Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Dit is de karmozijnbes. Hij is giftig, zaait zich door vogels overal uit, geeft vlekken op kleding, kortom, mooi maar uitkijken. De bessen werden vroeger in de textielindustrie gebruikt om kleding te verven.
Niet alleen vroeger maar nu nog worden er in India nog steeds delen van de tapijten gekleurd met deze karmozijnbes.
De zaden zijn alleen giftig ale nog groen en onrijp zijn.
Nadien als de bessen donker en bijna zwart zijn gekleurt zijn ze niet giftig meer, en worden ze door de vogels gegeten.
Eens in de tuin ben je verzekerd van jaren lang plezier van deze plant.
Gr Eddy
Esem,
vogels hebben een heel andere spijsvertering dan mensen. ik wil je aanraden niet van de bessen van de karmozijnbes te snoepen. zo kunnen vogels ook de bessen eten van buxus baccata, terwijl een paard daar dood van gaat.
Idd.schuurmans,maar ik geef alleen maar aan dat de rijpe vruchten niet giftig meer zijn.
En ja er zijn al meerdere paarden en koeien gestorven door het eten van taxus.
Want ik denk wel dat je hier wel Taxus baccata bedoeld ipv buxus?
Maar dit is dan weer iets geheel anders dan een karmozijnbes.
De vogels zal je ook nooit een onrijpe groene bes zien eten.
En natuurlijk is het best om deze vruchten niet te eten zoals nog zoveel andere vruchten en planten giftig zijn.
Neem nu bv. het lelietje van dalen, een prachtige verschijning in Mei maar oohh zo giftig.
dat vogels bessen kunnen eten die vor andere dieren en mensen giftig zijn komt: 'omdat vogels geen tanden hebben, kunnen zij die bessen verorberen, ze slikken die in en het vruchtvlees wordt verteerd, de harde kern gaat met de uitwerpselen terug naar buiten,, andere dieren malen die bes, en dus ook de kern, met hun tanden fijn en slikken deze dan door,, en het is juist de kern die giftig is en niet het vruchtvlees' dixit mijn grootvader zaliger
St. Jacobskruid is giftig, maar wordt door koeien & paarden niet gegraasd. Alleen als het ongemerkt in hooi zit, kan het giftig zijn. Zelfs in kleinere hoeveelheden, want het gif stapelt zich dan ongemerkt op en beschadigd lever en nieren. Geiten & schapen zouden er beter tegen kunnen, maar krijgen bij grotere hoeveelheden toch ook problemen.Ook voor mensen giftig (bv. via melk).
In bepaalde regio's is het een verplicht te bestrijden onkruid.
Het Jacoskruiskruid in het hooi is gevaarlijk, want dan kan een paard het er niet uit selecteren en de giftige stof in het Jacoskruiskruid hoopt zich op in de lever en dat raakt het paard niet meer kwijt. Wordt een grens van giftigheid in de lever overschreden dan gaat het paard dood. Daarom is veel bermgras met Jacobskruiskruid ongeschikt als veevoer. Op zich is het een mooi bloeiend kruid.