menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ziekte op stamroos

Ga naar meest recente reactie

Jeanine S

Jeanine S

Alle knoppen op mijn stamroos sterven af !

Bloemen & Planten

zondag 29 mei 2022 - 14:37
Polplastron

Polplastron

Kan je een beetje meer informatie geven?
- Hoe lang staat die stamroos er al?
- Heeft deze stamroos in het verleden wel goed gebloeid?
- Hoe is het gesteld met de standplaats, bodem, bodemvochtigheid, e.d.
zondag 29 mei 2022 - 17:43
Tuinprins

Tuinprins

Zou een vorm van Botrytis kunnen zijn (Botrytis cinerea). In NL staat dat bekend als 'grauwe schimmel' of 'grijze schimmel'. Deze schimmelziekte tast meestal geopende bloemen aan maar kan ook de knoppen aantasten. Komt voor tijdens vochtig weer met weinig verdamping. Ook veelvuldig water geven tijdens droge periodes waarbij heel de plant wordt nat gemaakt kan aanleiding zijn voor het optreden van Botrytis.

Voor nu: alle aangetaste knoppen wegsnoeien tot in het gezonde hout. Dit alleen doen bij zonnig en drogend weer. Als je tijdens droogte water geeft dan aan de voet van de plant en het blad droog houden.

Gegroet, de tuinprins
maandag 30 mei 2022 - 07:46
Jeanine S

Jeanine S

De stamroos staat in een grote pot, vorig jaar verpot, bloeide altijd middelmatig. Nu stonden er heel veel knoppen op. Heb me al afgevraagd of de wind er een rol kan in spelen? Staat wat in de wind

Bloemen & Planten

maandag 30 mei 2022 - 08:46
Tuinprins

Tuinprins

Een pot is niet de meest geschikte omgeving voor een roos. Doet het 100x beter in de volle grond.

Wind is in principe geen probleem. Is eigenlijk een pré want zo heb je minder kans op schimmelaantastingen. Veel schimmelaantastingen slaan toe als het blad lang nat blijft. Wind zorgt ervoor dat het blad eerder opdroogt dus minder kans op schimmelaantastingen. In vochtige zomers zoals vorig jaar zie je heel vaak sterroetdauw, bladvlekken, roest etc. op rozen.

Dus als het enigszins mogelijk is de roos uitplanten in de volle grond. In ieder geval de aangetaste delen wegsnoeien tot in het gezonde hout. Bij Botrytis cinerea komt er na verloop van tijd een grauwe schimmel op de aangetaste bloemen/knoppen. Deze schimmel verspreidt sporen en zorgt zo voor nieuwe aantastingen.


Gegroet, de tuinprins


maandag 30 mei 2022 - 10:21
Polplastron

Polplastron

Ik heb er niks op aan te vullen!
dinsdag 31 mei 2022 - 20:37

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon