Zantedeschia ‘Captain Amigo' of aronskelk
De vraag naar gekleurde calla’s blijft stijgen, mede dankzij het sterk gegroeide assortiment. Ook de kwaliteit van het assortiment neemt nog altijd toe. Zantedeschia ‘Captain Amigo®’ is daarvan een sprekend voorbeeld. Pluspunten zijn de grote kelk, de stevige steel en de goede houdbaarheid van ruim tien dagen. ‘Je beste amigo is je imago’ moeten ze bij de veredeling hebben gedacht.
Maar de werkelijke aantrekkingskracht komt natuurlijk van de bloem zelf. De goudgele kelk met de schijnbaar toevallige, subtiele rode vlammen oogt exclusief. Een ideale bloem voor het betere steekwerk. Maar ook in een exclusief boeket zal de bloem meteen de hoofdrol opeisen. De bloem is vanaf begin april tot eind augustus verkrijgbaar op de Nederlandse veilingen.
Familie
Naast Zantedeschia behoren Arum, Anthurium, Dieffenbachia en Philodendron tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen). Die familie kent naast kleine bodembedekkers ook zeer grootbladige planten, planten met meterslange luchtwortels en hoog in woudreuzen klimmen en epifyten. De bloemen van aronskelkachtigen zitten in grote aantallen op een bloeikolf, die omgeven is door een bloeischede. Meestal verspreidt de bloeiwijze een aasgeur: daarmee lokken de planten aasvliegen, die voor de bestuiving zorgen. Het melksap van aronskelkachtigen is vaak giftig, maar van sommige soorten zijn de zetmeelrijke knollen of rhizomen eetbaar. Ook de bessen worden veel gegeten. Van Zantedeschia is de hele plant giftig.
Veel aronskelkachtigen hebben een voorliefde voor moerassen. Ook Zantedeschia-soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen.
Soorten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de grootbloemige Zantedeschia aethiopica en de kleinbloemige soorten die als ‘Zantedeschia overig’ worden verhandeld. De aanvoer van Zantedeschia is jaarrond, maar in de winter is het aanbod beperkt.
De aanvoerpiek van Zantedeschia aethiopica loopt van februari tot juni. De kleur van de bloemen uit deze productgroep is vooral wit. Belangrijkste cultivars zijn ‘Highwood’ en ‘Colombe de la Paix’; afwijkend van kleur is de deels groene ‘Green Goddess’.
Het hoogseizoen van 'Zantedeschia overig' (kleurtjes) loopt van april tot en met september. De Nederlandse aanvoer vindt plaats van april tot december. In de rest van het jaar bestaat de aanvoer uit import. Geïmporteerd wordt uit Kenia (overige) en Israël (aethiopica).
Ruim driekwart van de Nederlandse aanvoer bestaat uit ‘Zantedeschia overig’. Hun steellengte varieert van 25 tot 80 cm. Ze worden meestal op cultivarnaam en soms op kleur aangevoerd. Veel aangevoerde kleuren zijn wit, geel, paars en rood. Meerkleurige varianten komen steeds meer voor. De belangrijkste cultivar is ‘Crystal Blush’. In een rauw aanvoerstadium is deze cultivar wit en daardoor zeer geschikt voor rouw- en trouwwerk. In een rijper aanvoerstadium kleurt deze cultivar door naar lichtroze. Een andere belangrijke cultivar is ‘Black Eyed Beauty’; deze heeft een zachte crèmekleur. ‘Black Magic’ laat zich goed verwerken in een design-omgeving, vooral door de heldergele kleur en het unieke zwarte hart. Andere rassen zijn door hun opmerkelijke kleur meer geschikt voor exclusief steekwerk. Dit geldt bijvoorbeeld voor ‘Pink Persuasion’ (bordeaux), ‘Mango’ (oranje-bruin) en ‘Cameo’ (zalm). Ook ‘Schwarzwalder’ (met een bijna zwarte bloemkleur) is een aanwinst voor het assortiment. De laatste jaren is het assortiment overige Zantedeschia’s sterk uitgebreid. Nieuwe producten moeten vooral stevige stelen en bloemen hebben, uniform zijn en regelmatig worden aangevoerd. Veredelaars mikken met hun veredelingsprogramma's op heldere en harde kleuren, maar ook op een optimale productie en resistentie tegen ziekten.
Verzorgingstips:
- De bloem in een schone vaas met schoon leidingwater zetten. Vazen en andere houders van tevoren grondig reinigen.
- Het vaaswater om de drie dagen verversen. Gebruik hiervoor koud water. Vervuild water doet de stelen verslijmen.
- Voorkom het omkrullen van de stelen door een stukje plakband of tape om de steeluiteinden te plakken of door een ondoorzichtige vaas te gebruiken. In het laatste geval wordt fotosynthese aan de buitenkant van de steeluiteinden voorkomen.
- Snij ook regelmatig een stukje van de steel af. Voeg eventueel een chloorpil aan het vaaswater toe.
- Gebruik liever geen snijbloemenvoedsel. Van chloor of gewoon snijbloemenvoedsel gaan de stelen eerder verslijmen. Bolbloemenvoedsel kan wel helpen.
- Houd de bloem uit de buurt van direct zonlicht en andere warmtebronnen.
- Omdat calla’s goed droog te bewaren zijn, zijn ze zeer geschikt als corsage. Ook laat de bloemsteel zich makkelijk vlechten, als men deze langer droog laat liggen.
Top 10 Zantedeschia
1. ‘Crystal Blush’
2. ‘Mango’
3. overig gemengd
4. ‘Treasure’
5. ‘Majestic Red’
6. ‘Florex Gold’
7. ‘Captain Romance’
8. ‘Black Magic’
9. ‘Garnet Glow’
10. ‘Black Eyed Beauty’
Verklaring van de naam
Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum of Ethiopische aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika in het westen grotendeels onbekend en diende Ethiopië als representant voor bijna heel Afrika. Andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Calla aethiopica, waarbij 'Calla' in het Grieks 'mooi' betekent. Verder werd ook de naam 'Richardia africana' gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846). Aethiopica is Grieks voor 'groeiend in het Morenland' of 'door de zon geblakerd'. Zantedeschia wordt in volksmond Calla of Aronskelk genoemd.Symboliek
Omdat wit oorspronkelijk de kleur van de dood is (in veel Aziatische landen geldt dat nog steeds) werd grootbloemige calla van oorsprong veel in rouwwerk gebruikt. Tegenwoordig wordt de bloem ook veel in monobossen of gemengde boeketten gebruikt en als solitair in een vaas. In o.a. het Verenigd Koninkrijk wordt Zantedeschia ook in huwelijksboeketten gebruikt.
Belangrijkste kleuren Zantedeschia (totale groep)
1. Wit
2. Geel
3. Paars
4. Bruin
5. Roze
6. Oranje
7. Tweekleurig
8. Rood