Trek je tuin door naar binnen
Heb jij een grote tuin, een klein terras, balkon of helemaal geen tuin? Hoeveel ruimte je waar ook hebt, elke vierkante meter binnen of buiten is een reden om er jouw eigen mini jungle van te maken. Want zeg nu zelf: worden we niet gelukkig van al dat mooie groen? Heb je (nog geen) groene vingers, dan kan je met kleine aanpassingen al heel wat doen. Lees snel onze slimme tips en tover jouw leefruimtes in een mum van tijd om tot een groene oase!
Het idee van groen in en rond de woning is sinds de laatste jaren sterk gaan veranderen. Van een klassieke grote boom in de tuin tot de gekende sanseveria's aan het raam binnen, transformeerde onze privé naar weelderige tuinen buiten met tropische kamerplanten binnen. En dat is goed! Want hoe meer planten we hebben, hoe mooier de ruimtes worden. Goed voor de biodiversiteit en binnen werken ze ook nog eens luchtzuiverend.
Zorg voor variatie
Niks is zoveel mooier dan verschillende soorten planten bij elkaar. En dit doe je door te kiezen voor planten met bloemen in diverse kleuren, vormen en formaten. Maar opgepast: te veel is ook te veel! Maak het niet te druk en wissel af met planten die geen (opvallende) bloei hebben zoals bladplanten, siergrassen, groenblijvende kleine struiken…
Ook in de woonkamer kan je gaan voor kamerplanten met een opvallend en minder opvallend blad zoals zamioculcas of een calathea-soort. Combineer met bloeiende planten zoals Medinilla, Amarillis, cyclaam, orchidee, lepelplant of de prachtige strelitzia of paradijsvogelplant.
Gebruik luchtige planten
Een urban jungle hoef je niet te letterlijk te nemen. Het is niet de bedoeling dat je net zoals in de tropen een weg moet banen door alle planten om naar toilet te kunnen bijvoorbeeld. Een mini jungle thuis moet een aanvulling zijn op wat er al is en geen drukkend gevoel geven. Het gebruik van hier en daar wat ijlere, luchtige planten houdt de ruimte fris en open. Ideaal hiervoor is de fijne structuur van kleine siergrassen zoals de bonte zegge, zwenkgras, japans bloedgras of lampenpoetsersgras. Maar ook vaste planten zijn mogelijk: prachtkaars, chinese ruit en verbena.
Ook voor binnen bestaan er luchtige bladplanten die een leeg hoekje graag opvullen. Vooral palmen zoals de bergpalm of kentiapalm zijn leuke aanvullers. Is het buiten nog heerlijk warm? Verplaats jouw kamerplanten gerust naar buiten. Opgepast voor direct zonlicht waardoor de bladeren kunnen verbranden.
Werk in hoogtes
In een echte jungle zijn planten ook niet gelijk in hoogte. Door de diversiteit aan lage beplanting vooraan en hogere soorten achteraan creëer je een gelaagdheid en zorg je ervoor dat elke plant op zijn manier kan shinen. Weinig plaats op de grond? Draai jouw ruimte ondersteboven en werk van boven naar beneden met hangplanten. Zowel binnen als buiten zijn er een aantal unieke exemplaren die zich graag laten hangen zoals de erwtenplant of Philodendron voor binnen en (jawel) klimop of varens voor buiten. Perfect om een kale muur of hoek kleur te geven. Hang de planten op aan een haak in de muur of het plafond of plaats ze in pot op de rand van een wandplank.
En tot slot…
Verspreid de planten nu over je terras, balkon of woonkamer. Durf niet bang te zijn met een ruimte te kiezen. Zelfs de badkamer of het kleinste terras kan wel wat groen gebruiken. Geef ze elk een mooi plaatsje waar ze zich thuisvoelen. Niet te veel, niet te weinig zonlicht. Zet waar kan een aantal planten in groepjes. Want dit oogt niet alleen heel mooi, het vocht dat elke plant langs haar bladeren verdampt, kan haar buur terug gebruiken. Geef ze in de warme zomer wekelijks water en tweewekelijks tot eenmaal per maand aangepaste meststoffen om te groeien. Tijdens de winter verdwijnen de meeste planten buiten en gaan ook de kamerplanten over op een ‘winterslaap’. Knip de verdorde bloemen en bladeren weg en geef binnen nog eens te maand wat extra water. Meer moet het niet zijn om jouw mini oase te onderhouden en je zult merken dat al dat mooie groen je meer dan goed zal doen.