De mooiste herfstbloeiers, deel 2
Intussen heeft de herfst al flink zijn intrede gedaan met de bijhorende wind en regen. De bladeren aan de bomen beginnen stilaan te verkleuren. De groene kleurstof neemt af en maakt plaats voor mooie herfsttinten. Vorige week deelden we al enkele prachtige herfstbloeiers met je. Deze week hebben we nog meer planten die schitteren dankzij hun bloemen of bessen. Lees snel verder voor wat inspiratie!
Soorten herfstbloeiers
Hypericum ‘Miracle Attraction’
Hertshooi is een compacte struik die van juni tot augustus bloeit met felgele bloemen en opvallend lange meeldraden. Na de bloei verschijnen er dieprode bessen die veel worden gebruikt in de bloemsierkunst en die ook populair zijn bij vogels en andere dieren. Het zijn de bessen die de struik aantrekkelijk maken in het najaar! Deze struik goeit tot 50 à 70 cm hoog en houdt van een zonnige, warme plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlaatbare, vochtige en humusrijke grond voor de beste resultaten.
Leycesteria formosa ‘Purple Rain’
Deze bijzondere heester, ook wel fazantenbes of grootmoeders oorbel genoemd, heeft een exotisch tintje dankzij zijn donkergekleurde vruchten. Van augustus tot eind oktober bloeit hij met prachtige witte pluimen, omringd door roodpaarse schutbladeren. In de herfst verschijnen paarsrode bessen die heerlijk naar chocolade ruiken en geliefd zijn bij vogels, kippen en fazanten. De struik kan 1,5 tot 2 meter hoog worden en staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek, beschut tegen de wind.
Rosa rugosa
Deze topper kan bijna alles aan! Van mei tot augustus geniet je van geurig bloemen, gevolgd door glanzende rode bottels. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen, terwijl de bottels in de winter gezond voer bieden voor vogels zoals groenlingen. Een ijzersterke struik die ook kan gebruikt worden als haag- of taludbeplanting. De struik verdraagt veel wind en is dus ook geschikt voor aan de kust. Wordt tot 150 cm hoog.
Persicaria amplexicaulis 'Speciosa'
Persicaria amplexicaulis 'Speciosa' is een sierlijke, bladverliezende duizendknoop die hoog oprijst. De elliptische tot lancetvormige bladeren worden zo'n 15 cm lang. Vanaf eind juli tot ver in oktober bloeit deze plant met slanke, donkerrode bloemaren. Hij staat het liefst in de volle zon of halfschaduw en groeit het snelst in een vochtige, goed doorlatende bodem, maar is droogtetolerant. Deze bergplant is ideaal voor borders, kusttuinen en halfschaduwplekken. Bovendien is duizendknoop zeer winterhard en trekt hij veel insecten aan!
Spiraea japonica ‘Goldflame’
Deze heester valt op door zijn opvallende bladkleuren die veranderen van oranjerood naar groen en in de nazomer schitteren in goud en roodpaars. Van juni tot september bloeit hij met lilaroze bloemtrossen. De struik is onderhoudsarm, stelt weinig eisen aan zijn standplaats en wordt zo'n 100 cm hoog.
Verbena bonariensis
Ijzerhard is een plant die absoluut niet mag ontbreken. Op zijn lange, vierkante stengels, die wel 150 cm hoog kunnen worden, verschijnen schermen vol lilapaarse bloemen die bloeien van juli tot diep in september. Verbena houdt van een een plek in de zon op matig vruchtbare, goed doorlatende bodem. De bloemen zijn een favoriet bij vlinders en bijen en zijn ook prachtig als snijbloem.