Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo,
wij hebben een tijd geleden een huis gekocht en willen nu de tuin aanpakken.
Het is geen grote tuin, wel breed maar niet diep.
En zo vind ik weinig voorbeelden. Meestel kom ik lang en smalle tuinen tegen of hele grote!
Achteraan zitten we precies in een groene kooi, rondom een haag van +/-3m
Vooraan een heel klein voortuintje.
Ik wil graag wat meer planten en eventueel een trompetboompje maar heb schrik dat het NOG kleiner gaat lijken.
zorg er voor dat je zichtlijnen de tuin dieper maken, zet dus geen bomen of hoge planten in het midden maar plaats deze aan de zijkanten. ik hoop dat je hier iets mee kan.
Welkom op het tuinforum!
Het zou wel helpen als je iets meer info kon geven, zoals de afmetingen. Hiermee kunnen we ons meteen iets beter voorstellen hoe het eruit ziet, om goeie tips te kunnen geven. Of een foto plaatsen is ook altijd wel handig.
Durf van de geijkte paden af te wijken als het gaat om tuinindeling. De tuin indelen in vakken, breekt de breedte, waardoor hij automatisch dieper oogt.
Ook diagonalen kunnen een ruimte groter laten lijken.
Inderdaad, indelen in vakken laat de tuin groter lijken. Achteraan donkergroene planten en koudkleurige bloemen (blauw en paars) laat afstanden groter lijken.
Je kan ook nog foefelen met afmetingen, bv: Een paadje naar achter in de tuin dat tegen het huis 1m20 breed is en naar achter lichtjes versmald naar een 90cm. Gezichtsbedrog dus.
Achter in de tuin een grote spiegel plaatsen, zodat het lijkt of er een doorkijk is!
Je kan hem in een 'open deur' plaatsen dan is het alsof je door die deur een andere tuin binnenstapt.
de haag is ondertussen al een halve meter lager, het lijkt ineens ook al wat groter!
het tuinhuis is al in het grijs geschilderd en naast het tuinhuis hebben we een catalpa geplant.
we zoeken ook iets om rond de erker te doen (foto 174 en 341)
Zo op het eerste gezicht heb je daar een heel leuk stukje tuin waar je wel wat kanten mee opkan. Die hagen hebben ook voordelen. Ze vormen een natuurlijke achtergrond waarvoor je mooie borders zou kunnen maken. Ze breken ook de wind.
Met indelen bedoelen we dat je de tuin indeelt in vakken die een verschillende functie hebben of een verschillende sfeer uitstralen. Je zou een vijver of waterelement aanleggen met een lage haag rond, of een moestuin.
Ik heb mijn lange smalle tuin ingedeeld in 4 delen: 1 groot strak eetterras, dan een groot grasspeelveld voor de kinderen, daarachter een tuinhuis met een klein mediterraan terras en achteraan een verborgen weelderig stukje. Hierdoor oogt mijn tuin een stuk breder.
Veel lezen en naar andere tuinen kijken kan helpen om ideeën op te doen.
Het moeilijkste is het begin. Je moet een beetje durf tonen om de tuin in stukken op te delen.
Best begin je met een tekening op schaal van je tuin (met huis er mee op). Neem een aantal kopietjes en laat je ideëen maar de vrije loop.
Ieder stukje tuin (kamer) kan dan een ander thema krijgen: warme kleuren, koude kleuren, enkel wit, afgelijnde structuur, bostuin, vijver, zwembad, vlindertuin,...
Tussen de tuinen in gebruik je dan haagjes als "muren" van de kamers, of grotere hagen of een hoge border. Houten of zelfs betonnen wanden mag ook, maar zijn minder natuurlijk, voor elk wat wils.