Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een perk van 12m² dat ik (opnieuw) wil inplanten met bodembedekkers. (zie foto) Ik heb een ph-analyse laten uitvoeren zodat ik deze keer start van een correcte bodem. De huidige bodem heeft een ph-waarde van 5,6. Ik wil er Pachysandra in aanplanten, maar stel mij de vraag wat ik best eerst toevoeg aan de bestaande bodem? (compost? bodemverbeteraar? turf? kalk?...)
Hoeveel product moet ik voorzien voor 12m²?
Hopelijk kan iemand mij uitleg geven.
Wij hebben vooraan het huis pagisander geplaatst.
Niets aan de bodem gedaan. Wij hebben een droge zandige bodem. De planten staan zo rond de middag enkele uren in volle zon maar de rest van de dag in de schaduw van de bomen.
Die plantjes groeiden uitstekend en na enkele jaren was de border volledig dichtgegroeid en kwam er nauwelijks nog iets van onkruiden door, tenzij een occasionele paardebloem die ik dan verwijderde. Een uitstekende en mooie bodembedekker.
Maar de zomer van 2 jaar geleden was er te veel aan en nagenoeg al de palisander heeft toen het loodje gelegd, en wat er nog van overgebleven is lijkt er geen zin meer in te hebben. Er komt geen schot in de zaak.
Bij Pachysandra komen de afgelopen 10 jaar 2 schimmelziektes voor die leiden tot taksterfte. Het gaat hierbij om Phytophthora citrophthora en Volutella pachysandrae. Voor de particulier zijn hier in NL geen middelen voor beschikbaar om deze aantasting te bestrijden. Komt vaker voor op natte grond en beschutte standplaatsen. Als je de grond gaat verbeteren met compost houdt die meer vocht vast en dan heb je in natte periodes eerder kans op het toeslaan van deze aantastingen.
De Pachysandra groeide op onze droge zandgrond ook uitstekend, maar de zomer van 2 jaar geleden was er te veel aan. Was dat door de droogte of door de felle zon, dat weet ik niet. Pachysandra is in feite een halfschaduw, schaduwplant.
We gaan klimop bijplaatsen. Die doet het hier onder alle omstandigheden goed.
Pfff, hier met de handen in het haar...
Vorige jaar begin juli Pachysandra geplant op 2 verschillende plaatsen. Alles leek ok... echter, in het grootste perk (12m2) sterven de stengels allemaal af. (in het kleine perkje staat hij mooi).
Weet echt niet meer wat ik met dit perk moet aanvangen?? In dit perk stonden tot voor 5 jaar terug, steeds Pachysandra's, tot aan dé hete zomer... Het jaar nadien plantte ik in dit perk vinca minor alba. Omdat het resultaat het jaar erop niet goed was, besliste ik om opnieuw Pachysandra's in te planten, want die had het jaaaaren goed gedaan. Helaas...
Om mijn verhaal wat in te korten ????, vorig jaar plantte ik dit perk voor de DERDE maal aan met Pachysandra... telkens met de nodige toevoegingen aan de bodem na bodemonderzoek. Ooo neen, opnieuw sterven alle stengels af... Ik weet echt niet meer wat ik moet doen... de plaatselijke Aveve-winkel raadt me aan alle aarde te laten weghalen en nieuwe aarde te laten leveren...
Phoe.... ik ben een alleenstaande vrouw en heb vorig jaar alles op alles gezet opdat het zeker zou lukken... maar deze klus is voor mij echt niet haalbaar.
Weet iemand raad? Ik denk er nu aan simpelweg klimop te stekken en dit te planten alhoewel ik er zelf geen voorstander van ben omwille van het enorm kruipend gedrag. (perk halfschaduw, omboord met buxus en taxus)
Wie weet krijg ik hier een super ideetje te horen!
Alvast bedankt voor de raad!
Misschien lees ik er ergens over, maar hoe is de ligging van deze strook? Komt er zon op het heetste van de dag of enkel 's morgens en/of' s avonds?
Als deze strook op het heetste van de dag een beetje beschut is, zou Polypodium vulgare (eikvaren) een mogelijkheid zijn: deze kan wel wat zon verdragen, wortelt zeer oppervlakkig als een soort tapijt en doet het in mijn tuin op de minst begroeibare plaatsen heel goed.