Ecomaand - buxus zonder zorgen
Ja, ook een sterke plant als buxus kan wel eens ten prooi vallen aan een kwaaltje of ernstige ziekte.
Gelukkig kan je het gros van de problemen op een ecologische manier oplossen.
Copyright Laurence Machiels
Te veel of te weinig?
Krijgt je buxus bruine tot bruinrode blaadjes, dan staat hij gewoon te nat. Geef hem een andere plek in de tuin of controleer bij je buxus in pot of de draineringsgaten niet verstopt zitten. Valt de groei van je plant stil en worden de randen bleek, dan lijdt je lieveling aan kalktekort. Dat is simpel op te lossen, door extra kalk (met fossiele zeewierkalk) toe te dienen. Overschrijd de aangegeven hoeveelheid niet: teveel heeft echt geen zin, geef liever regelmatig een beetje.
Kleurt je buxus helemaal geel, dan heeft hij extra voeding nodig. Je kan je plant verwennen met organische mest maar voeding voor buxus werkt gerichter. Die bevat een hoger magnesiumgehalte, wat garant staat voor diepgroene blaadjes.
Bladvlo, spintmijt en wolluis
Krullen de toppen en bovenste blaadjes om en merk je witte pluisjes dan heb je de buxusbladvlo op bezoek. Knip alle aangetaste topjes af, doe ze in de GFT-bak (en niet op de composthoop!) en behandel (tussen april en juni) met een biologische middel tegen bladluizen, zoals Naturen Plantaardig insecticide. Twee behandelingen met 2 weken tussentijd volstaan. Maak de plant eerst goed nat; zo kan de spuitvloeistof tot bij de diertjes.
Zie je lichtgele streepjes en puntjes aan de bovenzijde van het blad en vergeelt en verdort het, dan heb je te maken met de buxusspintmijt. Besproei met een biologische middel tegen bladluizen; probeer alle delen van de plant goed te raken. Met Naturen Luis-weg krijg je ze makkelijk weg. Besproei bij voorkeur ’s avonds, bij warm weer, en herhaal wekelijks tot de mijten verdwenen zijn. Wolluizen herken je aan de witte pluisjes op de jonge buxustoppen. Behandel (tussen april en juni) met Naturen Wolluis. Maak de plant eerst goed nat of wacht tot na een regenbui.
Lastige schimmels
Worden (delen van) takken bruin en sterven ze af en zie je aan de onderzijde van de blaadjes grijs tot bleekroze pluis dan is er een schimmel aan het werk. Knip alle afgestorven takken af tot op gezond hout en doe ze in de GFT-bak (niet op de composthoop!). Behandel je planten daarna met Naturen Bordeauxse pap en herhaal elke twee weken tot de schimmel verdwenen is. Je kan je buxus er ook preventief mee behandelen, tussen april en augustus; Bordeauxse pap is een excellent aansterkend middel. Je kan de schimmel vermijden door een goede snoeihygiëne aan de dag te leggen. Ontsmet je schaar na elke snoeibeurt met een ontsmettingsproduct zoals Dettol. Heb je een automatische beregening, geef dan liever 1 keer per week veel water dan alle dagen een beetje. Vocht bevordert de schimmel.
Copyright Laurence Machiels