zonnehoed
Fier op men gazon resultaat na 10 dagen toepassing van 7,5 kg/ are Floranid Permanent + 2 kg/are kieseriet en patentkali - onkruiden worden met hand verwijderd maar krijgen bijna geen kans
Zo ziet de uitgebloeide herfstanemoon er momenteel uit. Ga ze afknippen of uittrekken Heb dit nooit eerder gezien omdat ik ze voorheen altijd voor de winter.
Van de week al de folie uit de kas verwijderd zodat er weer frisse lucht en licht in de koude kas kan komen, als cadeau kreeg ik mijn orchidee bloeiend met vijf bloeiende takken terug. Mijn vraag is hoe heet deze orchidee?
De Hebe begint nu pas veel bloemen te krijgen, heeft zeker gehoord dat hij weg moet. Er hebben ooit twee hebe planten ingezeten, waarvan er blijkbaar één dood is gegaan en verwijderd door de vorige bewoners.
Mijn zithoek kwam steeds hoger te liggen van al mijn snipperwerk. De toplaag er af en toen een mooie laag grond weggeschept en in de kuilen van mijn verwijderde planten gegooid.
Alle Luzula uit de voortuin verwijderd - gaat weg, te moeilijk om te onderhouden en uit te doen. Wat op 2 m2 stond opeengepakt, is na heftig trekwerk uiteengerafeld tot 10 bakken vol.
Een lelijke Deutzia heester verwijderd en daarvoor in de plaats deze prachtig herfstverkleurende appelbes gezet. In het voorjaar witte bloesem en in de zomer zwarte bessen; alle seizoenen plezier!
De tijden veranderen de benaming ook , maar de planten blijven hetzelfde . ik laat jullie meegenieten van de begroeiing hier midden in de stad , vroeger was dit onkruid dat ze verwijderden .
Heb je zo’n bloem in de Hemerocallis, verwijder hem dan, zie link. De hemerocallis galmug, Contarinia quinquenotata Synopsis Diplosis quinquenotata, is een van de grootste bedreigingen voor de daglelie van de laatste jaren.
Renovatie stukje border gisteren. De stekken van de Heuchera (CjdK dank) teruggeplant; de Astilbe die de Heuchera aan het vermoorden was, ernstig toegesproken; flink grond en turf toegevoegd; en woekerende Bonekruid verwijderd.
De plant: Petunia's worden in ons land vooral aangewend als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant voor op het terras of balkon. Sinds een tiental jaar is er nu ook de hangpetunia of de Surfinia die veel gebruikt wordt in bloembakken die op de vensterbanken staan.
Al dertig jaar staat er een beuk pal op de perceelsgrens met de buren. Eigenlijk heeft hij intussen recht van daar te staan volgens het veldwetboek, maar toch bleven zijn lange armen die zich langzaam uitstrekten over hun veranda en zijn duizenden blaadjes die hij elk jaar afwerpt, onderwerp van voorzichtige klachten.
De bloem (witte pijl ) die op 22 november een traantje wegpinkte krijgt er een andere bloem (oranje pijl) bij. En er wachten nog twee anderen (blauwe pijlen).
Dit hangt in de nieuwe hal van de orchideeën hoeve. We hebben er heerlijk gezeten, terwijl de kinderen op blote pootjes in de speeltuin aan het spelen waren.
Deze bloem is niet hetzelfde als de twee onderstaande foto's. Deze heeft meer een bolletje van bloempjes, terwijl de onderste uit enkele bloemen bestaat.
Weer op pad geweest rond ons zomerhuisje in het gebied Delfse Hout. Kunst in het park, dacht eerst dat er echt iemand liep met hond, maar was een tekening.
De zaailingen doen al flink hun best en het mooie is dat er ook witte tussen zitten en dat terwijl ik alleen blauwe had vorig jaar waar ik het zaad van heb gebruikt ?
Kleine witte krab spin, zij kan van kleur veranderen als ze op een gele bloem zit maar dat duurt 10 tot 24 dagen, als ze daarna weer wit wil zijn dan duurt dat 10 dagen.
