Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Deze planten staan in kweekbakken. Tot vorige week deden ze het prima en begonnen te bloeien. In enkele dagen tijd verdorren de planten. Ik kan nergens iets vinden over wat dit zou kunnen zijn. Iemand een idee?
Dit is een of andere schimmelziekte bijv Fusarium of Phytophthora. Deze schimmelziektes tasten de wortels aan waardoor de plant slecht water kan opnemen. Gevolg: de plant gaat slap hangen en verwelkt. Bij Fusarium zie je vaak vlak boven de grond een bruine verkleuring van de stengel. Als je de plant uit de grond haalt zie je dat de wortels niet gezond zijn.
Genoemde schimmelziektes zie je bij bonen vooral optreden als de drainage slecht is of als de grond 'gewoon' te nat is. Sommige soorten potgrond zijn gewoon niet geschikt voor bonen omdat deze te veel vocht vasthoudt en daardoor slemperig wordt. Dit zie je vooral bij de goedkopere soorten potgrond en 'bemeste tuinaarde'.
De zieke bonenplant moet je verwijderen en in de zwarte kliko doen. Verder terughoudend zijn met water geven, de planten evenwel niet laten uitdrogen. Tevens: 's morgens water geven en niet 's avonds.
Bedankt voor de reacties! De laatste (schimmelziekte) zou inderdaad wel kunnen.
Er zit speciale moestuinaarde in de bak en via de poten is er afwatering. De grond is eerder te droog als te nat.
Net ontdekte ik wel dat de plant zo boven de grond afbreekt, zonder wortel. Ik heb de aangetaste planten er nu uitgehaald.
Kan ik iets doen om te voorkomen dat de andere planten worden aangetast?
De schimmels die deze ziektes veroorzaken zijn voor het menselijke oog niet zichtbaar. Vergelijk het met griep of Corona. Ze zitten echter in de grond en zijn daar niet meer uit te krijgen. Ik weet niet wat voor andere planten er nog in die bak staan maar de meeste schimmels zijn plant-specifiek d.w.z. dat ze maar één bepaalde soort of één bepaalde plantenfamilie aantasten. Voorbeeld: van de schimmelziekte Fusarium bestaan heel veel varianten (net als bij het griepvirus). Bonen worden meestal aangetast door Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli. Deze variant tast alleen diverse bonensoorten aan en bijvoorbeeld niet tomaten of mais.
Veel schimmelsoorten gedijen bij vocht en warmte. Zorg, indien dat mogelijk is, om de planten aan de droge kant te houden echter zonder dat de planten daar schade van ondervinden.
De potgrond die in die bak zit moet je niet hergebruiken maar in de zwarte kliko doen.