Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wie kan mij helpen. Mijn mooie buxusbol wordt bovenaan bruin (bruine blaadjes die ik er dan afknip).
Maar hoe komt dat, ik geef hem nochtans elke avond water??!!
Marieke Marieke,haal die buxus eens uit die pot en plant die in de tuin met flink wat kompost dit gedurende een paar jaar,ge zult er versteld van staan hoe snel uw plant zich hersteld,na die periode kan hij rustig zijn leven verder slijten als kuipplant.
Ik zit op dit moment ook met heel wat buxussen die bruin geworden zijn. De planten werden niet in de zon gesnoeid maar staan eigenlijk wel in een vochtige grond. Af en toe werd er bemest maar geen kalk...
Wat wel heel vreemd is. 2 jaar geleden heb ik buxusstekken genomen en die stekken zijn perfect groen gebleven. De stekken die een jaartje jonger zijn staan allemaal bruin. Beide hebben ze dezelfde bemesting en behandeling gekregen. Alle stekken en planten staan in volle grond.
Zou dit ene te kort aan kalk kunnen zijn en wat doe ik nu best? Even wachten nog met het strooien van kalk?
Hallo Krulle. Ik denk dat je het antwoord al een beetje zelf gegeven hebt. Buxus houdt niet van natte voetjes. Door te veel vocht sterven er eigenlijk wat wortels af en kan de plant moeilijker voedingsstoffen opnemen. Dus ik denk dat je eerst wat aan het vochtprobleem moet doen. Mogelijk met een riek flink wat gaten steken om de grond wat luchtiger te maken. ( dichtgeslagen grond ? ) en een flinke laag compost aanbrengen. Nu in de winter kun je overigens rustig kalk geven en vroeg in het voorjaar dan mest ( liefst organische deze verbeterd ook de bodemstructuur ) en dan in juli misschien nog een mestgift. Later niet meer.
Verder is het heel belangrijk dat de ph waarde van je grond in orde is. Voor een goede groei is een ph tussen de 5,5 en 7 goed. Anders is de grond te zuur en krijg je ook dezelfde symptomen.
Over snoeien zijn de meningen wel wat verdeeld. Ik zelf snoei eind mei-begin juni en soms nog eens in september en alleen bij bewolkt koel weer. Ook niet bij warm bewolkt weer omdat er dan toch nog een behoorlijke verdamping is en er bruine snoeiwondjes ontstaan. Gebruik een vlijmscherpe heggenschaar en maak hem af en toe nat voor een mooi resultaat.
Wat je stekjes betreft ? Mogelijk staan de groene wel in goede doorlatende grond en de andere niet ? Van hieruit is dat moeilijk te zien. Een goede site met nuttige tips over buxus is overigens www.buxushof.nl. Hier krijg je veel antwoord op je vragen.
Vermoedelijk schimmelaantasting cfr. natte grond.
Opvallend is dat op een winderige standplaats weinig aantasting is.
Dus:
- zoveel mogelijk dood materiaal opruimen(niet op de composthoop,de schimmel kan daar overleven)
- alle materiaal ontsmetten
- juiste bemesting en kalk om de planten te versterken
- BESTRIJDING om de schade te beperken
Zie:
http://www.marechal.be/brochure_buxusschimmel.aspx