Zwembad onderhouden: hoe en met wat?
Een zwembad in jouw eigen achtertuin is zalig. Je neemt een verfrissende duik wanneer je zelf wilt en de kinderen kunnen zich de ganse zomer rot amuseren. Maar een zwembad vraagt op tijd en stond het nodige onderhoud. Er komt dus meer bij kijken dan je opbouwzwembad enkel te vullen en er in te plonsen. Want wie wil er nu duiken in een vuil zwembad?
Er zijn tal van onderhoudsproducten op de markt, maar voor wat dienen ze allemaal? En heb ik echt alles nodig? We geven je graag wat tips om lang en veilig van je zwembad te kunnen genieten.
Zwembad reinigen
Niet alleen het water moet onderhouden worden, ook het zwembad zelf, de basis. Door de bodem en de wanden netjes te houden, voorkom je al voor een deel vervuiling van het water. Je kan zelf de handen uit de mouwen steken en het zwembad reinigen met behulp van een borstel, onderhoudskit en de Power Cleaner van BSI. Of je kan het werk overlaten aan een zwembadstofzuiger die de klus geheel automatisch voor je klaart. Je hoeft hem enkel aan te sluiten op de filter, hij reinigt de bodem en als hij tegen een wand aankomt, verandert hij zelf van richting.
Zwembad vullen
Heb je een nieuw zwembad gekocht of wil je het opnieuw vullen aan het begin van het seizoen, dan doe je dit best met leidingwater of met regenwater. Vul het echter nooit met grondwater want dit bevat teveel ijzer wat een bruine verkleuring van het water kan veroorzaken.
- Vullen met leidingwater: omdat leidingwater doorgaans teveel kalk bevat, dient het water geneutraliseerd te worden bij het vullen en bijvullen. In de handel zijn er producten te verkrijgen om het kalkgehalte in balans te krijgen. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat de kalk zich zal vastzetten op de wanden en in de pomp/filter.
- Vullen met regenwater: dat is de beste en goedkoopste optie. Maar omdat regenwater te zacht is en een lage alkaliteit heeft, dien je het water te behandelen met pH UP van BSI. Dit product verhoogt de pH-waarde van het water. Let op voor overdosering en test liever een keer meer om zeker te zijn want chloor werkt pas goed bij een optimale pH-Waarde.
Tip: de beste pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Met een digitale pH-meter kan je deze waarde meten maar je kan ook gebruik maken van teststrips waarmee je tevens de hoeveelheid chloor en alkaliteit kunt bepalen. Als de pH-waarde te hoog is, kan je last krijgen van rode ogen en een droge huid. Is de waarde te laag dan kan het water bruin kleuren. De pH-waarde van het water kan je in de juiste balans brengen met pH up of pH down.
Vul het water elke week bij want het verdampt snel als het warm is. Om dit te voorkomen is een afdekzeil een handig hulpmiddel. Het voorkomt bovendien dat er insecten, bladeren en ander vuil in het water terecht komen.
Onderhoud zwembadwater
Zijn de wanden en de bodem netjes en is het zwembad gevuld met water dat de juist pH-waarde heeft? Dan ben je klaar voor de volgende stap. De balans krijgen met de juiste chemicaliën want water moet steeds gedesinfecteerd worden. Restjes van gras en bladeren die aan onze voeten blijven hangen, huidschilfers, zonnecrème,... kunnen al gauw het water verontreinigen waardoor er bacteriën kunnen ontstaan.
- Om het water hygiënisch te houden maak je gebruik van chloor in de vorm van tabletten of korrels. De ideale waarde ligt tussen 1 en 2,5 mg/liter water. Gebruik geen verschillende soorten door elkaar maar houd je aan één bepaalde soort. Wil je zo snel mogelijk na het vullen kunnen zwemmen, maak dan gebruik van snelwerkend chloorkorrels, als het ware een schokbehandeling. Daarna kan je de langwerkende chloor toepassen. Deze tabletten zijn 2 weken werkzaam. Gooi ze niet zomaar in het water maar steek ze in een drijvende chloordispenser. Zo wordt steeds de juiste hoeveelheid chloor aan het water vrijgegeven. Gebruik ook altijd de juiste dosis volgens de grootte van jouw pool.
- Kan je niet tegen chloor, dan bestaat er ook nog een alternatief: Poolsan is een 100% chloorvrij middel om het water van zowel zwembad als spa's te ontsmetten. Het is een gebruiksklare oplossing op basis van kopersulfaat en mag rechtstreeks in het zwembadwater worden gegoten. Een groot voordeel is, dat je dit water nadien nog kunt gebruiken om de tuin te sproeien!
- Cristal Clear zwembad is een ondersteunende behandeling bij het wekelijkse onderhoud en kan ook gebruikt worden in combinatie met snelwerkend chloor. Dit middel houdt het water mooi helder.
- Bij lichte verontreiniging door huidvetten, zonnecrème of urine kan Oxy Poool & spa helpen om dit op te lossen. Het is een chloorvrij middel.
De zwembadfilter
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het zwembad. Met een goede zwembadpomp of -filter zorg je voor mooi helder water. Er bestaan 2 types: een zandfilter en een patroonfilter.
- Zandfilter: een zandfilter is doorgaans iets duurder in aankoop maar heeft het grote voordeel dat je niet elke 2 weken de cartridge moet vervangen. Een zandfilter is ook krachtiger en verwijdert zelfs heel kleine deeltjes die je met een patroonfilter er niet kunt uithalen. Zeker voor grotere zwembaden raden we een zandfilter aan. Met dit systeem heb je trouwens minder onderhoudsproducten nodig. Ter vervanging van het zand kan je ook filterballen (polysphere) gebruiken. Deze ballen kan je uitspoelen en hergebruiken.
- Patroonfilter: vele kleine zwembaden worden standaard uitgerust met een dergelijke filter. Deze filters zijn voorzien van een cilindervormige, geribbelde cartridge, gemaakt uit gewoven polyester. Het water stroomt onder druk door dit patroon en het vuil blijft erin achter. Deze filters werken minder precies en zullen enkel het grootste vuil opzuigen. De kleinere deeltjes worden opgelost door het chloor. De cartridge kan een aantal keren worden uitgespoeld maar moet toch elke 2 weken vervangen worden door een nieuwe. Kies het juiste patroon want er bestaan verschillende types.