menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 17 juni 2024

Februari: eten en zaaien

Deze maand is er nog genoeg lekkers op te eten. Denk aan bijzondere geroosterde knoflook in olie of bessen uit de diepvries en appels uit de schuur om heerlijke taarten mee te maken. Spruitjes zijn het zoetst en op hun best als de vorst er overheen gegaan is.

Winterbroccoli, winterbloemkool, roodlof en boerenkool kan nog steeds worden geoogst.

Onder glas zaaien

Zelfs voor beginners loont het de moeite om een aantal groenten onder glas te zaaien. Je geeft de planten een goede start doorvroeg te zaaien en voor voldoende warmte en beschutting te zorgen waardoor ze vroeger en langer geoogst kunnen worden. Zaailingen die onder glas zijn opgekweekt groeien vaak sterker dan planten die direct in de volle grond worden gezaaid.

Een beschermde omgevingkweekkas autobewatering
Het is niet moeilijk om 'onder glas' te zaaien en ondanks de uitdrukking heb je er niet eens een kas voor nodig. Het gaat er om dat je de planten een beschermde omgeving geeft, of je ze nu in zaaibakjes zaait, aparte potjes of zaaitrays.  De bescherming kan bestaan uit een koude bak, een cloche of een zonnige vensterbank binnen. 

Zaailingen die beschermd worden opgekweekt, zijn gevoelig voor ziekten. Controleer daarom vaak of warmte en vochtigheid nog in orde zijn.

Zes zaaistappen op een rijtje:

 1. Voorbereiden: vul zaaibakjes tot ongeveer 1 cm vanaf de rand met zaaigrond of goede potgrond. Druk de grond iets aan met de onderkant van een ander zaaibakje. Geef goed water en laat uitlekken.
 2. Zaaien: Zaai dun op de grond en schud eerst de zaden voorzichtig uit het pakje op je hand. Druk de grote zaden dieper in de grond of gebruik een potlood om een gaatje te maken.
 3. Toplaag: gebruik een zeef om een fijne laag potgrond over de zaden te strooien. De kuiltjes van grotere zaden moeten gevuld worden. Heel fijn zaad moet niet worden aangedrukt.
 4. Voorzichtig water geven: maak de grond vochtig door water te geven met een zeer fijne broes. Geef niet te veel water. Hou de grond tijdens het kiemen goed vochtig.
 5. Deksel erop: Zorg voor een warme, vochtige atmosfeer en plaats het zaaibakje in een verwarmde kweekkas. je kunt het ook afdekken met een deksel van plastiek of glas.
  Zaailingen verspenen: zodra de zaden gekiemd zijn, moet het deksel van het zaaibakje verwijderd worden, anders is de kans op schimmelziekten groot. Als de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, moeten ze verspeend worden in aparte potjes.
 6. Verspenen: pak een zaailing heel voorzichtig bij een blaadje vast en gebruik een stokje of een potlood om de zaailing met wortels enal uit de grond te halen. Probeer de wortels niet te beschadigen.
 7. Aparte plantjes: vul aparte potjes of zaaitrays lmet vakjes met verse potgrond en verspeen de zaailingen een voor een in aparte potjes. Houd ze hierin tot ze groot genoeg zijn om uit te planten.

Tekst uit het interessante boek Zaai, oogst en eet van Jo Whittingham.

Ontdek het voordeel van een eigen moestuin! Het kweken van je eigen groenten en fruit is relatief gemakkelijk en kan zelfs op een klein stukje grond. Zelfgekweekte producten smaken lekkerder omdat ze supervers zijn en ze behouden deze kwaliteit ook tijdens het verwerken. Maar hoe zorg je dat je niet alles tegelijkertijd moet oogsten en dus opeten…?
Zaai, oogst en eet is een handig moestuinboek voor moderne tuiniers.

 • met recepten om je groenten, kruiden en fruit het hele jaar door in heerlijke maaltijden te verwerken
 • van maand tot maand praktisch advies over zaaien/planten, onderhoud en oogsten
 • tips over hoe je de oogst langer kunt bewaren door middel van invriezen, drogen en inmaken.

Zelfs al heb je maar een paar radijsjes in een gerecht, het zijn wel je eigen radijsjes en verser kun je ze niet krijgen!

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).