Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Volgende week wil ik 2 hoogstam pruimenbomen (Opal en Reine Victoria) in het gazon aanplanten, maat 8/10. Ik lees op internet verschillende adviezen over de grootte van het plantgat, de boomspiegel en gebruik van boompalen. Mijn vragen zijn:
- Hoe groot moet het plantgat minimaal zijn? Het is vrij vruchtbare wat zanderige en kalkrijke klei, moet ik toch nog bodemverbeteraar (e.g., Vivimus) toevoegen aan het plantgat?
- Hoe groot moet ik de "boomspiegel" maken/houden en hoe het beste dit gebied gras- en onkruidvrij te houden? Welke - liefst organische - mulch is / werkt het beste voor jonge fruitboompjes?
- Hoe hoog de boombanden bevestigen aan de boompalen, ik lees soms hoog op 1,80 m hoogte maar ook dat kniehoogte (30 cm) met 3 palen beter zou zijn vanwege betere verankering van de wortels en dikteaangroei laag op de stam door het bewegen door de wind meer aan de voet van de boom.
Met kleigrond moet je zeer goed opletten. Wanneer je de bodem in de plantput gaat verbeteren, wordt de grond op die plek beter waterdoorlatend. Dat kan tot gigantische problemen leiden, omdat de bodem daarrond niet beter doorlatend wordt. Wanneer het regent gaat water zich dan verzamelen in de plantput, waar het niet weg geraakt. De bomen staan dan na iedere regenbui met de wortels in het water, wat zeer nadelig is. Je kan de bodem dus best over een grotere oppervlakte bewerken. De plantput maak je niet dieper dan je de bodem bewerkt hebt, ook la is dat maar pakweg 30 cm. Je kan de bodem daaronder wat los maken, maar niet omspitten. De boom plant je daar bovenop en dan vol je grond aan tot de wortels helemaal bedekt zijn. Dan staat de boom op een heuveltje in het begin. Voor een kleibodem is dat een noodzakelijke manier van werken.
Gieten doe je door een gietrand rondom de boom te maken, zodat het water door de kluit moet trekken. Water geven via drainagebuizen is geen goed idee. Bij jonge bomen volstaat een cirkel van 1 m als mulchlaag. Later kun je die groter maken. Houtsnippers zijn ideaal material om onkruid weg te houden.
Boompalen moeten voorkomen dat de wortels niet loskomen, dat lukt het best met lage palen, die je niet hoger dan 80 cm vast maakt. Om de stam recht te laten groeien worden geen boompalen maar bamboestokken gebruikt.
Hartelijk dank voor al je goede adviezen WiPe! Ik kijk al uit naar lekkere pruimen volgend jaar zomer, als de jonge boompjes dan al pruimen geven tenminste
Pruimenbomen zijn gepland! Nog geen houtsnippers als mulch op de boomspiegel, maar wel afgedekt met de aanplantaarde die ik over had. De geleverde palen waren erg lang, dus maar afgezaagd op 80 cm hoogte.
Dat wist ik gelukkig op basis van jouw adviezen in het verleden op dit vlak, met een lange vlakke lat over het plantgat heb ik de plantdiepte bepaald. En de entplek zit 10 cm boven de grond.
De Reine Victoria draagt al wat bloesem in haar eerste jaar
Vraag me wel af of de gesteltakken niet te steil op de stam staan ingepland? Meen dat alleen de meer horizontale takken de meeste vruchten gaan dragen? Advies?
Die boom wil nu vooral boven alle andere uitgroeien en daarvoor groeit die omhoog. Al je die takken nu inkort, gaan de zijtakken opnieuw omhoog proberen gaan. Je zal dus weer moeten snoeien, terwijl pruimen niet te veel snoei vragen. Het lijkt me dat je beter de takken wat kan uitbuigen zodat de kruin wat meer open groeit.
Bedankt WiPe. Ik zal even afwachten hoe dit seizoen de zijtakken zich gaan ontwikkelen. De gesteltakken zijn nu te stug om uit te buigen, ben bang dat ze dan afbreken.
Bind een touwtje aan een tak, zodanig dat het niet strak om de tak zit.
Knoop dat touwtje een stuk lager aan de stam losjes vast, zodanig dat het touw onder spanning staat en in de loop van het jaar voorzichtig verder buigen.
Stoppen net voor het breekt
Ik heb een paar jaar geleden ook 2 pruimenbomen geplant, een Opal en een Victoria. Ze hadden beiden ook dezelfde opgaande takken en ik heb ze het eerste jaar ook proberen uit te buigen met touwtjes. Maar ze staan onbeschut en door de wind braken de touwtjes. Nu in hun derde jaar zijn de takken vanzelf iets gaan zakken. Vorig jaar al een aantal smakelijke pruimen gegeten.
Met de vlierhoutjes beschadig je de bast van de pruim.
Neem een touwtje en hang dat eraan met iets zwaars eraan, dat werk ook goed.
Je mag rustig verder buigen.