Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo,
Tegenwoordig zie je in ieder tuincentrum Nandina domestica, alsof die vroeger niet bestond.
Die wordt nu sterk gecommercialiseerd.
Dat doet me dan vragen rijzen over de winterhardheid.
Heeft iemand daar ervaring mee?
Ik kocht zo'n plant drie jaar geleden. Ze heeft uiteraard de vorige winter overleefd maar ook de twee strenge winters daarvoor. Wat winterhardheid betreft vallen ze dus wel mee.
Ik ben meer teleurgesteld in de bloei en daarna de rode bessen. Dat is veel minder dan verwacht. ook de rode bladverkleuring is hier niet spectaculair. De plant staat nochtans in de volle zon.
Je hebt, grofweg gesproken, twee types Nandina domestia: een groep wordt aangeplant vanwege de rode bladverkleuring in herfst en winter, de andere voor de bessen.
Rode bladverkleuring is in ons land soms matig en ik vermoed dat dat wat met het weer te maken heeft. De bessen worden bij jonge planten niet of nauwelijks gevormd. De planten die worden aangeboden met bessen komen veelal uit Italië (langer groeiseizoen en warmer in de zomer).
Winterhardheid: jonge planten kunnen op een open standplaats bij stevige vorst flink invriezen.
Bijgevoegde foto is een paar weken geleden genomen in arboretum Wespelaar (België).
Ik had een flinke plant die al een paar jaar oud was. De plant vormde al verschillende ondergrondse uitlopers. Tot de plant in de winter 2012/2013 volledig afgevroren is.
Als ik het goed heb, staan de planten in arboretum Wespelaar bij het onthaalgebouw, dus erg beschut.