menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 11 december 2023

Beplantingsplan vurige bloemenborder

Border in vuur en vlam

Een recept voor een border die maanden bloeit en waarbij de zon altijd schijnt.

Zelf een bloemenborder aanleggen met beplantingsplan

Men neme:

 1. 3x Agastache “Blackadder”
 2. 3x Kniphofia “Alcazar” (of Kniphofia “Candle Light”)
 3. 3x Aconitum napellus
 4. 1x Calamagrostis brachytricha
 5. 3x Echinacea “Tikki Torch”
 6. 3x Achillea “Feuerland”
 7. 3x Rosa “Fellowship”
 8. 3x Alstroemeria “Orange King”
 9. 3x Knautia macedonia
 10. 3x Salvia nemerosa “Caradonna”
 11. 3x Sedum “Anna Rondas”
 12. 3x Hemerocallis “Aten”(of H.“Burning Daylight”)
 13. 3x Aster frickartii “Monch”

Beplantingsplan voor een mooie bloemenborder
Afmetingen plantenborder: 3 x 2 meter.

Vurig en temperamentvol is deze border door het gebruik van warme kleuren. De combinatie oranje, rood en paarsblauw is verrassend. Gewaagd maar heel smaakvol, pittig maar niet opdringerig. De gebruikte planten staan allen graag in goede grond, die goed afwatert, in de volle zon. Het zijn sterke planten die borg staan voor een lange en overdadige bloei.


Bloemenborder in vurige tinten

Kniphofia, de vuurpijl, geeft met grote oranje knotsen ‘body’ aan deze border. Een stevige plant die ook na de bloei netjes blijft. Mooie cultivars zijn Kniphofia “Alcazar” en Kniphofia “Candle Light”. Een plant die het altijd doet en weinig zorg vraagt: De Hemerocallis. Deze heet in het Nederlands daglelie. Elke bloem bloeit een dag. Gelukkig zitten er heel veel bloemen aan een plant en heb je er wekenlang plezier van. Bij genoemde vuurpijlen passen meerdere daglelies. Bijvoorbeeld Hemerocallis “Aten” en Hemerocallis “Burning Daylight”. Ook oranje is Achillea “Feuerland”. De schermvorm van deze bloemen contrasteert mooi met de Kniphofia en de Hemerocallis. Kleurcontrast biedt de Agastache in vol paars, vele kleine aartjes aan een hoge stevige plant. Deze plant staat in de winter graag droog. Zelfs de stelen zijn diep van kleur bij Salvia “Caradonna”. Rechtopstaande aartjes gedurende lange tijd, in paars.

Bloemborder in volle bloei

Wat zijn er mooie nieuwe Echinacea’s! Deze heeft een warm oranje kleur, heel mooi bij het volle oranje van haar buurplanten. Alstroemeria is oranje als een waterijsje. Fris en frivool en in kleine hoeveelheden toegepast blijft het een oppepper.

Bloemborder met dieptezicht

Knautia geeft elke border iets speciaals, maakt alles compleet door de grote hoeveelheid kleine scabiosa-achtige bloemetjes in wijnrood, echt dieprood van een volle wijn.

Later in de zomer blijft het een border in bloei door de monnikskap, in paarsblauw, de Aster, laag en stevig, en de niet aflatende bloei van de roos. Rosa “Fellowship” bloeit van mei tot ver in oktober met volle oranje bloemen aan een gezonde struik met mooi blad. Calamagrostis is een wuivend gras dat maanden sierlijk blijft. De nieuwe Sedum is stevig en sierlijk en met het donkere blad een aantrekkelijk gezicht gedurende het hele seizoen.

 

Terug naar boven icoon