Zomers genieten met je vierkante metermoestuin
Als alles goed gaat, staat je moestuinbak nu zo goed als vol. Vergeet niet te oogsten! Bij warm en droog weer neigt de sla al gauw naar opschieten, en worden de erwtjes hard en droog. Maar er valt ook nog een pak te zaaien en te planten.
Oogsten? Zo.
Laat je vierkante meter je menu bepalen: kook met wat er die dag de plukken valt.
Oogst à la minute, op het moment dat je je groenten gaat klaarmaken, dan smaken ze zoveel lekkerder. Let op, ze zijn ook veel sneller gaar!
Help, mijn bak droogt uit!
Laat het niet zo ver komen:
- Giet bij droog weer elke 2 dagen minstens een emmer water in je bak; je geeft beter één keer veel dan elke dag een beetje.
- Giet altijd aan de voet, nooit van bovenaf.
- Geef regenwater of putwater; leidingwater bevat veel kalk en chloor. Zet een (regen)ton in de buurt van je bak.
- Ben je vergeetachtig? Investeer in een klein automatisch bevloeiingssysteem voor potplanten, dat is helemaal niet zo duur als het klinkt.
Vakantietijd
Vertrek je op vakantie, laat je m² moestuin dan niet aan zijn lot over:
- Geef je bak voor je vertrek dubbel zoveel water als normaal, tenzij er veel regen voorspeld is. Strooi tussen je groenten een extra laag mulch.
- Ook al zijn de saladekroppen nog niet echt dik, eet ze liever nu al op; ze zijn wellicht opgeschoten, tegen dat je weer thuis bent.
- Langer dan een week weg? Vraag iemand om je planten te komen water geven, in ruil voor wat oogst. Zet alvast volle emmers en gieters klaar, of koppel de waterslang aan, dat maakt het werk lichter.
Tip
Houd de knolvenkel in de gaten: zodra er een eerste bloemstengel verschijnt, moet je oogsten, anders wordt de knol hard. Plant meteen nieuwe venkeltjes.
Herfstgroen
Blijf in juli en augustus doorzaaien, voor vers groen in de herfst:
- Wortelen, rode bieten en pastinaak worden dan misschien niet meer reuzendik, je zult er wel nog royaal van kunnen eten.
- Zaai herfstsla: Rouge d’Hiver, Verano en ijsbergsla. Alle snijsla kan nu nog zeker: mesclun, mizuna, zomerpostelein....
Tip
Slazaad heeft een hekel aan warmte en weigert dan te kiemen. Leg je pakje zaad eerst 24 uur in de koelkast.
Winterlekkers
Bereid je wintervoorraad voor, en plant en zaai elk leeg plekje nu vol. Herfstspinazie, veldsla (vanaf augustus), groenlof, radicchio , herfstradijzen en warmoesblaadjes voor een slaatje kunnen nog perfect. Maak het jezelf makkelijk: koop plantjes, in plaats van zelf te zaaien, dat gaat zoveel sneller. Groot gezin? Kweek groenten waar 'veel eten' aan is zoals andijvie, paksoi en Chinese kool - één exemplaar is net goed voor een gezin van vier. Plant (of zaai) ze nu, en over 2 maanden kun je al oogsten.
Niet vergeten!
Blijf de tomatenplanten dieven, snoei de paprika’s en pepers terug tot op vier hoofdtakken en maak hun stam tot op 20 centimeter vrij van blaadjes.
Aardbeientijd
Het is nu het moment om je aardbeienoogst van volgend jaar voor te bereiden. Koop 3 tot 5 plantjes, liefst allemaal verschillende rassen zoals Elsanta, Sonata, Elvira, Korona of Mara des Bois, en plant ze aan de meest zonnige kant van je bak.
Het is nog altijd niet te laat om met een vierkante meterbak te starten!
Zo begin je er aan.
Het einde van de vierkante meterbak
komt stilaan in zicht...