Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb in de tuin een Viburnum (aka sneeuwbal) staan en ik krijg de snoei ervan maar niet onder de knie. Normaal moet het dus in de zomer na de bloei, maar dan zie ik geen steek doorheen al het gebladerte.
Nu dus wel (zie foto), en het ziet er niet uit. De kruisende en naar beneden hellende takken haal ik er af, maar als ik die lange scheuten ook weghaal, zijn de bloemen weg.
Wie weet hoe ik dit het beste doe?
Er zijn heel veel sneeuwbal/Viburnum soorten. Het is altijd verstandig de precieze soort te vermelden.
Het lijkt mij dat het hier om een vorm van Viburnum opulus gaat, ook bekend als Gelderse roos.
Het is een ijzersterke soort. Als je die bij de grond afzaagt schiet die nog uit.
Ik snap niet zo goed wat je met die snoei wilt bereiken. Mijn exemplaar van Viburnum opulus 'Compactum' is een dicht vertakte struik die tot beneden toe bebladerd is. Die kale takken onderaan jouw plant vind ik niet mooi. Gezien het feit dat bij jou ook een knotwilg staat moet je daar iets hebben dat daar bij past. Zo'n stakerige Viburnum opulus vind ik daar niet bij passen.
Als het mijn plant was zou ik die zeer sterk terug snoeien en zorgen dat je toewerkt naar een meer rond exemplaar. Opletten: nieuwe groei is tamelijk vatbaar voor de zwarte bonenluis dus dit in de gaten houden en zo nodig actie ondernemen.
Als je niet drastisch wilt snoeien dan kun je het beste snoeien direct na de bloei (ergens in mei/juni). Bij bovenstaande plant zou ik dan de toppen met drievierde terugnemen.
Is zeker geen Viburnum sneeuwbal want die blijft groen in de winter. Ik snoei de viburnum haag twee keer per jaar. In mei juni en terug in september oktober.
En dan heb ik nog niet eens over minder bekende soorten als Viburnum setigerum, Viburnum furcatum, Viburnum lantanoides, Viburnum lentago, Viburnum formosanum, Viburnum phlebotrichum etc. etc.
Beste Mazinger,
Uit alle adviezen en Wikipedia-kopiëen hierboven komt vlgs mij één zinvol combi-advies:
ná de bloei de schaar erin en stevig terugdsnoeien, zie rode lijn.
Na de snoei voldoende water en wat extra voeding geven.
Je Viburnum Whatever zal in 2025 opnieuw bloeien op het nieuwe hout.
De groenblijvende varianten zijn vaak de Viburnum tinus of Viburnum davidii.
Maar zoals al opgemerkt zijn er ook vele bladverliezende "sneeuwballen". De inheemse Viburnum lantana (wollige sneeuwbal) is een hele mooie! Om er nog maar een paar te noemen....