Druiven als gezonde snoep
Druiven worden vaak afgebeeld in de hoorn des overvloeds en zijn het symbool van vreugde en vruchtbaarheid. De geschiedenis van de druif is ook heel oud. Ze werden in het jaar 5000 voor Christus ontdekt en werden als geliefde fruitsoort ook in de Bijbel genoemd. Heel wat volkeren waren bedreven in de kunst van het wijn maken en vooral de Romeinen hebben in Europa een grote invloed gehad op de verspreiding van wijnranken.
Nu zijn druiven heel algemeen te verkrijgen in heel veel verschillende soorten: witte, blauwe, rode, zwarte, met pit of zonder en in heel wat verschillende smaken. Het is ook geen luxe product meer wat vroeger wel het geval was.
Zelf druiven kweken
Druivelaars kunnen zowat op elke grondsoort worden gekweekt maar de beste druiven groeien op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond. Zorg voor een goed gedraineerde grond want te natte wortels kunnen leiden tot wortelrot. Kies ook een plekje in de zon, het liefst tegen een muur of aan een pergola in het zuiden.
Wil je zelf druiven gaan kweken dan kan je nu de druivelaar planten want de beste planttijd ligt tussen september en maart. Breng voor het planten een steunconstructie aan waar je de takken kan aan vast binden. Bij meerdere planten laat je een tussenafstand van ongeveer 2 meter. Tussen een muur of schutting en de plant is een tussenafstand van ongeveer 30 cm voldoende. Er bestaan ook druivengeleiders als hulpmiddel om de ranken langs de muur te laten geleiden.
Gezondheid
Druiven zijn omstreden omwille van hun hoge suikergehalte. Hun lekkere zoete smaak is afkomstig van het percentage glucose die ze bevatten, 12 à 14 %. Een hoger suikergehalte dan de meeste andere vruchten die onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Mensen met diabetes of overgewicht moeten dus voorzichtig zijn bij het eten van deze vrucht.
Ondanks het hogere suikergehalte zijn druiven een betere keuze dan een gebakje, snoep of frisdrank tussendoor. Ze bevatten bovendien veel antioxidanten zoals anthocyanen, flavonoïden en resveratrol.
Een heilzame stof die typisch is voor druiven en sterk geconcentreerd zit in de schil van de vrucht. Ze bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten en hebben kankerwerende eigenschappen.
Volgens sommige onderzoeken zouden deze stoffen ook helpen tegen bepaalde ouderdomsgebonden oogziekten en tegen dementie.
De stof resveratrol gaat ook over in rode wijn die van druiven wordt gemaakt. Wat goed nieuws is voor de wijnliefhebbers want één glas per dag zou goed voor ons zijn. De bessen zijn naast heel wat vitaminen verder ook rijk aan kalium waardoor ze bloeddrukverlagend werken.
Druiven zijn dus energieke gezondheidsbommetjes met heel wat gezondheidsvoordelen die de moeite waard zijn om regelmatig te eten.