menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Robotmaaier keert niet meer terug naar laadstation

Ga naar meest recente reactie

YvesB

YvesB

Robotmaaier, Gardena Sileno 1600, keert niet meer terug naar laadstation. Het led is groen. Geeft melding op display 'begeleid.1 niet gevonden'.
Wanneer hij opgeladen is start hij anzelf maar vind dus blijkbaar de weg niet meer terug, wie heeft raad?

Tuinaanleg & Onderhoud

maandag 15 mei 2023 - 14:12
PeterC

PeterC

Wij hebben een Husqvarna en Gardena is een merk van Husqvarna.
Ik vermoed dat jouw Gardena op dezelfde manier werkt als een Husqvarna.
Ik neem aan dat de robot altijd goed gewerkt heeft tot nu. Hoelang loopt hij al?

Op het display staat dus "begeleid niet gevonden". Hij vindt de geleidingsdraad blijkbaar niet.
Het zou kunnen dat de geleidingsdraad onderbroken is. Maar als die onderbroken is dan zou de led op het laadstation geel moeten knipperen, en je zegt dat die continu groen brandt, wat betekent dat voor het apparaat alles van draden OK is.

Als de maaier vertrekt, gebruikt hij dan de geleidingsdraad om zich naar een geprogrammeerd startpunt op het grasveld te begeven? Of laat je hem altijd vanaf het laadstation aan zijn maaibeurt beginnen?

Zijn je draden ingegraven of heb je die met de bijgeleverde klemmen bovenop gelegd?
Wat ik bij onze robot merk is dat hij dikwijls wel een paar pogingen nodig heeft om de geleidingsdraad voor terugkeer te vinden. Ik zie hem er dan 2-3 keer overheen rijden zonder dat hij hem vindt, om dan bij de derde of vierde keer of zo het signaal wel op te pikken.

Hoe lang is de begeleidingsdraad ongeveer?
maandag 15 mei 2023 - 20:39
YvesB

YvesB

Beste Peter, bedankt voor je reactie. Gardena is inderdaad van Husqvarna. De robot is nu 4 jaar en heeft steeds goed gewerkt tot nu na de winter. Blijkbaar was er een lusbreuk waarna ik op zoek gegaan ben maar niet gevonden. Volledig nieuwe geleidingsdraad gezet van ongeveer 160m lengte. Perfect met groen lichtje. Heeft een 2-tal dagen goed gewerkt waarna hij zijn kuren kreeg door niet meer terug te keren naar het station. Momenteel vertrekt hij vanuit het station, geen geprogrammeerd startpunt. De draden zijn niet ingegraven maar bevestigd met de bijgeleverde klemmen, dus niet diep.
Ik zit meer te denken aan de sensoren, maar het afgebakend gebied is dan weer geen probleem, die herkent hij perfect. Alleen keert hij niet terug naar zijn laadstation maar blijft hij gewoon doorrijden (niet maaien) tot de batterij leeg is. Inmiddels, vorige week, ook nieuwe batterij bevestigd, maar hij blijft zijn kuren hebben. Plaats ik hem voor het station en laad hij hem parkeren dan gaat hij perfect binnen maar dat is dan max. op halve meter van het station. Instellingen lijken mij ook perfect
dinsdag 16 mei 2023 - 07:55
PeterC

PeterC

Hoe weet je / waarom denk je dat er een lusbreuk was?

160m geleidingsdraad lijkt mij lang, maar die eerste 4 jaar was dat geen probleem, dus zou dat nu ook niet mogen zijn.

Onze robot faalt ook nooit op de begrenzingsdraad maar zoals ik eerder al zei heeft hij meestal wel enkele pogingen nodig om het signaal van de geleidingsdraad op te pikken bij terugkeer. Blijkbaar is het voor de sensoren moeilijker om de geleidingsdraad te vinden dan de begrenzingsdraad.

Je laat je robot altijd vertrekken vanuit het station. Dan gebruikt hij bij het vertrek die draad niet, dus levert het vertrek nooit problemen op.

Ik ben nu ook niet de grote specialist maar wat ik al zeker zou doen is om de beide verbindingen van de geleidingsdraad, die aan het station en die op het verste punt van je grasveld te controleren. Het zou kunnen dat de verbinding er wel is maar niet perfect vb met een overgangsweerstand waardoor het station de verbinding wel herkent, dus groene led, maar waardoor het signaal verzwakt is en de sensoren dat niet meer opvangen. Check ook de handleiding om zeker te zijn dat alle verbindingen zijn zoals voorgeschreven.
dinsdag 16 mei 2023 - 20:49
AndreBCD

Tekst aangepast

AndreBCD

Dag YvesB,
Heb je uiteindelijk een antwoord op je vraag gevonden.
Heb nl het zelfde probleem en zou graag een tip of antwoord krijgen
woensdag 4 oktober 2023 - 18:22
Roefelaar

Roefelaar

Ik heb het zelfde probleem enkel het groene licht pinkt constant. Hij rijd zelf weg op het juiste gegeven tijdstip maar keert niet weer naar het laad station. Ik zet de maaier zelf af en plaats het terug in het laadstation en laad hij zich terug op. Help!!!
donderdag 28 maart 2024 - 13:39
PeterC

PeterC

Als het groene licht pinkt dan zou dat erop wijzen dat jouw maaier in Eco-mode ingesteld staat, maar verder normaal zou moeten werken.
donderdag 28 maart 2024 - 21:14

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon