menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 juni 2024

Wanneer appelen en peren plukken en hoe bewaren

Een vers sappig appeltje, van de boom rechtstreeks in de mond. Het geluk zit in kleine dingen. Maar wat doe je als je veel appelen en peren hebt en ze niet direct kan consumeren? Appel- of perenconfituur maken is een optie, maar gelukkig kunnen appelen en peren nog een lange tijd bewaard worden om later van te smullen.

Sommige rassen lenen zich best voor bewaring. Voor bepaalde rassen is het zelfs aangewezen om ze enige tijd bewaren. Hieronder enkele tips of aandachtspunten om de pluk, bewaring en rijping zo goed mogelijk te doen.

appelen en peren oogsten

Beste tijd om appelen of peren te plukken

Afhankelijk van het ras kan de pluktijd verschillend zijn.
Elke vrucht zal ook zelf aangeven wanneer ze plukrijp zijn:

  • Neem de vrucht vast en draai ze een klein slagje. Laat het steeltje vanzelf los, dan is de vrucht plukrijp.
  • De kleur passend is voor het ras.
  • De eerste rijpe vruchten vanzelf af de boom beginnen te vallen.
  • Snij een appel of peer open en kijk naar de kleur van de pitten. Lichtbruin = plukrijp.

bewaartijd appels en peren

Hoe appels of peren bewaren?

Fruit dat beschadigd is of gevallen leg je best niet bij het ander te bewaren fruit. Eén rotte appel bederft de mand is hier inderdaad van toepassing.Belangrijk is een onderscheid te maken tussen bewaarfruit en fruit dat direct te consumeren is. Hoewel appelen en peren over het algemeen tamelijk lang te bewaren zijn is het belangrijk dat ze steeds vorstvrij, maar wel koel bewaard worden.  Behandel het geplukt fruit met zorg. Beschadigingen zijn de eerste plaatsen waar fruitrot ontstaat.

  • Vruchten die beduidend groter zijn dan de andere vruchten van dezelfde soort worden best apart gehouden. Deze vruchten zullen over het algemeen minder lang goed blijven. Deze mogen dus het eerst gegeten worden.
  • Heeft u vruchten met verschillende bewaartijden? Leg ze dan niet samen of te dicht bij mekaar. Vruchten die bezig zijn aan het rijpingsproces geven ethyleen af. Deze stof zet andere vruchten aan tot rijping (waaronder bijvoorbeeld de vruchten die u langer wenst te bewaren).
  • Appelen worden het best bewaard op 4 à 5 °C, peren houden het liever iets frisser op 0 à 1 °C. Hou ook de luchtvochtigheid in de gaten. Deze mag vrij hoog zijn en om deze in stand te houden mag de vloer regelmatig nat gemaakt worden.
  • Uiteraard verwijdert u rotte of te rijpe vruchten onmiddellijk !

Overzicht bewaartijden voor enkele appel- en perenrassen

bewaartijd appelen peren

#4458Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).