menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Hommelkasten: waar en waarom een hommelkast plaatsen

Waarom een hommelkast plaatsen?

De hommelpopulaties gaan reeds vele jaren sterk achteruit. Insecticiden, intensieve landbouw en onnatuurlijk aangelegde tuinen zijn hiervan de oorzaak. Hommels zijn essentiële bestuivers voor tal van bloemen, vruchten en kruiden en worden ook commercieel gebruikt in de serres om een optimale oogst te verkrijgen.
Er zijn vele soorten hommelnestkasten te verkrijgen maar kies voor een model dat een droge en veilige plaats biedt.

Hommelkast plaatsenHier een voorbeeld van een goede hommelkast:
Heel belangrijk is dat de hommels een droge nestplaats hebben. Daarom worden goede kasten gemaakt uit stevige en duurzame houtsoorten (ceder/lariks/els).
Het overkoepelende dak kan worden geopend worden zodat je door een plexi- doorkijkvenster de activiteit in de kast kan waarnemen. Het venster kan je weghalen om de kast te reinigen indien nodig. Er zijn verluchtingsgaten voorzien voor een optimale ventilatie.
Een stevige lat op de achterzijde van de kast kan worden gebruikt om deze op een locatie in de hoogte vast te maken (maximum 2 meter hoog). De voorzijde van de kast is een combinatie van witte, gele en blauwe kleuren. Onderzoek wees uit dat deze kleuren een sterke aantrekkingskracht hebben voor de hommelkoningin.


Het materiaal voor de nest

Goed nestmateriaal is essentieel voor het aantrekken van de koningin. Er is reeds basis nestmateriaal voorzien in deze hommelkast. Deze kan je rijkelijk aanvullen met droog hooi en droog mos om een nestbuidel te maken. Hou het nestmateriaal een 5- tal cm van de kastopening weg.

AardhommelEen hommelkoningin aantrekken

  1. Eenmaal alles is voorbereid en de locatie is gekozen laat je de natuur zijn gang gaan en moet je vooral het nodige geduld hebben.
  2. Gebruik oud nestmateriaal van een muizennest of spitsmuizennest in de hommelkast, dit kan herkenbaar zijn voor de koningin.
  3. Je kan ook altijd een koningin introduceren (in dit geval ga je beter eerst ten rade bij een specialist ter zake)

Voeding/bestuiving
Doorheen het seizoen zullen hommels nectar verzamelen en haagkanten, wilgen en wilde bloemen bestuiven alvorens onze tuinen op te zoeken.
Hommels zijn niet agressief en zullen enkel steken bij extreem gevaar.

 

Plaatsing van de hommelkast

Optie 1 (grondlocatie)

Zet de kast op de grond, gedeeltelijk onder beplanting of op een laag muurtje aan de rand van een patio.  Ideaal is gefilterd zonlicht in de nabijheid van bloemen groenten en fruit die als voedselbron moeten dienen.
Het is zeer belangrijk dat de koningin de hoofdkamer gemakkelijk kan bereiken. Plaats daarom deze kast op een platte steen zodat er niet al te veel planten de directe ingang verhinderen. 
Het groene inkomplankje is bij deze kast al een perfecte start.

Optie 2 (verhoogde locatie 1,5 tot 2 meter hoog)

Onderzoek heeft uitgewezen dat hommels steeds vaker een vogelnestkast als nestruimte innemen. Daarom is er een stevige ophanglat voorzien waarmee de hommelkast kan worden opgehangen. De maximum hoogte is 2 meter en ook hier is gefilterd zonlicht belangrijk.
In deze positie kan de kast verschillende soorten aantrekken waaronder de boomhommel.

Optie 3 (een ondergrondse buis als ingang)

Door een regenbuis aan de ingang te koppelen, die vervolgens in te graven, en op een 50 tot 100 cm weg van de kast net boven de grond uit te laten komen kan je een natuurlijke holte in de grond nabootsen om een koningin aan te trekken. Zorg ervoor dar je de buis perforeert op zijn diepste punt om zo te voorkomen dat  er water in blijft staan.
Bij deze opstelling is het ook belangrijk dat de ingang van de kast met grond is bedekt.

Veel succes

Terug naar boven icoon