Een voorsprong nemen in de herfst
De dagen worden korter en de temperatuur lijkt wel in vrije val. Om warm te krijgen gaan we over tot actie en brengen we alles in de tuin in vorm voor de winter komt. De handen nu nog uit de mouwen steken, betekent steevast minder werk in het drukke voorjaar. Alles wat we nu doen is een bonus voor als de hectische lente er aankomt.
Wanneer jouw tuin ontploft en de dagen nooit lang genoeg lijken zal je blij zijn dat je nu, in het najaar, reeds enkele klussen van de lijst hebt afgevinkt.
Leg nu nog een nieuw gazon of renoveer het bestaande gazon waar nodig. De najaarse weersomstandigheden zullen ervoor zorgen dat het gras alsnog vertrekt zonder dat we al te veel water moeten geven. We kunnen nu nog gaan zaaien of gewoon graszoden gebruiken.
Ook herfstmeststoffen kunnen nu nog op het gazon, deze aangepaste meststof zorgt voor een gezondere en stevigere grasmat in het voorjaar waar je minder naar om zal moeten kijken. De weerstand tegen onkruid, engerlingen en mos zal aanzienlijk verhogen. Alvorens te bemesten kan je het eerst nog eens goed uitharken om bladeren, dood gras en mos grotendeels te verwijderen zodat de meststoffen de zode en de gazonwortels voldoende bereikt.
Plant nu een nieuwe border of wijzig een bestaande. Winterharde planten kunnen nu nog worden verplant; vaste planten, rozen, bomen en stuiken kunnen nog een nieuwe plaats in de tuin krijgen. Nog voor de winter zullen de planten nieuwe haarwortels ontwikkelen om in de vroege lente opnieuw van start te gaan. Water geven in de herfst is zelden noodzakelijk.
De vaste planten gaan in rust en sommige pollen worden toch groter en wilder met de jaren. Graaf de pollen uit en split de vaste planten op in gelijke delen. Plant opnieuw uit wat je nog nodig hebt en maak vrienden en buren gelukkig door pollen weg te geven. Hoe meer planten in ieders tuin, hoe mooier de biodiversiteit in jouw straat of wijk.
Het is een uitstekende periode om ‘slapende planten’ met blote wortel te planten. Hagen, rozen, groensingels en bomen kunnen nu worden aangeplant. Dit is niet enkele voordelig in jouw tuinbudget. De planten zullen in het voorjaar doorgaans ook een snelle groeistart kennen.
Eénjarige onkruiden in het najaar wieden zorgt uiteraard voor minder onkruiden in het voorjaar. Bovendien zorgen bepaalde soorten zoals vogelmuur en paardenbloemen in het voorjaar voor een snelle zaadontwikkeling waardoor extra onkruid een zekerheid is.
Bindt klimplanten en jonge bomen extra aan om breuken ten gevolge van sneeuwval of extreme wind te voorkomen. Gebruik het juiste materiaal voor de juiste taak zodat planten niet geschonden raken wanneer ze groter worden. Controleer ook bestaande boombanden en steunconstructies.
Plant voorjaarsbloembollen en zaai winterharde éénjarigen en klimerwten onder een cloche of in de kas. Deze zaailingen zullen sterker zijn dan diegene die je in het voorjaar zaait. Ook de bloemen en vruchten zullen vroeger verschijnen.
We bereiden de voorsprong verder uit door het op punt zetten van ons tuinmaterialen en gereedschappen.
Reinig de serre of kas grondig en vermijdt plagen en ziekten op die manier.
Verwijder schaduwdoeken, afval en oude bloempotten…deze zaken worden al snel omgevormd tot ‘slakkenhotels’ en die kunnen we natuurlijk missen als kiespijn. Geef alles aan de binnen- en de buitenkant een grondige wasbeurt en laat vloeidoeken, schaduwdoeken en vliezen drogen alvorens ze op te bergen.
Ook tuinmachines en gereedschappen krijgen dit najaar een grondige poets- en slijpbeurt. Ze zullen langer meegaan en alle werkzaamheden in het voorjaar zullen vlot verlopen. Sommige machines, zoals de gazonmaaier, kunnen nu reeds langs bij de specialist voor een grondige onderhoudsbeurt.