menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Nestkastje

LauraM

LauraM

Hallo! In onze tuin hebben we sinds vorig jaar een nestkastje hangen. Vorige lente heeft hier een paar koolmeesjes hun nestje in gebouwd en hun kleintjes grootgebracht. De lente gaat binnenkort beginnen en we zien opnieuw interesse van wat koolmeesjes voor het nestkastje. Alleen, het nestje van vorig jaar zijn we er vergeten uithalen. Moeten we dit nest er nu nog uit verwijderen? We willen de nieuwe koolmeesjes niet wegjagen door zelf te dicht in de buurt te komen. Maar we willen ze ook niet wegjagen door het oude nestje van (waarschijnlijk) andere koolmeesjes te laten zitten. Heeft iemand tips voor ons? Alvast bedankt!
woensdag 13 maart 2024 - 08:10
leerling

Tekst aangepast

Leerling

't Is niet het beste moment om het te doen, maar als je de koolmezen nog niet met nestmateriaal ziet aanvliegen, zou ik het kastje nu nog snel schoonmaken. Koolmezen broeden normaal vanaf april, maar wat heet tegenwoordig nog "normaal"?

Alleen het oude nestje eruit halen heeft weinig zin.
Kastjes schoonmaken heeft vooral als doel om zoveel mogelijk ongedierte, zoals luizen en vlooien (en hun eitjes), te verwijderen, zodat het nieuwe broed niet meteen wordt aangevallen.
Dat schoonmaken is niet ingewikkeld of moeilijk. Je hebt er alleen een harde borstel en kokend water voor nodig.
Zie o.a. https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/nestkasten-tijd-voor-herfst-schoonmaak voor de werkwijze.

(Tip: maak alvast een aantekening in de kalender om mid-september het kastje opnieuw te reinigen.)
woensdag 13 maart 2024 - 23:10

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon