Voor wie zijn kop niet in het zand wil steken, maar toch graag begrijpt waarom het geen goed idee is om bleekwater buiten te gebruiken:
https://www-greenmatch-co-uk.translate.goog/blog/environmental-impact-of-bleach?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl is zelfs voor iemand zonder kennis van scheikunde leesbaar. (Maar je vindt er ook chemische reacties terug.)
@PeterC
Lijkt me sterk overdreven. Niet dramatiseren.
Klinkt als typische argumenten van mensen die wetenschap en wetgeving liever negeren.
"De natuur herstelt zichzelf wel" is meestal de redenering. Klopt soms. Tot er een kantelpunt is bereikt en de natuur daar niet meer in slaagt. (Cf. massaal verlies aan biodiversiteit en de klimaatcrisis.)
Een tuin is niet alleen wat daar boven de grond groeit. Wat er onder de grond gebeurt (of niet meer gebeurt na een behandeling met bleekwater, keukenzout, azijn e.d.) bepaalt wat er boven groeit.
Van wat er allemaal onder de grond leeft, weten en begrijpen we nog veel te weinig. "In één lepeltje grond zitten meer levende micro-organismen dan dat er mensen op aarde rondlopen."
Je beschrijft zelf dat natriumhypochloriet uiterst reactief is en dat organisch materiaal daar niet tegen kan. Dat organisch materiaal is je bodemleven.
Dat daarna alleen NaCl (keukenzout) overblijft, klopt niet.
(En zelfs als het wel had geklopt: ook keukenzout is schadelijk voor je bodemleven en het milieu.)
NaCl0 verbindt natriumkationen (Na+) en hypochlorietanionen (OCl-). En niet NaCl + O.
Daarnaast bestaat bleekwater niet alleen uit natriumhypochloriet. Het bevat ook natriumloog (= natriumhydroxide = NaOH). Dat wordt toegevoegd om de vorming van chloorgas te vermijden.
Samen heeft dat een zuurtegraad (pH) van 11 tot 12 (= basisch).
Als je bleekwater in een zuurdere omgeving brengt (tuingrond heeft "gemiddeld" een pH-waarde van 5 tot 7), komt chloor vrij.
Voor wie meer wil weten over de ontledingen van natriumhypochloriet:
https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Sodium_hypochlorite?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl