Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/scottish_blackface

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 2 augustus 2021

Neerhofdieren: de Scottish blackface

Scottish blackfaceDit zeer oude ras dat oorspronkelijk uit Schotland komt is nu één van de meest voorkomende schappenrassen in Engeland.

Het is een zeer sterk ras geboren om te overleven in de woeste Schotse bergen. In de 16e eeuw was er sprake van een eerste stabiele kudde onder leiding van King James IV, toen nog onder de naam Lintonschaap.

Dit schapenras, met zijn vermogen om te overleven, een goede wolproductie en de weerstand tegen slechte weersomstandigheden werd begin de 19e eeuw bekroond tot het beste ras voor de heuvels en bergweiden van Groot- Brittanië en werd sindsdien sterk gepromoot onder de huidige naam die we vandaag kennen, de Scottish blackface.

Onder deze verzamelnaam onderscheiden we, onder invloed van omgeving, klimatologische omstandigheden en graslandkwaliteiten, drie types: het Perth type, het Lanark type en de Northumberland blackface.

soorten Scottish blackface

Alle blackface types, zowel rammen als ooien, zijn gehoornd met zwarte of zwart- witte kop en stevige poten. De crèmekleurige wol moet volledig vrij zijn van zwarte vezels en kan variëren in lengte naargelang het type blackface. Deze wol wordt gebruikt voor het maken van de wereldberoemde Schotse kilt! Ook tapijten worden gemaakt van deze robuuste vezel die een natuurlijke veerkracht met een grote duurzaamheid combineert. In Italië wordt de blackface wol alom geprezen voor de hoge kwaliteit als vulling voor matrassen.

Deze middelgrote schapen zijn robuust gebouwd en hebben een gehard stoer uiterlijk. Het blackface ras is eigenlijk een grazer pur sang en brengt uitstekend lamsvlees voort. Door de puurheid en de kwaliteit van het grasland staat het vlees bekend om zijn ongeëvenaarde zoet- en malsheid, bovendien is het karkas vrij van overtollig vet en afval.

Scottish blackface

Scottish blackface schapen staan erom bekend heel snel te recupereren na het lammeren of na een lange strenge winter. De ooien zijn excellente moeders en ook op zeer schrale graslanden brengen zijn nog steeds lammeren groot en produceren zij nog voldoende wol. Ze zullen ook kost wat kost hun lammeren verdedigen tegen elke vorm van dreiging.

Dit schapenras is een zeer gegeerd ras om in te kruisen met andere schapenrassen zoals bijvoorbeeld de border Leicester. De geharde stoere blackface is zowel is België als Nederland bij enkele hobbykwekers terug te vinden.

De Scottish blackface, een ruig schapenras voor de echte liefhebber!

#4617

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p