Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo, ik heb, of liever ik had (waarschijnlijk) thuis een pracht van een sneeuwballen struik. Een prachtkoepel van wel 5m doorsnee. Nu is die op een voor mij onverklaarbare reden aant afsterven, verdorde bladeren juist alsof het herfst is. Gelukkig(?) heb ik nog stekken ervan maar toch zou ik ergens een reden willen vinden waarom???
Sorry voor het late antwoord, maar ik vind gewoonweg niets! Geen beestjes onder of op het blad, geen schimmels. Maar zou dat kunnen dat een zo grote sterke struik door insecten of andere beestjes zou kunnen afsterven?
Verwelkingsziekte ofwel Verticillium, kan kleine maar ook grote struiken en bomen aantasten, helaas. Als je de struik snoeit, dien je de snoeischaar daarna goed schoon te maken om besmetting te voorkomen. Verticillium dahliae is te herkennen aan een paarse rand in de aangetaste takken.
In het boek "Tuinadvies, het hele jaar door" gaat Kurt uitgebreid op dit onderwerp in.
Wanneer je een takje afknipt, kun je een paarse ring zien als er sprake is van Verticillium dahliae. Deze vorm kan optreden als er op de betreffende grond eerder Dahlia's, aardbeien of aardappelen hebben gestaan. Er bestaat nog een vorm: V. albo-atrum. Ik weet niet of je daarbij ook een paarse ring ziet. Het afknippen van de takken is, gezien de kans op besmetting, ook niet echt aan te bevelen. Zoals ik al zei, de snoeischaar in elk geval goed schoonmaken.
Op dezelde plaats kun je beter geen heesters aanplanten die gevoelig zijn voor deze schimmel. En jammer genoeg zijn dat er veel, zoals de fluweelboom, de judasboom, de kansenboom, de pruikenboom.....Dat weet ik omdat deze bij mij op een bepaald stuk allemaal het loodje hebben gelegd! Dat stuk werd voorheen gebruikt voor aardappelen. Ik ga nu proberen of de zwarte vlier daar wil gedijen.
Bij mijn weten en dat is tenminste 35 jaar heeft daar niets opgestaan dan gras, het was vroeger een wei, maar kan dat zo plots beginnen, ik heb eerder geen symptomen waargenomen en die struik was toch wel al +/- 25 jaar. En die zwarte vlekjes op de onderkant van het blad hebben niets te betekenen?
Zwarte vlekjes zijn, zover ik weet, geen noodzakelijk kenmerk van verticillium. Ik kan dus ook niet met zekerheid stellen dat uw Viburnum daar aan lijdt. Ik mag ook hopen van niet. Het plotselinge afsterven doet wel in die richting vermoeden en helaas is de leeftijd van de struik geen tegen-indicator.