Hallo, Ik zit met een gigantische engerlingenplaag. Mijn gazon is op bepaalde stukken zodanig aangetast dat herinzaaien de enige oplossing is. Ik ben de graszoden handmatig aan het verwijderen . En 'oogst' intussen alle engerlingen die ik te pakken krijg. Het gaat over honderden. Ik heb nu blote grond, en die zal er twee à drie weken zo liggen tot de tuinaannemer opnieuw inzaait. Nu is mijn vraag: onvermijdelijk zitten er nog engerlingen in de grond. Zullen die vanzelf afsterven wegen gebrek aan voedsel? Indien niet wat zijn de mogelijke oplossingen in deze situatie?
Hebben wij ook gehad iets van een jaar geleden. Massa's engerlingen van de rozenkever en van de junikever die samen met de kraaien en de eksters ons hele gazon totaal hebben vernietigd.
Op basis van wat wij ervaren hebben:
Je gazon nu laten herzaaien lijkt me niet ideaal. Het gras groeit nauwelijks nog, de winter komt eraan en de engerlingen graven zich dieper in om aan eventuele vorst te ontkomen en de winter te overleven. Of er nog gras staat of niet zal denk ik weinig uitmaken.
Volgend voorjaar, als de temperaturen weer beginnen te stijgen, zijn de omstandigheden gunstiger. De engerlingen komen terug naar boven op zoek naar voedsel.
Ik heb hier op het forum al enkele keren uitgelegd wat er bij ons werd gedaan.
We hebben het gazon laten heraanleggen door een lokale tuinaannemer die zeer vertrouwd is met de streek. We zitten hier in een droge, zandige streek, een ideale omgeving voor rozenkevers en junikevers, en hun engerlingen komen hier dan ook frequent massaal voor.
Chemisch bestrijden vereist producten die niet meer toegelaten zijn en bovendien alle leven in je bodem vernietigen.
De aannemer heeft de grond zeer intensief mechanisch bewerkt: frezen, frezen en nog frezen. Ik vermoed om zoveel mogelijk engerlingen mechanisch te doden.
En daarna klassiek herzaaid.
We hebben elk jaar nog altijd roze kevers en junikevers, maar zonder dat die een probleem vormen: het gras wordt niet gescalpeerd en de kraaien woelen de grasmat niet om.