Ik kan even niet op de naam komen maar ze worden bij ons veel aangeboden als kuipplant, alleen deze is ruim 3 meter hoog en breed, en staat op een verwilderd stuk grond.
Overstekend wild, deze rups heb ik met een blaadje aan de overkant gezet, want op het fietspad is het niet veilig. Het lijkt wel of hij een soort antenne op zijn kop heeft!
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus) vrouwtje Overwintert als half volgroeide rups tussen de afgevallen bladeren. De vlinders kan men nu vinden op struikheide en dophei.
Op vakantie in Ermelo zagen we deze mooie paddenstoel,dit is het teken dat de herfst er aan zit te komen,jammer dat de zomer voorbij is,maar de herfst heeft ook zijn charme.
Eindelijk komen hier dan ook de roze tot bloei, terwijl de witte al lang uitgebloeid zijn. Ze bewijzen wel dat ze erg goed tegen droogte en hitte te kunnen.
Spiraal aan het maken (klein labyrint) en meteen ging mijn kat er in liggen, terwijl ze voorheen nooit in die hoek verbleven. Hij had het helemaal naar zijn zin!
De weg werd bedekt met een nieuwe laag fijn wit zand - zal "tegen aa beuzze" zijn van de slakken die vaak uit de border naar het vochtige gazon oversteken, en 's morgens terug de border in kruipen.
Sinds de vijver er is maken veel vogels gebruik van deze waad/drink plaats deze koolmees gaat zometeen lekker badderen en de merel kwam hierna drinken en badderen oftewel een verrijking van het tuin genot voor hun en voor mij!
Twee jaar terug verhuisden we de planten uit de potten naar de volle grond. Blijkbaar zijn er nog wat wortels blijven steken want dit plantje groeit terug.
Of het lekker eten was, het blad, dat zal wel niet - maar lekker zitten allicht wel. Deze move'de niet en ik kon van alle kanten benaderen, zelfs tot op 5 cm voor macro e.
Het is bijna afgelopen met mijn rozen voor dit jaar. Nog een beetje 'fumier de bovin et de cheval', een dekje 'terreau' en wat bladeren, en dan komen ze de winter wel door.
De druivenranken zijn nu kaal, alle bladeren zijn weggehaald en alleen een witte stam is er nu te zien, maar met een paar mensen is het atrium versierd en zijn er nu kerstlichtjes in de plaats van de bladeren te zien, heel gezellig.
Foto begin april genomen; een vertrouwde plant die meegenomen is uit de vorige tuin en doet het hier ook weer uitstekend. Is na de bloei gehalveerd, werd al te groot voor dit plekje.
Mijn Kweepeer bonsai heb ik laten overwinteren voor het slaapkamer raam begin januari stond hij al in bloei tot de dag van vandaag ik ben super blij met mijn bonsai en hoop dat ie deze zomer vruchten geeft
"Even stout zijn" Vandaag zal een zonlose dag worden weemoed trippelt over mijn huid en ik denk aan vroeger het in de rij moéten staan terwijl ik juist wilde hinkelen of gewoon baldadig zijn. Terug naar het nu in rijen keurig netjes staan de sprietjes pril te wezen mijn blik verdwaalt in netheid maar een grijns laat mijn frons verdwijnen.
De snoeper ontdekt van de zonnebloempitten, de Putter! Had hem daar al eerder gezien, maar nu zie ik hem ook van de zaden snoepen en zie ik nu de mooie tekening op zijn staart.
Oei, deze twee langpootmuggen zijn geplet terwijl ze zo innig bij elkaar waren! Het zonnescherm gaat automatisch naar boven als de zon weg is en zijn ze verrast.
Pimpel- en koolmees aan het eten terwijl er een andere koolmees al in het wachtrijtje zit. De houten stokjes heb ik er op geplaatst omdat ijzer in de winter toch koud aanvoelt.
Aan de uitlopers van Disporum zie je vaak niet wat voor plant het uiteindelijk gaat worden. Ik vind het grappig dat deze planten als ze nog zo klein zijn al hun bloemen een beetje laten zien terwijl ze nog lang niet aan het bloeien zijn!
