menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Agapanthus in kuip of in de grond

AgapanthusNederlandse namen: Afrikaanse lelie, blauwe tuberoos, liefdesbloem

Familie: Liliaceae

Bloemkleur: verschillende tinten blauw/wit

Deze mooie kuipplant die zijn herkomst in Zuid-Afrika vindt is een echte zonaanbidder die het uitstekend doet op terras of balkon. Daarnaast gedijt de plant eveneens prima in de bloemenborder. In de volle grond is het wel van belang dat de plant op een goed waterdoorlatende plek staat. Zeker in de winter is een standplaats waar het water in plassen blijft staan nefast voor deze mooie planten. De planten die buiten in de border staan, hoef je slechts om de vijf jaar de scheuren, terwijl de Agapanthus in kuip best om de drie jaar wordt verpot. Verpot de Agapanthus zeker niet meer dan nodig want telkens de wortelkluit gescheurd of beschadigd wordt bij het verpotten zal die het jaar erop veel minder bloemen geven. Een andere mogelijke oorzaak van weinig bloei kan de overwinteringstemperatuur zijn die te hoog was. Overwinter de planten rond de 5°C, want ze hebben een koudere periode nodig om terug te kunnen bloeien.

Belangrijk is het verschil tussen de groenblijvende Agapanthus (die zijn bladeren in de winter behoudt) en de bladverliezende Agapanthus (die zijn bladeren in de herfst verliest)


De groenblijvende Agapanthus praecox met bredere en langere bladeren: (Intermedius types)

  • Is NIET winterhard en moet dus als kuipplant in potten worden gehouden en overwinteren bij ± 5°C.

  • Overwinteren op een koele, vorstvrije en lichte standplaats en maandelijks 1 maal water geven.

  • Overvloedig water geven in de zomer.

  • Verpotten en delen moet direct na de bloei in de zomer worden toegepast.

De bladverliezende Agapanthus africanus met smallere en kortere bladeren:

  • Deze is veel vorstbestendiger en kan zelfs mits afdekken met stro of bladeren buiten overwinteren in goed gedrainneerde volle grond.

  • De planten die in pot worden overwinterd moeten droog en donker staan bij max 8°C. Een kelder of garage zijn hier ideaal.

  •  Agapanthus africanus wordt vaak foutief ook nog Agapanthus umbellatus genoemd.


    De bloemstengels verschijnen afhankelijk van de cultivars tussen eind juni en begin augustus. Het aantal bloemstelen is afhankelijk van de cultivar, leeftijd en formaat van de Agapanthus. Daarnaast vormt een plant die in de volle zon staat ook meer bloemknoppen voor het volgende jaar. Na de bloei verschijnen de zaaddozen die ook nog enige sierwaarde hebben gedurende de herfst. Deze uitgebloeide stengels worden ook vaak van hun zaaddoosjes ontdaan om dan zo te verwerken in bloemstukjes.

    TIP: Geef enkel in het vroege voorjaar mest met stikstof want hierdoor vormen de planten veel bladeren. Daarna geef je mest met veel kalium wat de bloei ten goede komt. Vanaf september niet meer bemesten zodat de planten op tijd in rust kunnen gaan.

    Snoeien van Agapanthus is niet nodig. Na de bloei mag je wel de uitgebloeide stengels zo laag mogelijk bij de grond inknippen.

    Waarop letten bij het kopen van een Agapanthus:

    • Koop planten die in pot werden gekweekt en die voorzien zijn van een naametiket waar de cultivar op vermeld staat. Door het formaat van de bladeren en de wetenschappelijke naam weet je ineens of het planten zijn die buiten kunnen blijven in de winter of niet.
    • Koop enkel planten die vermeerderd werden door scheuren of delen. Vegetatief vermeerderde planten hebben identiek dezelfde eigenschappen van de moederplanten. Bij planten uit zaad opgekweekt heb je geen zekerheid over de bloemkleur, bloeirijkheid,... Koop je toch een zaailing, doe het dan als die in bloei staat zodat je alvast zeker bent van de bloemkleur.

    Agapanthus is afkomstig de Griekse woorden agape (liefde) en anthos (bloem).

    Nederlands: Agapanthus / Kaapse lelie / Blauwe tuberoos / Liefdesbloem
    Duits: Schmucklilie / Afrikanische lilie
    Engels: African Lily / Blue Lily
    Frans: Agapanthe, Fleur d'amour
    Portugees: Agapanto
    Italiaans: Giglio Africano
    Spaans: Agapanto / Estrella de mar



     

    #1573Kurt Vossaert

    Auteur: Kurt Vossaert

    Terug naar boven icoon