Ik doe nog een laatste poging.
Om grondsoorten van elkaar te onderscheiden, kijkt men dikwijls naar de korrelgrootte:
zand: 0,05 tot 2,00 mm
leem: 0,002 tot 0,05 mm
klei: kleiner dan 0,002 mm
Klei is dus zo'n 25 tot 1000 keer kleiner dan zandkorrels.
Stel je je een vaas vol knikkers voor waar je wit zand döor mengt.
De reden waarom klei en leem water beter vasthouden heeft te maken met die korrelgrootte. Hoe groter die laag van kleinere korrels, hoe moeilijker het water er langs kan.
Geen idee hoeveel leem of klei je wil aanvoeren, maar als je dat gaat infrezen, vermeng je het zand met dat leem/klei tot op, laat ons zeggen 30 cm diepte. Het water zal misschien iets meer moeite hebben om zijn weg naar beneden te vinden, maar dankzij de zandkorrels zal het nog altijd vlotter gaan dan in een leem- of kleigrond. Onder die 30 cm zit nog heel veel meer zand. En die veel kleinere leem en klei korreltjes spoelen binnen de kortste keren weg tussen die veel grotere zandkorrels door.
Door te frezen maak je veel bodemleven kapot. Ook gras heeft bv. baat bij de ondergrondse schimmels die soms als mooie paddenstoelen opduiken in je gazon.
Het besef dat je zonder bodemverstoring betere planten krijgt is ook boeren niet ontgaan. Zoek maar eens op 'no-till farming'.
Door te frezen verhoog je ook je grond. Die daarna terug zal inzakken.
Een recent voorbeeld vind je op
https://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/69318/beukjes-te-hoog-grond-gezakt
Als je van een slechte situatie vertrekt (bv. veel afval in je grond die eruit moet voor je er wat mee kan aanvangen), is je grond laten afgraven en laten aavullen met compostrijke grond een goed idee. Maar je moet er dan inderdaad rekening houden dat die weer zal inzakken. En dat dat inzakken niet egaal gebeurt. Net zo min als wanneer je leem/klei door je bodem zou laten freezen.
De idee achter je gras composteren is dat je er elk voorjaar een 2 tot 3 cm dikke laag compost op uitstrooit en dat het bodemleven ervoor zorgt dat die compost verder verteert en dieper de grond in gaat.
Compost is heel wat groter dan leem of klei en zal dus minder snel uitspoelen. Het houdt ook het water vast daar waar het voor je gras telt. Naarmate het verder verteert, zal het ook dieper de bodem in gaan, maar dat zal ettelijke malen trager gebeuren dan met leem of klei, omdat het vele malen groter is.
Naast het vermogen om water te bufferen bevat compost ook heel wat voedingsstoffen voor je gazon.
Ondertussen mulchmaaien i.p.v. weg maaien helpt je ook al extra.
Ja, het is een proces van jaren. Nee, het zal niet verhinderen dat je gras er dor zal uitzien bij de volgende hittegolf. Klei of leem toevoegen gaat dat ook niet doen.
Zoals DeHaan al schreef:
Het meest effectief bij een gazon, is om bij droogte te accepteren dat het gras geel wordt.
We geven ons gras geen extra water, maar het heeft zich ondertussen weer helemaal hersteld.
Voor wat het waard is: grond 'verbeteren' betekent voor mij dat je de grond wil aanpassen aan de planten die je er wil groeien.
Zelf zoek ik liever welke planten het goed doen op de plaats die ik heb. Spaart een boel werk en frustratie.
Als onze antwoorden je niet overtuigen, zal je toch doen wat jou beter lijkt.
We hebben allemaal onze vrije tijd geïnvesteerd om je vraag zo goed en eerlijk mogelijk te beantwoorden.
Ga je toch voor leem/klei, zou het fijn zijn als je hier de volgende vijf jaar je bevindingen wil delen. Best start je dan elke keer een nieuwe topic waarin je verwijst naar dit en de volgende. (Oude topics worden zelden opgevolgd.)
Succes met je project - heel erg benieuwd naar het vervolg.