Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
In onze tuin, ouderlijke tuin toen ik kind was, stonden struiken die wij cassisbessen noemden.
Als ik cassisbes opzoek zou het om Ribes Nigrum (zwarte bes) moeten gaan en inderdaad, die planten en vruchten zien er helemaal zo uit zoals die in onze tuin (zie bijgevoegde afbeelding) met die verdroogde stopjes aan de bessen en de onregelmatige trossen in vergelijking met aalbessen, wat het moeilijk maakte om de bessen te oogsten.
Nu vandaag verkopen ze in de winkel zwarte bessen en ook al zien die er gelijkaardig uit, die hebben helemaal niet die pittige smaak van de cassisbessen in onze tuin. Eigenlijk hebben die gewoon geen smaak.
Zijn dat toch bessen van dezelfde soort plant maar afgevlakt qua smaak, zoals zoveel groenten en fruit, of gaat het om een heel andere soort?
En kan je die, misschien oudere variant, met wel smaakvolle bessen nog aankopen (als plant dan)?
Tegenwoordig worden heel veel fruitsoorten vroeg geplukt omdat ze bij volledige rijpheid snel beschadigen en gaan schimmelen. Mensen kopen geen fruit waar schimmel op zit. Sommige onrijpe fruitsoorten kun je laten (na)rijpen maar volgens mij gaat dat bij zwarte bessen moeilijk.
Ook de soort maakt natuurlijk uit voor de soort. Bij zwarte bessen is de standaardsoort 'Titania' en enkele Schotse selecties (Ben Nevis, Ben Sarek). Veredelaars komen telkens met nieuwe soorten op de proppen omdat veel mensen de smaak van de 'oude' soorten te uitgesproken vinden. Op het Duitse tuinforum Garten-pur is een 'thread' over zwarte bessen waarbij mensen toch tamelijk verschillend oordelen over de diverse soorten.