Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De ene helft van de tuiniers juicht tegenwoordig de komst van allerlei wilde planten in het gazon toe, de andere helft heeft liever een gazon waar alleen grassen in groeien.
Aan het soort wilde plant in je gazon kun je vaak herkennen wat er aan de hand is.
Klaver is bijvoorbeeld een indicatie dat er weinig stikstof in de grond zit. Madeliefjes wijzen meestal op een verdichte toplaag vaak in combinatie met een algehele voedingsachterstand.
Het mooie is dat die indicatorplanten er juist vaak zijn om het probleem op termijn op te lossen. Zoals klaver dat stikstof bindt en na afsterven de grond daarmee verrijkt.
Aan het soort wilde plant in je gazon kun je vaak herkennen wat er aan de hand is.
Klaver is bijvoorbeeld een indicatie dat er weinig stikstof in de grond zit.
Je komt zo'n uitspraken wel meer tegen, maar ik vind nergens wetenschappelijke artikels die dat bevestigen. https://www.ecopedia.be/planten/witte-klaver geeft zelfs aan dat Trifolium repens (de witte klaver die dikwijls in gazons opduikt) typisch groeit in "matig stikstofrijke bodem / stikstofrijke bodem".
Het mooie is dat die indicatorplanten er juist vaak zijn om het probleem op termijn op te lossen. Zoals klaver dat stikstof bindt en na afsterven de grond daarmee verrijkt.
Misschien klopt dat als je klaver onderspit (als groenbemeseter). Ik denk dat dit het eerste jaar is dat klaver hier (door de droogte) spontaan afgestorven is.
Als jullie referenties naar wetenschappelijke artikels hebben, dan lees ik ze graag.
Hallo Leerling
Tuinieren is geen wetenschappelijk vak. Er hoeven niet altijd maar wetenschappelijke bewijzen zijn voor dingen die in de natuur gebeuren.
Als je als boer elke dag met een trekker de zelfde route door je weiland rijdt, krijg je op een gegeven moment een spoor waar het gras minder goed groeit omdat de grond daar verdicht is.
Op die verdichte grond gaan planten groeien die daar wel tegen kunnen, zoals madeliefje, paardebloem, weegbree en varkensgras. Daar is nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en toch is het zo. Diezelfde planten zullen het in niet verdichte grond ook best doen.
Klaver kan goed tegen stikstofarme grond omdat deze vlinderbloemige samenwerkt met stikstofbindende bacteriën .
Klaver groeit ook goed op stikstofrijke grond. Maar waar gazongras niet meer wil groeien omdat de grond te weinig stikstof bevat, kan klaver nog wel vooruit.
Dit soort planten wordt dan ook indicatorplanten genoemd.
Ze geven dus een indicatie van de omstandigheden.
Indicatorplanten bestaan, maar er wordt heel wat onzin over beweerd.
Klaver kan je bv. moeilijk een indicatorplant noemen voor stikstofarme grond als die een voorkeur blijkt te hebben voor (matig) stikstofrijke bodems. Klaver zal ook niet weggeconcureerd worden door gras wanneer er "genoeg" stikstof in de bodem zit.
Gelukkig is er heel wat wetenschappelijk onderzoek naar wat er allemaal in en rond een tuin gebeurt. "Alle zwanen zijn wit" klinkt nl. heel aannemelijk voor iemand die nog nooit een zwarte zwaan gezien heeft.
Grappig dat je jezelf leerling noemt maar niets wilt aannemen.
Je kunt overal aan blijven twijfelen en kunt bij alles tegenargumenten naar voren brengen.
Klaver groeit prima op stikstofrijke grond , maar weet zich ook staande te houden op stikstofarme grond. Klaver heeft dus geen voorkeur voor stikstofarme grond.
Gazongras groeit zeer goed op stikstofrijke grond en minder goed op stikstofarme grond. Als klaver er dan wel wil groeien is dat een indicatie dat de grond wel eens stikstofarm zou kunnen zijn. Meer niet en ook niet minder.