Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb vandaag yaconwortel geoogst ,heeft hier iemand een goed recept ??? Heb enkele knollen in schijven gesneden en gebakken in olijfolie maar dit was maar niets en niet gekruid.Op internet kan ik ook geen recepte vinden.
groetjes Fons
Hier worden ze meestal rauw gebruikt, geraspt onder de salade gemengd. Ook in de wok krijg ik ze nogal eens voorgeschoteld, in kleine blokjes gesneden.
LET wel op, yakon wordt, eenmaal geraspt of gesneden, snel zwart of grijs, dus is het zaak deze snel met een weinig mayonaise te mengen.
Nog even dit, ik weet niet of jullie het gezegde kennen
rapen doen het gat gapen en elke beet is een dikke scheet, yakon moet hier zeker niet onderdoen.....
Voor de mensen die hun eigen yacon hebben is het heel belangrijk om de geoogste wortel in het donker te bewaren, vb in een bak met turf. Van nature zijn de wortels licht van kleur en bevatten ze gezonde suikers, leg je ze in het licht zie je al na één dag dat ze rood gaan kleuren en de suikers zich gaan omzetten.
Spijtig want ik heb er geen teveel meer,in de maand april beginnen de tuinbeursen ,u kan daar eens rondneuzen ,worden waarschijnlijk wel aangeboden.Ik kan er ook houden als ik ze oogst ,maar dan moet u zelf komen ophalen.
groetjes Fons
Het is nu nog wat vroeg, de knolletjes hangen nog in klusters aan mekaar. In maart worden deze gedeeld en opgepot. Ik heb er dan wel maar is niet bij de deur....
In de tuincenters kan je ze vinden vanaf half april, let er vooral op dat ze niet te fel zijn ingeworteld anders groeien ze niet meer mooi uit.
ik heb er dit jaar 4 geplaatst ,zijn supergroot ruim 2kubieke meter per plant en ze staan in bloei ,maar nu
wil ze achteraf ook doorkweken maar hoe aan pakken
de knollen zijn halve komkommers groot ,men zegt dat het eerst een beetje moet vriezen en daarna pas rooien
met de broedknollen ??? waar bewaren ?? dan scheuren en oppotten in wat voor grond?
totaal groeiproces is 11 maanden
Ik maak het mij altijd gemakkelijk, plant ze in grote kuipen van zo'n 50cm doorsnee. Deze heb ik gisteren uit de tuin gehaald en staan nu in de koude kap.
Waarom doe ik dit.... ik heb er geen werk meer aan, binnen enkele weken het loof eraf snijden en zo bewaren ze tot ik ze nodig heb.
Vandaag nog artikel in de krant (belang van limburg) gelezen en op professionele basis heeft men 25% uitval doordat de wortels gemakkelijk breken( deze worden wel gebruikt om yaconsiroop te maken), dit probleem heb ik dus niet.
Als we een wortel willen gebruiken haal ik deze vers uit de pot....
Om nu op jouw vraag te antwoorden, de broedknollen blijven hier dus ook in de pot tot begin maart, gewoon in de droge grond, vervolgens haal ik deze van de plant, worden ze doorgesneden en na een dagje opdrogen, opgepot.
Voor jou kan dit natuurlijk niet, je hebt de wortels geoogst en nu kan je de kluster, in zijn geheel bewaren in droge turf of potgrond en dit zo fris mogelijk maar wel vorstvrij, in maart of april kan je dan delen en oppotten.
dank u danny ga ermee aan de slag
ben bakker en wil er taartjes mee maken ,dus de yakon zal er snel door zijn
iemand ervaring met yakon in de bakkerij ???