Het is weer herfst, we hebben heel veel lieve heersbeestjes. Wel hun hotel en voor alle insecten en vlinders die van overwinteren houden is het HDI Hotel des insectes bijna klaar
Een grove tekening voor het idee, onderdelen en exacte maten is afhankelijk van wat ik op de kop kan tikken. Zoals ik nu denk ga ik gebruik van een voorfilter maken en bewegend bed als nafilter.
De Astrantia's hebben het hier kennelijk uitstekend naar hun zin; ze zijn al lang uitgebloeid, maar doen aan 'mummificeren' en zo blijven ze eeuwig mooi en jong!
Deze selectie is het geworden: Cornus alba 'Kesselringii', Eragrostis spectabilis (Liefdesgras) en Echinacea purpurea (Zonnehoed). De bladeren van het gras zouden in de herfst rood worden evenals de bladeren van de struik.
Deze Clematis in de volle grond heeft al heel veel bloemknoppen. De Clematissen in potten beginnen ook al maar die hebben voor het eerst binnen in de garage overwintert.
Terwijl, en dat tegelijkertijd, de maan welterusten zucht. Jammer dat er een sluier voor de maan is waardoor hij er niet duidelijk op staat maar hij was vol en groot vanochtend.
Het is elk jaar een feestje als deze clematis gaat bloeien. Dit voorjaar heb ik hem helemaal tot de grond teruggesnoeid omdat hij nogal verwilderd was en onderin niet veel bloei meer zat.
Het lieveheersbeestje heeft het huisje op het terras gevonden om te overwinteren, nu nog een mooi plekje vinden op de sedum of op één van de andere planten in het huisje.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Narcis (Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie (zie Narcissus (mythologie)).
Het is eigenlijk te donker voor een goede foto, maar ik zag hem net en wilde dit met jullie delen. Hij zit een beetje verstopt tussen de bladeren en Clematis.
Rosa "Ghuislaine de Féligonde" tegen de schutting is een dankbare plant: de bloemen blijven maar komen en veranderen gedurende de dag van kleur. Bijen en bladluizen weten hem ook te waarderen.
Hij deed het niet goed in zijn sierpotje, uitgeplant in de volle grond en nu een prachtig exemplaar met zijscheut. De Hosta's in potten heb ik al naar de overwinter plek gereden die zijn al flink aan het afsterven.
Vanalles te zien in de bermen langs de Nete - allicht geen grote botanische wonderen, maar tot vreugd van R steeds meer van die grote witte margrieten.
De lucht is besprenkeld met mooie wolken Wolken die als een ruimteschip steeds verder varen Terwijl onze ogen verdwaalt raken Wolken die ons doen denken en dromen over de toekomst Want daar zal zijn die wolk die jou droom vandaag opving
Swimmingpool by night (augustus 2020): heel waterpas was de ondergrond niet, het scheelde toch een centimeter of 5, maar na de afgelopen jaren was dit een echte overwinning!
Ongelooflijk, dat dit veld vorig jaar oktober is beplant en er nu zo fijn uitziet. Vandaag hebben we weer een dunne, bijn zonder bladeren boom omgezaagd.
Kweet niet of dit duidelijk is omdat ik heel vlug moest zijn en inzoomen ,maar kan iemand mij zeggen welk vogeltje dit is .Heel klein,lange staart ,lijktop een meesje maar zonderen kleuren
Toch maar weer naar beneden springen? Inmiddels hebben we ervoor gezorgd dat de kat niet meer in de buurt van het nestkastje kan komen en de ouders gaan weer door met voederen van de jongen.
De Waterhoentjes hebben hun plek gevonden en voelen zich in de tuin thuis, ze zijn er bijna de hele dag te bewonderen. Deze is wel heel relaxt even lekker uitrekken.
Behalve zaaien en stekken is er met dit weer niks leukers dan knuffels maken voor m’n kleinkinderen…….als ik daarmee bezig ben kan wat mij betreft de winter niet lang genoeg duren
Gisteren alle bladeren die aan de voordeur lagen in de potten gepropt en m'n andere er terug bovenop,zodat ze niet terug wegwaaien.Heb zo elk jaar verse bladgrond.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina