@WiPe
'k Heb ondertussen ook je uitgebreidere uitleg gevonden op
https://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/24952/okkernotenboom-hoe-sterk-zijn-de-wortels en al die informatie samen helpt me beter begrijpen hoe de vork aan de steel zit.
Alleen begrijp ik nog altijd niet waarom het destijds vooral sparren waren die het loodje gelegd hebben.
Ik weet niet meer in welke periode van het jaar die storm was en vind het ook niet zo gauw terug. Misschien was het een late herfsstorm en hadden andere bomen minder last, omdat ze nauwelijks bladeren hadden? Het is vooral de troosteloze kaalslag die een grote indruk maakte.
't Is hier arme zandgrond, waardoor ik kan begrijpen waarom bomen hun wortels in de breedte uitsturen.
De bomen die echt al last hebben van de droogte zijn vooral burlat kers, cox arsappelboom en vijgenboom, allemaal minder dan 5 jaar geleden aangeplant. Mogelijk is hun wortelgestel nog te beperkt? Ze hebben vorig jaar ook al flink te lijden gehad door de droogte.
Zou je, om ook Dennis verder te helpen,
Maar het wortelgestel van een boom staat in verhouding tot zijn kruin. je mag rekenen op 3/4 m³ ondergrondse groeiruimte per m² kruinprojectie.
nog verder kunnen verduidelijken?
Op
http://www.curabo.be/tips/hoever-strekken-de-wortels-van-jouw-boom/ vind je een paar formules voor de kroonprojectie, afhankelijk van de kruinvorm van de boom.
Wil dat zeggen dat als je een boom (regelmatig) snoeit in de hoogte en/of de breedte, die minder wortels gaat aanmaken in de breedte?
(Naast de bolacacia waar Dennis meer informatie over zoekt, denk ik bv. ook aan leibomen waar hier ook regelmatig vragen over worden gesteld.)