LOBU
Dag Karolien,
zoals Karin al zei kan je best met een structuurplan beginnen.
Neem een grondplan van het perceel met daarop de tuin en de woning en alle bestaande structuren die moeten blijven (bomen, bijgebouwen, hagen,...(makkelijkst op schaal 1:100) Dit hoeft niet perfect correct te zijn, maar moet een goede indicatie geven.
Ga nu met cirkels en ovalen aangeven waar welke functie moet komen, ongeveer op de gewenste grootte (bv terras, grasveld, speeltuin, moestuin, pergola, vijver, beplanting, tuinhuis, ...).
Duidt dan aan waar er eventueel een mooi zicht is, of moet komen en waar er ongewenste inkijk is (bv met pijlen die in en uit de tuin wijzen).
Geef aan waartussen er verbindingen moeten komen en maak ze dikker naargelang hun belangrijkheid (straat-garage, straat voordeur, achterdeur-tuinhuis, moestuin-compostzone, ...)
Geef nu nog aan waar er buffers moeten komen om bv inkijk te blokkeren, om de wind buiten te houden of om bepaalde tuingedeelten af te schermen van andere (maakt nu nog niet uit of de buffer een haag of plantengroep of muur of ... is)
Zet nu nog een noordpijl op dit plan en het is af.
Vervolgens kan je beginnen aan het vormontwerp, hierop ga je de verschillende gebieden hun definitieve vorm bepalen (bij een strak ontwerp is het vaak mooi om een aantal lijnen en vlakken in relatie tot de woning te tekenen, bv in het verlengde van een venster of uitsprong, ...) Denk er aan hoe eenvoudiger de vorm, hoe mooier het resultaat! (een vierkant en een cirkel werken beter dan een 'puzzelstuk' enz., hoe mooi die er ook op het plan (wat twee-dimensioneel is in tegenstelling tot de driedimensionele werkelijkheid, wel eigenlijk vierdimensioneel aangezien in een tuin tijd ook een belangrijke factor is) Dit geldt dubbel en dik in een kleine ruimte.
Vul dan de vormen in met hun functie en duidt ook al aan waar de bomen komen, waar er hoge en lage beplanting komt en waar er hagen en structuren zullen komen.
Schuif het structuurplan en het vormontwerp over elkaar en zie of alles klopt.
Nu kan de invulling beginnen (en misschien moet je je ontwerp dan nog een beetje aanpassen), welke materialen en planten ga je gebruiken. In een 'moderne' tuin worden vaker grote vlakken van dezelfde plant gebruikt, ga dan heel zorgvuldig tewerk in het kiezen van de correcte soort op de juiste plaats en dan liefst nog soorten die lange tijd of verschillende keren per jaar interessant zijn! Een foute keuze is heel opvallend in tuinen met grote stukken van dezelfde soort en kunnen het hele ontwerp verknoeien.
Bij de aanleg idd eerst de harde structuren, de ondergrondse leidingen en de machines in de tuin, dan de grond herstellen en verrijken waar de beplanting moet komen (ook het gazon is beplanting) en dan pas met aanplanten beginnen. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen kan je beter er voor zorgen dat zware machines zo veel mogelijk uit de te beplanten zones blijven en dat de grondstructuur zo veel mogelijk behouden blijft.
Wanneer je het gewend bent is het niet nodig die verschillende plannetjes uit te tekenen, die zitten dan in je hoofd, maar het helpt om niets te vergeten en af en toe naar de basis terug te kunnen grijpen en dit reflecteert zich in het uiteindelijke resultaat: een mooie, practische tuin op maat van de bewoners (ook alle dieren en planten in de tuin), de woning en de omgeving.
PS probeer nooit ideeën die je leuk vindt zo maar te copiëren, je zal ze bijna altijd moeten aanpassen aan de situatie in je eigen tuin!