Latijnse naam | Wasabia japonica |
Plantennaam | Wasabi, Japans mierikswortel |
Familie | Cruciferae |
Soort gewas | Vaste planten |
Tuinfunctie | Kruidentuin |
Groeihoogte max. | 30 - 40 cm, 40 - 50 cm |
Bloeikleur | Wit |
Bladkleur | Groen |
Wintergroen | Bladverliezend |
Winterhardheid | Matig winterhard |
Standplaats | Schaduw |
Habitat | Vochtige bodem |
Speciale kenmerken | Tuinkruiden |
De Wasabi is een japans kruid dat gebruikt word bij sushigerechten, men kan de wortel ook geraspt gebruiken in salades.
De pasta die men in de handel vindt is meestal gemaakt van de Armoracia rusticana (mierikswortel) met toevoegingen van andere kruiden omdat echte Wasabi te duur is.
De Wasabi heeft eigenlijk een gelijkaardige groei zoals onze spruitjes een dikke stengel waar de onderste bladeren iedere keer komen af te vallen. De plant kan tot kniehoogte komen, de wortel moet steeds vochtig gehouden worden, maar mag nooit in stilstaand water komen te staan.
Zet hem liefst op een schaduwrijk vochtig plekje in de tuin, want de als de wortels droog komen te staan worden ze te bitter om in de keuken te gebruiken.
Een Wasabi plant is volgroeid na 18 maanden tot twee jaar.
Er kan best geplant worden in de herfst, in de winter groeit de plant (wortel) het best.
De plant kan vorst verdragen tot -6/-10°C is dus niet volledig winterhard.
Regelmatig bemesten met natuurlijke, organische meststoffen en compost.
Er zijn niet bepaald ziektes of plagen, al durven er zo nu en dan wel rupsen komen eten aan de bladeren van deze plant.