Dat ziet er mooi uit.
Je zou aan je verhoogde bak een kikkertrap kunnen zetten. Iets als dit:
https://www.nl.vivara.be/kikkertrap.html (lijkt me niet zo moeilijk om zelf iets in elkaar te knutselen).
Als je te veel water uit je bestaande vijver gaat weghalen en die dan weer gaat opvullen met leidingwater, ga je het evenwicht dat je hebt opgebouwd verstoord worden.
De andere vijver zou ik vullen met leidingwater en die een paar weken laten staan, zodat de chloor kan verdampen. Dan zou ik er 1 emmer uit je bestaande vijver aan toevoegen om hem alvast te 'bevruchten' met wat van het minuscule waterleven. En dan plantjes erin.
Met dat laatste heb ik zelf niet zo'n beste ervaringen. Door een plantenruil is er draadalg in een van mijn minivijvertjes gekomen. Helemaal leeg gehaald, goed schoon geschrobd, nieuwe plantjes gekocht in wat er een betrouwbare vijverwinkel uitzag. Terug draadalg.
Een tweede vijvertje ligt op nog geen 30 cm van het andere, en dat blijft schoon, dus geloof ik niet in de theorie dat die draadalg zo maar komt aanwaaien.
Dus vorig jaar nog eens nieuwe plantjes gekocht in een andere winkel en die elk afzonderlijk in de veranda in schone potten water gezet. Alle 3 zien weerom groen van de draadalg.
Als je eerste vijver draadalgvrij is, zou ik van daaruit plantjes overplanten.
Anders ook nieuwe plantjes eerst minstens 3 maand in quarantaine zetten.
Hoe diep is je nieuwe vijver? Om amfibieën de winter te laten doorkomen wordt een diepte van minstens 80 cm aanbevolen. Zie o.a.
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/9Aanleg%20van%20een%20natuurlijke%20vijver_LR.pdf