Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/gewone_vogelkers_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 5 augustus 2021

Prunus padus of inheemse vogelkers

Prunus padus of de inheemse vogelkers --- gewone vogelkers

De vogelkers bloeit overdadig in de lente met trossen witte bloemen die aangenaam geuren.
Prunus is de Latijnse naam voor pruim. Padus is het oude Latijnse woord voor de Italiaanse rivier Po. De boom heeft zijn botanische naam te danken aan het feit dat hij in groten getale aan de rivieroever van de Po voorkwam.

  • Prunus padus (botanische benaming.)
  • Bird cherry (Engels)
  • Cerisier à grappes (Frans)
  • Gewöhnliche Traubenkirsche, Sumpfkirsche (Duits)

Rosaceae – roosfamilie

bloesem van de gewone vogelkers

De gewone vogelkers (niet te verwarren met de Amerikaanse vogelkers) is een grote struik of tot 10 m hoge, vaak meerstammige loofboom met overhangende twijgen. Bij het doorsnijden ruiken de twijgen naar bittere amandelen. De bladeren staan verspreid, zijn ovaal, fijn gezaagd en toegespitst. De bovenzijde is mat-, de onderzijde blauwgroen. Aan de bladvoet zitten twee groene klieren.
De tweeslachtige, stervormige bloemen zijn wit, aam de binnenzijde behaard en hebben vijf kroonbladen. Zij hangen in trossen aan te takken. Hun geur is aangenaam. Dank zij hun rijkdom aan nectar worden zij graag door bijen bezocht.
Uit de bloemen ontwikkelen zich erwtengrote steenvruchten die, als zij rijp zijn, glanzend zwart kleuren. Het vruchtvlees is bitter, maar niet giftig. In het najaar verkleurt het blad oranjegeel.
De schors is glad, zwartgrijs en ruikt onaangenaam bij kneuzing.
Hij maakt worteluitlopers.

bessen van de gewone vogelkers

Verspreiding
De vogelkers komt voor in Europa en grote delen van Azië. Hij groeit in rivierdalen, loofbossen, moerasbossen, langs wegen, in struwelen en op berghellingen tot een hoogte van 1800 m. Bij ons komt hij voor in Zuidoost-en Midden-Nederland op vochthoudende zand-en leemgrond. Vaak zien we hem als struik. In de tuin kan hij 12 m hoog en 6 m breed worden. Op droge bodem is het een kleine boom of struik.
Hij is verwaand aan de Amerikaanse vogelkers.

Soorten

  • Prunus padus 'Colorata' wordt tot twaalf meter hoog. Zijn bladeren lopen bruinrood uit en worden later donkergroen, terwijl de onderkant wijnrood blijft. De bloemen zijn roze.

  • Een tot 15 m hoge boom met witte bloemen is Prunus padus 'Watereri'.

  • Prunus padus 'Pandora' valt op door zijn zuilvormige kroon. Hij wordt maar 5 m hoog en heeft lichtroze bloemen.

  • De Prunus virginiana of Virginische vogelkerslijkt op de gewone vogelkers, maar heeft rode bessen. De bladeren zijn iets spitser. Hij vormt veel worteluitlopers. De bladeren zijn spitser dan die van de gewone vogelkers, matgroen en aan de onderzijde grijs. Hij is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt hier sinds 1670 gekweekt. Hij werd vooral in de duinen aangeplant waar hij verwilderd is.

Gebruik
Van de rijpe bessen kan men compote, sap en likeur maken.

#2690

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl