Kakkerlakken in huis: herkennen en bestrijden
Oh nee! Wat scharrelt er daar onder de kast? Kakkerlakken zijn snelle, kwieke en niet zo aantrekkelijke bruine insecten met een lang lichaam en dunne ledematen. Omdat ze schuw zijn voor licht, worden ze zelden opgemerkt. Ze zijn vooral dol op keukens en voorraadkasten waar ze zich voeden met geopende voedingsmiddelen, kleine broodkruimels en andere lekkere etensresten.
Het grote probleem met kakkerlakken is dat ze een gevaar vormen voor de gezondheid. Ze kunnen ziekteverwekkers overdragen zoals salmonella, Helicobacter pylori of andere darmparasieten. Hun uitwerpselen, rui of speekselresten kunnen dan weer allergieën en astma veroorzaken. Wanneer kakkerlakken voor het eerst in je woonkamer verschijnen, moet je dus snel handelen!
De drie vaakst voorkomende soorten
De term "kakkerlakken" omvat drie wijdverspreide soorten kakkerlakken: de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak, die ook wel bakkerstor wordt genoemd. De Amerikaanse kakkerlak is vooral in Zuid-Azië, Noord-Amerika en in de warme Europese regio's terug te vinden. De Oosterse kakkerlak en de Duitse kakkerlak komen veel vaker voor in onze contreien. Waar voelen kakkerlakken zich thuis? Kakkerlakken houden voornamelijk van een eerder warme, vochtige en donkere omgeving. Je vindt ze dan ook vaak terug in restaurants, bakkerijen, open keukens, brouwerijen, zwembaden en appartementen en huizen. Hier zoeken ze graag een plekje in de buurt van eten, bijvoorbeeld in de voorraadkamer, eetkamer of keuken. "Low carb" staat niet op hun menu: de kakkerlak is vooral verlekkerd op zetmeelrijk voedsel!
Kakkerlakken houden van donker en schuwen het licht. Ze komen meestal alleen 's nachts uit hun schuilplaatsen en verschuilen zich overdag in spleten of kieren. Als je overdag een kakkerlak ziet voorbijlopen, dan betekent dit dat de ruimte in de spleten of kieren te klein is en dat de plaag groter wordt. Het kan natuurlijk ook gaan om de ongevaarlijke boskakkerlak die overdag actief is en het licht duidelijk niet schuwt. Daarom is het belangrijk dat je de ongewenste bezoeker even van naderbij bekijkt vooraleer je naar een insecticide grijpt.
Kakkerlakken herkennen
Kakkerlakken die tot de groep van boskakkerlakken behoren, zijn - zoals de naam het al doet vermoeden - eigenlijk zelden terug te vinden in de keuken. In de plaats daarvan kruipen ze rond in compost of op bosbodems. Ze voeden zich met rottende plantendelen. In onze voorraadkast zijn deze dus niet terug te vinden.
Toch kan het gebeuren dat de ene of andere verdwaalde boskakkerlak per ongeluk je woning binnendringt, vooral de amberkleurige houten kakkerlak die kan vliegen en ook overdag actief is. De Oosterse kakkerlak daarentegen heeft vleugels maar beweegt zich in principe enkel zwevend voort. Enkel de Amerikaanse kakkerlak kan vliegen - deze soort is amper terug te vinden in Midden-Europa, vliegt niet zo graag en is bovendien enkel 's nachts actief. De kans dat de kakkerlak die je overdag ziet vliegen, een Amerikaanse kakkerlak is, is dan ook heel klein. Een kakkerlak die je voorbij ziet spurten naar zijn schuilplaats, is hoogstwaarschijnlijk een Duitse of een Oosterse kakkerlak. De identificatie is heel moeilijk doordat de kakkerlakken heel snel zijn. Ze kunnen snelheden tot 5 kilometer per uur halen. Er worden zelfs kakkerlakkenraces georganiseerd waarbij de kakkerlakken het tegen elkaar opnemen!
Of het nu gaat om een boskakkerlak of een Oosterse kakkerlak - je doet er goed aan om zo snel mogelijk een lokaas te plaatsen om de ongewenste bezoekers te bestrijden. Als je de indringer toch hebt kunnen vangen, dan geven we je graag volgende informatie mee:
Duitse kakkerlakken kunnen 13 tot 16 millimeter groot worden. Amberkleurige houten kakkerlakken worden 9 tot 15 millimeter groot. Beide soorten hebben een gelijkaardige lichtbruine tot donkerbruine kleur. Alleen als je goed kijkt, zal je zien dat de Duitse kakkerlak twee verticale strepen op de borst heeft.
De Oosterse kakkerlak is iets eenvoudiger te herkennen. Deze is 20 tot 30 millimeter groot en heeft een breder lichaam. Hierdoor lijkt hij aanzienlijk "sterker" op de sierlijke kleine boskakkerlak. Hun lichaamskleur is ook duidelijk donkerder (meestal donkerbruin of zwart).
Kakkerlakken bestrijden
Als de kakkerlakken in huis een gevaar vormen voor de gezondheid, dan zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Allereerst moet je alle geopende voedingswaren verwijderen en de vloer en alle planken zorgvuldig schoonmaken. Als je niet zeker weet uit welke hoek de kakkerlakken komen, dan kan je alle meubels uit de keuken halen en kijken waar er kieren en spleten te vinden zijn waar de indringers zich zouden kunnen verstoppen. Met speciale sprays kan je deze kieren dan behandelen.
Als je niet zeker weet of je alle openingen hebt gevonden en hebt behandeld, dan kan je parallel een lokmiddel gebruiken. Dit lokmiddel zal de kakkerlakken uit hun schuilplaats lokken. Ze nemen de werkzame stof uit het lokaas op en zullen uiteindelijk sterven. Zo is je keuken snel vrij van deze ziekteverwekkende beestjes.
Na een succesvolle bestrijding moet je alle oppervlakken opnieuw grondig schoomaken zodat er geen resten van ontlasting of van de kakkerlakkenhuid achterblijven.
Bij een grote aantasting kan het zijn dat niet enkel jouw woning wordt bezocht. Bij een huurappartement neem je best contact op met de verhuurder.
Kakkerlakken voorkomen
Over het algemeen kan je altijd last hebben van kakkerlakken als er veel gekookt wordt, als er organisch afval wordt geproduceerd en misschien ook als je honden en katten hebt waarvan de voederbak in de keuken is geplaatst. Je kan een aantasting voorkomen met volgende tips:
- Laat geen open voedsel achter
- Laat etensresten niet te lang liggen (berg ze op)
- Ruim regelmatig het afval op, zeker tijdens de zomer
- Maak het aanrecht na gebruik proper
- Stofzuig en dweil regelmatig de vloer zodat er geen kruimels achterblijven
- Maak de voederbakken van huisdieren na elk gebruik schoon
Door deze maatregelen op te volgen, geef je de kakkerlakken geen mogelijkheid om zich te voeden met voedselresten, vooral na een kakkerlakkenplaag. Kakkerlakken kunnen namelijk meerdere weken zonder voedsel en water overleven - eens ze verse kruimels ontdekken, zullen ze dus opnieuw verschijnen.
De mythe van de onoverwinnelijke kakkerlak
Kakkerlakken bestaan al meer dan 300 miljoen jaar en zijn extreem robuust: ze kunnen niet alleen lange tijd zonder voedsel en water, ze kunnen zelfs meerdere dagen overleven zonder kop. Dit komt door hun uitgebreide zenuwstelsel dat zich in elk segment van hun lichaam bevindt - en niet alleen in hun kop.
Ze worden ook minder beïnvloed door radioactieve straling dan mensen. De mythe dat de kakkerlak onoverwinnelijk is en kernoorlogen kan overleven, is dan ook geen toeval. Er bestaan echter ook andere insecten die bestand zijn tegen een hogere straling. Op een gegeven moment wordt het echter ook te veel voor kakkerlakken. De kakkerlak is daarom niet onoverwinnelijk.
En er is nog iets waar ze last van hebben: temperaturen van -10°C zijn het einde voor kakkerlakken. Daarom verblijven ze graag in warme woningen bij temperaturen van 20 tot 29°C.
Ontdek hier al onze producten om kakkerlakken te bestrijden.