Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Reeds in de lente kreeg ik op de rozen zieke bladjes te zien. Omschrijving: gele plekken met donkere kleinere puntjes daarin. Een tijdje heb ik dit onder controle kunnen houden, maar aangezien mijn tuin vol rozen staat, loopt het momenteel de spuigaten uit. Tot overmaat van ramp zet deze ziekte zich nu ook over naar alle andere planten: hortensia's, seringen, campanula's, lupinen, viburnum, mijn radijzen en ook mijn pas gezette kruidentuintje ontsnapt niet aan deze plaag.
Nu is het me tijdens fietstochtjes ook al opgevallen dat wel meerdere hagen en bomen te lijden hebben onder dergelijke ziektesymptomen. Zijn mijn rozen bijgevolg wel de aanstekers? Zijn dit twee verschillende ziekten? Wie kan me zeggen wat dit is en hoe ik dit kan verhelpen/voorkomen. Ik heb net massa's jonge zaailingen omdat ik mijn tuin wil omvormen tot een cottagetuin en heb dus schrik dat ook zij hier niet aan gaan ontkomen...[afbeelding verwijderd niet-https]
Ik heb er achter gezocht en ik denk dat het dit is:
Schimmels vormen een hardnekkig te bestrijden aantasting van uw rozen. De meest voorkomende schimmel op rozen is de zogenaamde meeldauw. Deze aantasting is te herkennen aan witte stipjes op vooral de onderzijde van de bladeren. Zonder bestrijding worden de bladeren naderhand geel en vallen af. Meeldauw is te bestrijden door regelmatig (zeker 1x per veertien dagen!) met zwavelpoeder te stuiven. Merken zijn bijvoorbeeld: Luxan Spuitzwavel en Bio-S. Andere middelen om meeldauw te lijf te gaan zijn verkrijgbaar onder de merknaam Ronilan (de werkzame stof hierin is vinchlozolin) of Asepta Funginex met als werkzame stof triforine.
Dag, het is inderdaad sterrenroetdauw. Rozen zijn er gevoelig voor. Het is een schimmel, de blaadjes die afvallen zorgen ervoor dat ook het volgend jaar de rozen aangetast worden. Je roos gaat er niet van dood, alleen ziet je roos er na enige tijd niet zo gezond meer uit. Je moet dus preventief behandelen en om de tien dagen nabehandelen. Je kan hiervoor Rosabel gebruiken, specified ontwikkeld voor rozen. Er zijn echter ook nog andere goeie produkten op de markt. Een meer milieuvriendelijke methode is de aangetaste bladeren systhematisch te plukken en ze vooral niet op de composthoop te gooien maar in de zak voor restafval zodat ze verbrand worden. Wel een slopend werkje als je veel rozen staan hebt. Succes.