menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 maart 2024

Cydonia oblonga - kweepeer

foto Cydonia oblongaAan de Pyrus oblonga of de kweeperenboom groeien harde, gele en geurige vruchten. Kweeperenbomen worden maximaal 6 meter hoog en breed en zijn gemakkelijk te houden, maar zijn toch niet echt populair. In de middeleeuwse tuinen kreeg de boom zelfs vaak een voorname standplaats, terwijl de boom tegenwoordig nog zelden in tuinen wordt aangetroffen. Gerechten met kweeperen erin werden in de middeleeuwen aanzien als een delicatesse. In de hogere kringen behoorde confituur van kweeperen tot het dessert van een feestmaal.  De belangrijkste oorzaak dat kweeperen het nu niet meer zo goed doen is wellicht terug te vinden in het feit dat ze zodanig hard zijn dat je ze niet uit de hand kan eten. De vruchten moeten spijtig genoeg eerst een bereiding krijgen vooraleer ze smakelijk door het keelgat geraken. Van kweeperen wordt dan ook vaak kweeperenconfituur of -gelei gemaakt. Daarnaast zijn ze ook te verwerken in taarten, marmelades,...
Kweeperen bevatten weinig suikers, veel pectine en weinig zuren.

Recept voor kweeperengelei:


Per kg kweepeer:
2 citroenen, schil dun eraf en sap uitpersen.

Samen met 1,4 ml cider (of appelsap) de geschilde en in blokjes gesneden kweeperen gedurende 3 kwartier koken.
Daarna van het sap gelei maken: Sap door theedoek laten lopen, afkoelen en geleisuiker 1:1 en opkoken en 5 minuutjes laten borrelen. Van de kookplaat afhalen en er wat sinaasappellikeur bij gieten.

Meer recepten met kweeperen

Cydonia oblonga is de wetenschappelijke benaming waarbij 'Cydonia' verwijst naar de streek Kydonia (nu Chania) op het eiland Kreta waar de kweepeer drieduizend jaar geleden reeds voorkwam. Oblonga verwijst naar de langwerpige vorm en dit vooral om het verschil met de gewone ronde appel te benadrukken. Vroeger sprak men ook eerder over de kweeappel dan over de kweepeer.

De kleine boom vormt een brede kegelvormige kroon. De bleekroze of witte bloemknoppen verschijnen pas in mei, juni als de boom al volop in blad staat. De harige en sterk geurende vruchten worden ca. 15 cm groot, zijn donzig en worden geler naarmate ze rijpen. De haren verdwijnen bij het wassen van het fruit. De boom groeit goed op de meeste gronden met een lichte voorkeur voor lichte kleibodems. Qua standplaats gedijen ze het best op een zonnige plek, met een vochthoudende bodem die neutraal is van pH. Snoeien van kweeperenbomen beperkt zich tot het verwijderen van grondscheuten, dood hout en wat wegsnoeien van uitstekende takken.  Nieuwe kweepeerbomen plant je het best tussen november en maart aan.

Enkele kweepeerrassen:

Bij de peervormige cultivars:

De meest gekweekte rassen zijn o.a. Vrania die het minst gevoelig is voor ziekten, maar aangezien dit geen zelfbestuiver is moet er wel een ander ras bij aangeplant worden. Zelfbestuivende cultivars waarvan er slechts 1 hoeft te worden geplant om vruchten te verkrijgen zijn o.a. Champion en Bereczki.
Plant laagstambomen ca. 4 meter van elkaar af. Halfstammen en hoogstammen mogen gerust tot 9 meter van elkaar staan.
 

Bij de appelvormige cultivars:

Aromatnaya en Wudonia zijn zelfbestuivende cultivars waarbij de eerste veel fruit produceert.

#4117Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon