Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb van de zomer princesebonen gezet en nu heb ik redelijk wat boontjes en overweeg ik ze in te vriezen omdat ik ze toch niet allemaal op krijg. Nu vraag ik mij echter af of het wel een goed idee is om deze in te vriezen en hoe dit het beste te doen.
Moet ik ze eerst koken en dan invriezen of ze direct invriezen als ik ze van de plant heb getrokken?
De meeste soorten sperciebonen kun je uitstekend invriezen. Wel moet je ze eerst blancheren en niet zo maar invriezen ! Dat houdt in dat je ze even , ongeveer twee tot drie minuten , in kokend water legt en dan weer onder stromend water afkoelt. Ze zijn vanuit de diepvries wel wat slapper dan verse bonen .
Door blancheren van groenten worden enzymen onwerkzaam gemaakt. Dit is nodig omdat de enzymen anders kwaliteitsverlies zoals o.a. verlies van vitamine C kunnen veroorzaken. Wat enzymen precies zijn is niet zo makkelijk in het kort uit te leggen. Kijk anders even via meneer Google voor nadere uitleg
Simpel gezegd schakel je door die enzymen onwerkzaam te maken de stofwisseling uit zodat kwaliteitsverlies geminimaliseerd wordt.