menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 20 april 2024

Bijen in de stad - Lannoo uitgeverij

Neen, je hoeft niet in de politiek te gaan om je gemeente bijvriendelijk te laten evolueren.  Elke actie die je onderneemt in eigen buurt is al een bijdrage.  Mogelijk ondertekende jouw gemeente al het bijencharter, waarin ze beloven het decorgroen te laten evolueren tot voedseloases voor bijen en vlinders.  In dat geval zijn ze zeker op zoek naar helpende handen om bijvriendelijke acties te organiseren.

bijvriendelijke stad

Inspireer voor eigen deur

Een bordje 'bijvriendelijke tuin' aan je gevel laat zien dat je een groot hart hebt voor bijen.  Een tuin zonder bestrijdingsmiddelen en heel wat bijvriendelijke planten is een prachtig voorbeeld voor de buurt. Iedereen je tuin laten binnstappen om te zien hoe je te werk gaat, is wellicht niet mogelijk.  trek daarom zelf de straat op.  Staan er laanbomen in je straat, is er een groenstrook tussen voetpad en weg of een speelpleintje in de buurt? Je gemeentebestuur vindt het gegarandeerd goed dat je er wat meer kleur in brengt.

Elke straat een microtuin

Maak van de boomspiegel, dat is het stukje blote grond rond de boom, een heuse microtuin. Hou het wel beperkt in hoogte, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan voor voetgangers, fietsers of automobilisten.  Denk 'out of the box'! Er mag kleur in zitten met bloeiende eenjarigen maar ook een struikje of een klimmer.  Klimop en clematis passen ook in een dergelijk plaatje.

Geveltuinen voor bijen

Een toffe samenwerking tussen burgers en de stad kan gebeuren via een geveltuinproject. Goede afspraken maken goed vrienden.  De gemeente kan het best richtlijnen geven over hoeveel tegels er weggehaald mogen worden.  Sommige groendiensten schenken zelfs een klimplant of hebben een comité dat de tegel komt vervangen.

Planten tussen stenen

We vinden het altijd idyllisch bij een vakantiehuisje dat de trapjes ingenomen worden door spontane plantjes.  Waarom dan niet aan onze eigen voordeur?


Inspireer je gemeente

Wilde planten in de berm

Je gemeentebestuur houdt zich aan de regels voor het bermbeheer.  Ze maaien een eerste keer na midden juni - het kan zelfs juli worden - en een tweede keer na midden september.  Bloeiende planten hebben daardoor de mogelijkheid om na de bloei - en bestuiving door bijen - zaden te vormen.  Na het maaien en het direct opzuigen van alle maaisel in eenzelfde arbeidsgang verdwijnen veel zaden en kan het jaren duren vooraleer de berm vol bloemen staat.  Een goed consequent beheer is heel belangrijk voor de natuurlijke flora in een berm.

Speelterreinen

Een speelplein in je buurt? Plan een actie met kinderen! De schepen van jeugd en burgemeester zullen er zeker oren naar hebben dat jullie er meer kleur zaaien of planten.  Wellicht steekt de groendienst zelfs een tandje bij.
Zowat alles kan: het maken en droppen van zaadbomen tot het planten van zonnebloemen en zelfs het aanleggen van een kruiden- of bloementuin.  Een insectenhotel werkt het geheel af.  Maak je er een feestelijke doe-dag van? Nodig dan zeker de pers uit.

Begraafplaatsen nieuwe bijenjungles

Door het verbod op herbiciden vraagt het onderhoud van een begraafplaats een andere aanpak. Blijven we steentapijten onderhouden of maken we er een oase van voor bijen en vlinders van? Sterk groeiende vaste planten bieden heel wat mogelijkheden in dit transitieverhaal.
Wist je dat begraafplaatsen tachtig jaar geleden niet grijs en troosteloos waren? Ze waren groen met bomen en struiken, vertelde een honderdjarige ons.

Meer weten over de bijentuin? Lees het boek 

Terug naar boven icoon