Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wij zijn op zoek naar een mooie boom voor in onze tuin die op een zomerse dag ons een fijn schaduwplekje verzorgt. Het liefst een boom die niet te hoog wordt ( maximaal +/- 6 meter) en een ietswat ronde kruin. We willen hem in het midden van onze tuin zetten zodat hij aan alle kanten genoeg ruimte heeft. Onze tuin is ongeveer 55 op 13 meter. Daar zal hij in de volle zon staan.
Heeft iemand een mooie boom in gedachte? Wij komen er zelf niet uit.
Een prunus subhirtella 'autumnalis rosea'? In de zomer heb je een schaduwdakje en in de winter de prachtige bloesems.
Bomen die geënt zijn worden ook niet te groot. De stam wordt enkel dikker, maar niet hoger.
Op http://www.bomenonline.be/ staat ook een leuke bomenzoeker. Hij is wel goed verstopt. Eerst moet je bomen top-10 kiezen. Dan klik je op één van die bomen en scroll je naar onderen. Daar staat een groene pijl met 'algemene bomen'. Klik hier op en je komt aan een lijst. Bovenaan staat 'U kunt hier ook een lijst van bomen selecteren volgens uw eigen criteria'. Als je daarop klikt kom je bij een bomenzoeker terecht.
Een Gleditsia triacanthos 'Sunburst' is een boom die wellicht wel iets hoger wordt dan 6 m. maar hij groeit vrij traag dus het duurt toch wel een tijdje. Wel geen bloemen maar het jonge blad is geel dus dat geeft toch wat kleur.
Bepaalde Magnolia-soorten zoals cultivars van Magnolia soulangeana worden ook niet hoger dan 6 m. maar groeien meer in een struikvorm.
Hetzelfde geldt ook wel voor Sierappels die na mooie bloesems in het voorjaar kleine sierappeltjes geven in het najaar. Ook hier heb je heel wat verschillende cultivars met verschillend gekleurde bloesems en appeltjes en ook roodbladige soorten.
Sierkersen zijn er ook in talloze soorten zoals de alombekende Prunus serrulata-cultivars maar daarnaast ook soorten zoals Prunus 'Accolade' , een nog vrij nieuwe mooie cultivar, die wel wat groter wordt en zoals Karen reeds zei de Prunus subhirtella 'Autumnalis' die op een ogenblik bloeit dat er heel wat minder in bloeit staat.
Bij de kleine bomen hoort ook nog Parrotia persica, een boom die onopvallend bloeit heel vroeg in het voorjaar maar vooral bekend is voor zijn heel mooie herfstkleur (hij is familie van de toverhazelaar).
De meeste andere bomen groeien toch al rap een stukje hoger dan 6 m., ook al duurt dat dikwijls toch wel heel wat jaren, zoals bij cultivars van Acer met gekleurde bladeren.
Kijk bij het kiezen van een boom ook naar de ondergrond, sommige bomen zoals bv. de prunus subhirtelle verdraagt geen natte voeten. Ik weet dit uit ondervindig.
Veel succes met je zoektocht en laat eens iets weten.
Je kan beter eens naar een boomkweker gaan met je specifieke vraag. Grondsoort, vochtigheid, gewenste groeisnelheid zijn bijna eerste parameters on te bekijken, alvorens je naar de "esthethiek" moet kijken.
Bij mij in de tuin staat een prachtige, grillige boom die zichzelf mooi in model houdt en redelijk wat schaduw geeft..
De kroon meet thans in diameter doorsnede ongeveer 4 meter.
Hij bloeit in de lente/voorzomer met gele bloemen in grote pluimen.
De naam is Koelreuteria Paniculata.
Als je op Internet zoekt kom je prachtige exemplaren tegen.
Ik ben in ieder geval heel tevreden met deze boom.
Voor dat u een boom kiest moet u enkele zaken op een rij zetten en wel het volgende, in welke grondsoort moet te boom komen , in welke omgeving woont u ( zeewind kan heel bepalend zijn ), welke bomen staan in uw omgeving welke u mooi vindt ,denk aan voorkomende ziektes(perenvuur , kastanje ziektes ) welke vorm moet de boom hebben (zuil of bol of een kroon).
Kies een boom van de 3de grote, alles te vinden op internet.
Aha, een knappe notenboom zou ik zeggen.
Die verjaagt de muggen en deed dit reeds honderden jaren voor vele boerderijen, naast de waterput. Op zondagnamiddag werd er al eens een kaartje onder gelegd.
Zelf heb ik een tuintafelnotenboomparasol, waarvan de stam de steeds sterkerwordende stok is.
Heb toevallig ook nog wel enkele notebomekes staan.
Kom gerust eens kijken, maar geef eerst een seintje.
Zelf zoek ik alle varianten van Dovyalis, Vossenbes, Berendruif, Honingbes en onderstammetjes voor kaki en alle andere fruitsoorten.
Kijk inderdaad eerst eens naar je bodemgesteldheid: vochtig of droog, zand of leem of klei, kalkhoudend of zuur, ...
Als je goed vochthoudende grond hebt die niet te veel kalk bevat, kan je een Cornus controversa proberen. Die groeit heel spreidend, geeft mooie bloemschermen in mei en geeft een aangename lichte schaduw. Ook in de winter is hij erg mooi! Maar bij de minste droogte laat hij wel z'n blaadjes hangen, dus kijk eerst je bodemgesteldheid na!
Dat probleem speelt danw eer niet met Tilia henryana, die heeft daar geen last van. Maar deze soort blijft dan weer wat kleiner, dat kan ook alweer een nadeel zijn.