De schoonheid van een wild bloemenboeket
Laat het traditioneel boeket uit de winkel achterwege en ga zelf aan de slag. Voeg wat kleur toe aan je interieur met een fris en wild boeket. Dit bloemenboeket bestaat uit verschillende bloemensoorten in diverse vormen en hoogtes, met zo weinig mogelijk bladvulling. Deze vorm van bloemschikken zorgt voor een nonchalante maar stijlvolle look. Ga voor diverse bloemen in tegengestelde kleuren zoals paars en oranje, of werk met één bepaalde tint. Denk hierbij aan oranje herfsttinten of een rood kleurenpalet bij valentijn.
Boeket samenstellen
- Werk met diverse texturen en lengtes. Een samengesteld boeket met verschillende soorten maakt het boeket los en fris. Diverse lengtes geeft volume en hoogte aan het boeket.
- Kies voor zachte en harde stengels. De harde stengels vormen de basis waarop de zachte stengels zullen rusten. Zo breng je hoogte in je boeket.
- Combineer accentbloemen zoals Kruisdistel, stengels met meerdere kleine bloemen zoals Eupatorium en groen zoals siergras of Monstera. Geef het boeket een extra sfeer met wilgentakken of kersenbloessems.
- Verleng de bloei van het boeket door niet alle bloemsoorten in bloei te nemen. Kies planten waaraan de bloemknopjes nog (half) gesloten zijn. Deze zullen gaan bloeien nadat de eerste bloeiers zijn uitgebloeid. Zo blijft het boeket er langer mooi uitzien.
- Tip: kies bij het samenstellen een boeket waarvan elke steel een andere soort is en maak het nog unieker.
Voorbereiding
- Maak de vaas schoon met zeep en bleekmiddel. Het bleekmiddel doodt bacteriën en zorgt dat het boeket langer vers blijft.
- Vul de vaas voor 1/3 met water. Zo voorkom je dat de lange stelen snel gaan rotten.
- Tip: voorkom dat bacteriën snel in de vaas ontstaan en meng één druppel bleekwater bij het water. De bloemen blijven langer vers.
- Los de bloemenvoeding op in warm water en doe dit in de vaas.
- Verwijder zoveel mogelijk blad aan de steel. Hoe minder blad er aanwezig is, hoe meer water er naar de bloem gaat. Pluk het blad tot onder de vaasrand.
- Snij de steel in een scherpe hoek schuin af (bloemen drogen snel uit wanneer ze niet in water staan). Hoe schuiner de hoek, hoe groter het oppervlak om water op te nemen. Voorkom bij zachte stengels dat de toevoerkanaaltjes worden dichtgedrukt. Gebruik hiervoor een scherp mesje.
- Sorteer de bloemen in drie groepen: harde stengels, zachte stengels en opvulling.
Boeket maken
- Start met de kortste stelen aan de buitenkant en werk af naar het midden toe in de hoogte. Plaats de eerste steel schuin in de vaas waarna de tweede steel recht tegenover de eerste steel komt (zie foto rechtsboven).
- Werk in een kruisverband. Door de stelen over elkaar te kruisen, krijgt het boeket meer hoogte. De bloemen blijven steviger staan in de vaas.
- Tracht bloemen met dezelfde kleur of vorm over elkaar te plaatsen zodat elke bloem aan zijn kant van de vaas tot zijn recht komt.
- Draai de vaas tijdig en vul op waar nodig. Zo ziet het boeket er van alle kanten mooi uit.
- Als laatste vul je de vaas op met het groen/bladeren. Plaats ze waar het boeket nog meer volume kan gebruiken.
- Geef de vaas als laatste nog een leuke plaats in huis met indirect zonlicht, liefst beschut. En geniet van je eigen boeket!
Nazorg
- Ververs het water om de drie dagen. Voeg steeds opnieuw een druppel bleekwater toe tegen bacteriën.
- Na enige tijd zal de onderkant van de steel zompig worden waardoor de bloem geen water meer kan opnemen. Help de bloem en snij om de week 1 cm schuin af van de steel.
- Begint een bloem er wat sober uit te zien? Geen nood: Knip één cm van de steel en laat hem rusten in warm water. De bloem zal er opnieuw doorkomen en kan terug in het boeket.