menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 21 april 2024

Aanleg van gazon met graszoden

graszoden aanleggenHet najaar is alweer een geschikte periode om er eens over na te denken het gazon te vernieuwen.
Meer en meer mensen kiezen vandaag voor het plaatsen van graszoden.
De algemene kosten lopen uiteraard iets op maar voor dat geld heb je natuurlijk onmiddellijk een prachtig resultaat.

Denk eraan aangekochte graszoden zeker binnen de 24 uur te verwerken en hou de opgerolde matten zoveel mogelijk uit de zon.

TIP:
Kan je ze niet op tijd verwerken, rol ze dan uit en hou ze vochtig.

een nieuw gazon met graszoden

Stap 1

Vooraleer je aan een nieuw gazon kan beginnen moet je de oude zode uiteraard eerst verwijderen. De oude zode kan je het best vernietigen met een doeltreffende sproeistof. Zo verdwijnt ook al het aanwezige onkruid en kan je de zode gemakkelijke weghalen. Je kan ze wegscheppen of wegsnijden met een ontzoder naargelang de grootte van het gazon. Indien je de zode niet vernietigt zal je bij het verwijderen heel wat kostbare grond mee afplaggen waardoor je nadien opnieuw moet aanvoeren.

Stap 2

Nadien is het belangrijk het oppervlak zo goed mogelijk te nivelleren. Om een egaal gazon te verkrijgen is het noodzakelijk om alle oneffenheden deskundig weg te werken. Stenen, glasscherven en plantenwortels moeten eruit en putten en bulten moeten worden geëgaliseerd. Indien nodig kan je eerst spitten waarna je de grond fijn harkt en onmiddellijk aandrukt met een roller. Hou het niveau 2 à 3 cm onder bestaande verhardingen zodat de nieuwe zode er niet bovenuit komt.

Stap 3

Bij een magere bodem kan u eerst bemesten vooraleer je de graszoden aanbrengt. Gebruik hiervoor een evenredig N-P-K (Stikstof, Fosfor, Kalium) mengsel voor gazons. Let op dat je de fijne korrels goed inharkt zodat de jonge wortels van de graszoden niet gaan verbranden. Eventueel kan je de grond nadien licht bevochtigen.

Stap 4

Plaats de zoden nu strak tegen elkaar en zorg ervoor dat alle naden goed aansluiten maar niet overlappen. Zorg er ook steeds voor dat de naden verspringen. Vermijd het gebruik van te kleine stukjes zode zoveel mogelijk, deze worden namelijk het eerst over het hoofd gezien bij het water geven en sterven af. Heeft u alle zoden geplaatst, druk dan het geheel nog eens stevig aan met de roller en controleer alle naden nog een keer! Sluiten ze goed aan? Overlappen ze nergens?

Stap 5

Het is nu 14 dagen cruciaal om royaal te besproeien (15 à 20 mm per m² per sproeibeurt) voor een optimale aanhechting van de nieuwe zode. Gebruik in deze eerste twee weken ook geen kunstmest en betreed het gazon zo weinig mogelijk.
In week drie mag je de watergift aanzienlijk verminderen waardoor de wortels van het gazon dieper in de bodem op zoek gaan naar water. De kans op uitdroging is nu minimaal en uw gazon is bijna klaar voor intensief gebruik. Naargelang de weersomstandigheden kan u de nieuwe zode reeds na één week heel voorzichtig maaien. Zorg ervoor dat de hoogte van uw grasmaaier correct is ingesteld (hoge stand) en dat uw messen vlijmscherp zijn!

Ziezo…er is werk aan de winkel.
Hopelijk bent u klaar om op 4 weken tijd te genieten van een splinternieuwe grasmat!
Succes.


Terug naar boven icoon